10 augustus 2023 
10 min. leestijd

Niet vervelen, De leukste activiteiten thuis

Niet vervelen, De leukste activiteiten thuis

De kinderen vrij en jij gewoon weer aan het werk? Je herkent het vast. Jij hebt een waslijst met dingen die je moet doen terwijl de kinderen verveeld op de bank hangen. Ook een gewone dag kan een feestje worden maar soms heb je wat inspiratie nodig.. En dus heb ik een leuk overzicht voor je van leuke activiteiten thuis die je met weinig moeite organiseert. Van kleine spelletjes en knutselen tot er op uit in je eigen omgeving. Handig op de laatste dagen van de zomervakantie, tijdens de studiedag van de leraren, op een druilerige zondag of aan het eind van de kerstvakantie.

Leuke activiteiten thuis, een overzicht

Knutselen, lekker bewegen of gewoon leuke dingen doen. Er kan heel veel. En heel ingewikkeld hoeft dat echt niet te zijn. Als je even rondkijkt in huis, heb je van alles waar je een gezellige middag mee kunt organiseren.

Wij maakten voor jou een overzicht en hebben dit gesorteerd in verschillende soorten activiteiten.

Suus op de radio

Op NPO radio 2 gaf  Suus de beste tips voor activiteiten thuis.


Gezellige activiteiten samen:

 • Tekenen maar
  Gezellig samen lachen tijdens dit tekenspel. Het enige dat je nodig hebt, zijn wat eenvoudige whiteboards en de spelkaarten die wij al voor je hebben klaargezet. Dat wordt lachen! Hier vind je de hele uitleg en de print.
 • Bingo of quizzen
  Bingo spelen kan met jong en oud.  En kent je kind nog geen getallen? Ook dan is een potje bingo mogelijk. Een complete bingo die geschikt is voor jonge kinderen vind je hier. Daar heb ik trouwens nog veel meer tips voor je die van een potje bingo iets onvergetelijks maken.
 • Binnenpicknick
  Niets is zo leuk als iets doen wat je normaal nooit zou doen. Een binnenpicknick is zoiets. Doe wat lekkere hapjes, een kleed en wat plastic servies in een mand en maak midden in de woonkamer een gezellige plek waar je samen gaat eten.
 • Domino
  Heb je  dominosteentjes? Dan wordt de woonkamer de racebaan.  Zet de steentjes rechtop en maak een zo lang mogelijk parcours.  Is je baan klaar? Pak dan de camera, start met filmen en gooi het eerste steentje om.  Lukt het alle steentjes om te laten vallen?
  Wist je trouwens dat je dit ook kunt doen met boeken? Dat worden dan reuze dominostenen.
 • Modeshow
  We gaan verkleden. Pak de kleren uit de verkleeddoos en zet leuke muziek op. De woonkamer wordt de catwalk. En niets is natuurlijk zo leuk als de modeshow ook filmen zodat we het later samen terug kunnen kijken. Geen verkleedkist? Geen paniek. Je kunt kinderen  niet blijer maken door ze voor één keer toegang te geven tot jouw kledingkast waar ze hun favo outfit bij elkaar kunnen zoeken.
 • High tea
  Lekkere hapjes eten maar natuurlijk eerst samen klaarmaken. We maken een high tea. Met mini pannenkoekjes, scones, lekkere sandwiches en cupcakes wordt dat smikkelen.  Hier vind je wat leuke recepten voor een kinder high tea.
  Voor ieder kind een koksmuts? Deze papieren examplaren kun je eerst mooi versieren met stiften.
 • Binnen hutten bouwen
  Verzamel kleden, knijpers, kussens en koord en we bouwen binnen een hut. In de hut kun je natuurlijk samen eten maar misschien kun je in de hut zelfs wel een nachtje slapen.
 • Foto’s kijken
  Pak de fotoboeken maar uit de kast. We gaan foto’s van vroeger kijken. Wist jij dat papa er vroeger zo uitzag? En dat mama ook ooit een kleine baby is geweest? Misschien is dit ook een mooi moment om een tekening van jezelf te maken maar dan over 20 jaar. Hoe zal jij er dan uitzien?
 • Voorleesmiddag
  Lekker samen op de bank en voorlezen maar. En misschien kan oma of opa ook wel een verhaaltje vertellen via beeldbellen. Even geen tijd om zelf voor te lezen? Hier vind je leuke voorleesvideo's

 • Restaurantje spelen
  Samen eten koken is natuurlijk super leuk om te doen. Van het voorgerecht tot het toetje, we maken een drie sterren maaltijd. Bij een echt restaurant hoort natuurlijk ook een ober, en op tafel moeten menukaarten staan. Werk genoeg dus.
  Op zoek naar leuke placemats voor in je restaurant die je zelf nog kunt versieren? Die vind je hier
 • Karaoke
  Op internet zijn tal van liedjes in karaoke versie. Even lekker samen karaoke zingen en natuurlijk dansen? Dat wordt vast gezellig. Natuurlijk kunnen we ook dit filmen. Dan hebben we achteraf ook nog plezier.

