Geen school? tips om het thuis gezellig te houden

Het is best even lastig, de kinderen de hele dag thuis terwijl jij probeert zowel voor je werk als voor thuis alle ballen hoog te houden. Petje af voor jullie allemaal. Wat hoor ik om me heen een creatieve oplossingen en wat wordt er hard gewerkt. Toch hoor ik van veel ouders ook dat ze inmiddels wel een beetje met de handen in het haar zitten. Er wordt veel van jullie gevraagd. Samen met Anneke Ranzato van Go-Kids Zaanland bedacht ik een plannetje om jullie een klein beetje op weg te helpen. We bundelen onze krachten en helpen jou dagelijks met leuke thuis tips. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder

Geen school dus dan maken we het thuis leuk!

Makkelijker gezegd dan gedaan toch?

Eerder deelde ik in een blog al leuke tips waarmee je thuis gezellige momenten kunt creëren. Het blog vind je hier.

Toch kan ik me voorstellen dat je niet zit te wachten op een zoektocht op het internet. Dat kan makkelijker. Nu ben ik een groot fan van Go-Kids. Zij verspreiden superveel leuke tips voor uitjes met kinderen maar nu ook dat wat lastiger is zorgen ze ook voor lekker veel leuke thuis tips. Samen met de thuistips die ik regelmatig verspreid, is dit best een hele verzameling.
Hoe leuk zou het zijn als je deze tips gewoon dagelijks van ons zou ontvangen? En dat kan vanaf nu! Het enige dat je hoeft te doen is je aan te melden. De rest gaat vanzelf, dagelijks sturen we je via de mail een leuke thuis tip waarbij we natuurlijk rekening houden met het feit dat je nu niet stad en land af kunt lopen naar allemaal speciale materialen.

Makkelijk toch?

Meer over de gezamenlijke actie en de mogelijkheid  om je gratis aan te melden vind je hier

">

Oh en had ik je al verteld dat we gewoon dagelijks tips blijven delen zolang de scholen dicht blijven?

Een hoogtepunt van de dag

Maak van de thuis activiteiten dagelijks een klein hoogtepuntje. Je kunt natuurlijk dagelijks kijken welke tip er komt en die op een leuke manier met de kinderen delen. Met jonge kinderen kun je bijvoorbeeld een terugkerend zoekspelletje spelen. De tip schrijf je op een leuk briefje en dit stop je in een klein schatkistje dat je ergens in huis verstopt. Is al het schoolwerk gedaan? Dan mogen de kinderen gaan zoeken.

Oudere kinderen kun je  met behulp van een rebus, of een ontcijfercode de activiteit laten ontdekken.

Wat ook een leuk idee is, is op een centrale plek in huis een pot neer te zetten waar je een aantal activiteiten in doet. Je kunt onze tips sparen en in de pot stoppen maar je kunt natuurlijk ook zelf wat leuke activiteiten bedenken en die steeds aanvullen met de activiteiten die wij  met je delen. Elke dag mag er een briefje uit de pot worden gehaald.

Zorg wel dat je de verschillende materialen al klaar hebt liggen. Dat scheelt je achteraf veel stress.

Hoe houd je het thuis gezellig, wat tips:

Ik weet, het is makkelijker gezegd dan gedaan, de tijd thuis is inmiddels wel erg lang. Toch heb ik wat tips voor je waarmee je kunt zorgen dat het thuis samen prettig blijft.