 • Minute to win it
  Ken je die leuke spelletjes die je binnen een minuut moet zien te volbrengen? Hiermee zorg je in ieder geval voor flink wat hilariteit. Van appel stapelen tot koekjes eten zonder je handen, het zijn stuk voor stuk gekke opdrachtjes die je met weinig moeite snel kunt doen en waar je niet veel bij nodig hebt. Om het je extra makkelijk te maken, hebben we een kant en klaar pakketje voor je samengesteld. Je vindt het hier
 • Films van vroeger
  Pak de popcorn er maar bij want we gaan filmpjes van vroeger kijken.  Lekker terugkijken in de tijd en lachen om hoe je er een paar jaar geleden uitzag. Jij als baby, of mama toen ze haar zwemdiploma haalde. Haal het stof maar van de oude bandjes en ga er maar eens lekker voor zitten.
 • Fotoboek maken
  Eindelijk tijd om samen de foto’s in een boek te  plakken. Eigenlijk is het ook best wel een leuk klusje.
 • Koekjes bakken
  Ja, dat is nog eens leuk! We gaan koekjes bakken!

 • Binnentuintje maken
  Verzamel wat bakjes en doosjes ( knip bijvoorbeeld een melkpak open) vul deze met aarde en strooi hier zaadjes in. Sla, tuinkers, tomaatjes of bloemen. Je kunt het allemaal laten groeien op de vensterbank. Hier vind je leuke plantbakjes die je eerst ook nog kunt versieren. Twee keer plezier dus.
 • Brieven schrijven
  Het gebeurt niet meer zo vaak en dus is het extra leuk als je een brief ontvangt. Hoog tijd dus om pen en papier te pakken en brieven te schrijven aan opa en oma of je vriendjes. Wij hebben leuk briefpapier voor je klaargezet.
 • Cupcakes versieren
  Eerst bakken we cupcakes en dan versieren we ze met marsepein of fondant.

Knutselactiviteiten samen:

 • Versier je slippers
  Je oude slippers zijn nu wel eens aan een opfrisbeurt toe. Ik laat je hier zien hoe je met wat kralen, een draadje en een naald van je oude slippers superleuke nieuwe maakt.
 • Schaduwschilderij maken
  Pak een bureaulamp en een vel papier. Schijn de lamp op een muur of een deur en hang het vel papier in het licht van de lamp. Ga ervoor zitten en vraag een ander om je silhouet te tekenen. Knip dit uit en plak dit op een zwart vel papier.
 • Blikjestelefoon:
  “Hallo, hallo” Ken je de blikjestelefoon nog? Met een draad en twee blikjes maak je eenvoudig een blikjestelefoon. Weten hoe het werkt of toch even zien hoe je het maakt? Klik dan hier.
 • Origami:
  Vouwblaadjes uit de kast en vouwen maar. Online zijn tal van filmpjes en stap voor stap instructies te vinden.
 • Geheime post:
  Wist je dat je met citroensap geheime brieven kunt schrijven? Met een kwast schrijf je je geheime brief aan iemand anders. Als die de brief een klein beetje verwarmt, komt de boodschap tevoorschijn.
 • Ketting van pasta
  Van penne kun je een lange ketting rijgen. Wist je dat je de penne ook met schoolverf kun kleuren?
 • Pastaschilderij
  Plak pasta op een stevig stuk karton. Met pasta kun je een prachtig schilderij maken. Ook dit schilderij kun je met schoolverf een kleurtje geven.

 • Kleien met zoutdeeg:
  Van bloem, olie en zout maak je eenvoudig klei die je met wat schoolverf ook nog een kleurtje kunt geven. Het zoutdeeg bak je afhankelijk van de dikte 1 tot 3 uur in de oven op 100 graden.
  Recept voor zoutdeeg:
  2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
  1 kopje (250 gram) zout
  1 kopje (250 ml) water
  1 eetlepel olie
 • Samen een groot knutselwerk maken
  Verzamel doosjes, doppen, deksels en eierdozen en maak hier samen een groot knutselwerk van.

Lekker bewegen:

 • Worstelen:
  Op het grote bed of op de grond kun je een leuk potje worstelen. Natuurlijk moet je de regels wel aanpassen. Zo kun je worstelen op de knieën, kun je van het vloerkleed de worstelmat maken en win je als je de ander van de mat trekt of kun je een potje konttikken doen.  Ga tegenover elkaar zitten op de knieën. Wie lukt het de ander op de kont te tikken?
 • Schatzoeken
  In huis verstop je een schat die de kinderen moeten terugvinden. Dat kan natuurlijk gewoon door zoeken maar de zoektocht kan ook gevuld zijn met opdrachten waarbij de kinderen steeds een nieuwe hint krijgen over de vindplaats van de schat.
 • Verstoppertje
  Ook in huis kun je verstoppen. Nog spannender wordt het als je dit doet in het (schemer)donker
 • Vliegtuigjes gooien
  Eerst vouwen en dan gaan we het vliegtuigje gooien. Hoe ver komt jouw vliegtuigje en kunnen we vliegtuigjes maken die nog sneller zijn?
 • Bowlingbaan
  Hoe leuk is dat? Zet aan de andere kant van de kamer wat flessen neer en rol een bal door de kamer naar de bowlingpionnen. Lukt het om deze om te gooien?