  • Sta gelijk op op een normaal tijdstip. Kleed de kinderen aan in hun normale kleren en maak ook van het ontbijt een duidelijk afgebakend moment samen.  Zo start je de dag duidelijk. Maak van het ontbijt een moment waarop je met de kinderen het schema van de dag doorneemt. Zo is voor hen duidelijk wat er komen gaat.
  • Zorg voor een dag en / of weekrooster en hang dat op een centrale plek in huis op.  Vul het rooster samen met de kinderen en in houd je hier ook aan. Zet in het rooster wanneer de lesdag begint en eindigt maar ook wanneer er pauze is. Geef ook duidelijk de tijd van opstaan en naar bed gaan aan. Maar vul ook samen de leuke momenten in.
    Bij het plannen van de dag kun je ook dagritmekaarten gebruiken. Deze zijn zeker bij jonge kinderen handig. Hier vind je kant en klare dagritmekaarten die je alleen nog maar hoeft te printen. Oudere kinderen kunnen hun dag ook zelf plannen, bijvoorbeeld in word. Zorg wel dat je de planning samen even doorneemt. Is het haalbaar?
  • Met jonge kinderen kun je dit ook doen. Werk dan met duidelijke pictogrammen. Met jonge kinderen kun je een knijper gebruiken die ze telkens kunnen verplaatsen waardoor ze precies zien wat er geweest is en wat er komen gaat.
  • Een timer is super handig. De timer kun je inzetten om duidelijk aan te geven hoe lang er bijvoorbeeld zelfstandig gewerkt moet worden of binnen hoeveel tijd de rekentaak af moet zijn.
  • Wissel activiteiten af. Kinderen hebben beweging nodig. Even pauze in de achtertuin dus of spreek met ouders in de straat af dat kinderen tegelijk om 11 uur even een half uur samen naar buiten gaan om te spelen. Je zult zien, daarna gaat werken aan je schoolwerk opeens een stuk beter.
  • Buiten spelen is super belangrijk, nu clubjes niet doorgaan en ook het ritje op de fiets naar school er even niet meer is, ligt stil zitten op de loer. Plan dus duidelijke momenten in waarop kinderen even naar buiten gaan. Ook van het buiten speelmoment kun je eenvoudig iets leuks maken door bijvoorbeeld een pak krijt neer te leggen of een stuk elastiek te pakken waarmee het oeroude spelletje elastieken gespeeld kan worden. Heb je even geen inspiratie? Hier vind je tal van leuke buitenactiviteiten.
  • Het leren kun je ook opknippen in kleine stukjes. Het is niet nodig om achter elkaar door te gaan. Je zou bijvoorbeeld ook een kort leermoment in kunnen plannen na het eten.
  • Belonen mag; en dat hoeft helemaal niet over the top met grote cadeaus of allerlei lekkers. Het gaat om de waardering. Zo kun je bijvoorbeeld de dagtaak van een kind in stukjes delen en het kind na het afronden van een onderdeel belonen met iets kleins. Knip bijvoorbeeld een leuke afbeelding of een rebus in stukken. Bij het afronden van ieder onderdeel ontvangt je kind een stukje, is de afbeelding compleet? Dan mag het 5 minuten op je telefoon een spelletje doen of gaan jullie samen koekjes bakken. Kinderen zijn ook gek op het sparen van stickertjes op een stickervel.
  • Zelfstandig werken lastig? Bedenk je dat kinderen op de basisschool al heel jong leren dat ze zelfstandig een poosje moeten werken zonder de leerkracht te storen. Jouw kind kan dat ook, ook al lijkt het soms van niet. Op school wordt vaak gewerkt met vragenkaartjes. Daarmee kan een kind aangeven dat het een vraag heeft, maar hoeft het niet meteen naar de juf te rennen. Dat kun je thuis ook gebruiken. Een simpel kaartje met een rood en groen vlak doet wonderen. Rood? Er is een vraag en als jij in de gelegenheid bent, help jij je kind. Groen? Stoor me niet, ik kan het zelf. Zo speel je ook wat tijd vrij om je andere kind (eren) te helpen of even een was in de machine te gooien.
  • Maak gebruik van het internet. Er zijn tal van leuke instructiefilmpjes die jou kunnen helpen bij een instructie maar ook schooltv heeft tal van afleveringen die een geschiedenisles bijvoorbeeld heel levendig kunnen uitleggen.
  • (Jonge) kinderen leren veel door te spelen. Zorg dus voor het juiste speelgoed. Een nieuwe puzzel, blokken of een nieuw spelletje zorgen allemaal voor leuke leermomenten. Je hoeft dit echt niet allemaal aan te schaffen, spreek gewoon met ouders uit je omgeving af dat je dit soort speelgoed uitwisselt.
  • Een poosje niet meer lezen maakt vaak dat de leesontwikkeling stagneert of zelfs achteruit gaat. Juist nu is het dus belangrijk om dit bij te houden. Lees in de avond even voor of  lees om en om een bladzijde uit een boek. En jonge kinderen groeien op alle fronten van voorlezen. Het vergroot hun woordenschat, ze leren van alles over de wereld, het stimuleert de taalvaardigheid en de fantasie. Heb jij even geen tijd? Reken maar dat opa en oma heel graag iedere dag even voorlezen, gewoon via beeldbellen.
  • Heb je nog geen genoeg van de thuis tips of zoek je tips voor een specifieke leeftijd? Hier vind je nog meer tips, zelf per leeftijd gerangschikt

Heb jij nog meer tips? Deel ze vooral in de comments, dan vullen we onze lijst hiermee aan. Altijd handig voor anderen.

Namens Anneke en mij, heel veel succes maar vooral ook plezier de komende tijd!