 • Bellen vangen:
  Bellen blazen in de tuin en vangen met een schepnetje of op een lepel. Lukt dit?
 • Kussengevecht:
  Even lekker uitrazen tijdens een potje kussengevecht. Natuurlijk vooraf wel even goede afspraken maken en alle beekbare dingen aan de kant.
 • Fotospeurtocht:
  Maak foto’s van kleine dingen in huis. Kunnen de kinderen vinden waar de foto’s in huis zijn gemaakt? De fotospeurtocht kun je natuurlijk ook buiten doen. Hier heb ik een uitleg voor je gemaakt maar ook meteen routekaartjes en een handige print.
 • Spijkerpoepen:
  Twee flessen, een koordje om je middel met daaraan een spijker. Lukt het om de spijker in de opening van de fles te krijgen? Meer van deze Oudhollandse spelletjes zien? Hier heb ik een overzicht voor je gemaakt. (met diploma voor wie alle spelletjes heeft gedaan 😉)
 • Hindernisbaan:
  Pak een rol schilderstape en plak lijnen tape in de hal  in de deuropening van de ene muur naar de andere. Met touw kun je op die manier ook een parcours maken waar de kinderen doorheen moeten. En natuurlijk is het ten strengste verboden de draden aan te raken.
  Extra moeilijk is het als je dit in het donker doet met een zaklamp 🔦

Spelletjes

 • Wie ben ik?
  Schrijf woorden op post it blaadjes, denk hierbij aan dieren, namen van bekende mensen of stripfiguren en plak ieder een blaadje op het voorhoofd. Nu ga je om beurten raden. Antwoorden mogen alleen ja of nee zijn. Is het antwoord op je vraag ja? Dan mag je nog een vraag stellen. Is het antwoord nee? Dan is de volgende aan de beurt.
 • Wat proef ik?
  Blinddoek om en proeven maar. Kun jij raden wat je in je mond hebt?
 • Voelspel
  Dit spel is zeker geschikt voor jongere kinderen. Maak samen van een schoenendoos een voeldoos. Aan één zijde knip je een gat waar je hand door kan. Nu legt iemand iets in de doos en mag jij proberen te raden wat het is.
 • Voelspel 2 (memory maar dan anders...)
  Pak een groot kleed en leg hieronder verschillende kleine dingen. Van elk voorwerp pak je er twee. Nu mag een iemand 30 seconden onder het kleed voelen en proberen zoveel mogelijk paren te maken van voorwerpen.
 • Wattenblazen
  Pak 2 rietjes en een watje en maak de tafel leeg. Plak aan beide lange kanten een half A4tje aan het uiteinde. Dit zijn de twee doelen. Ga tegenover elkaar aan de tafel staan. Op je startteken mogen de kinderen proberen met het rietje het watje in het doel vand e
 • Ik ga op reis en ik neem mee
  Je kent het vast wel, dit eenvoudige spelletje is een leuke onderbreking van de thuis schooldag. Om beurten vullen we de virtuele koffer met telkens iets nieuws. Hoeveel woorden kun je onthouden?
 • Krantenmep:
  Ga in een kring staan en zet een iemand in het midden met een opgerolde krant. Dit is de krantenmepper. De mepper noemt de naam van iemand uit de kring. Diegene moet op zijn beurt zo snel mogelijk de naam van iemand anders noemen. Lukt het de mepper, jou een map met de krant te raken? Dan ben je af. Jij wordt dan de mepper.
 •  Limonade-pong:
  Je kent vast het spelletje bierpong wel. Dat kun je natuurlijk ook met limonade spelen. Zet plastic bekers gevuld met limonade in een driehoksvorm op een tafel.  Dek de tafel af met een kleed en leg onder de tafel eventueel ook een beschermende handdoek. Nu gaan de kinderen op een afstand staan van ongeveer 2 tot 3 meter. Laat ze om beurten proberen een tafeltennisballetje in een bekertje te gooien. Je kunt het werpen extra moeilijk maken door dit bijvoorbeeld met een stuit te laten doen. ( of wie lukt het geblinddoekt of achterstevoren?) Komt het balletjes in het bekertje? Dan moet het bekertje in een keer leeg worden gedronken….
 • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet:
  Je kent het spelletje vast wel. Jij neemt iets in je hoofd en de ander moet er door vragen te stellen achter komen welk voorwerp je in je hoofd hebt. Vragen mogen alleen met ja of nee worden beantwoord en antwoord je ja, dan mag de vraagsteller nog een vraag stellen. Is het antwoord nee, dan gaat de beurt naar de volgende. Met jonge kinderen kun je iets kiezen wat in de onmiddelijke buurt is maar je kunt dit spel ook naar een moeilijker niveau tillen door iets te kiezen wat je niet kunt zien. Bijvoorbeeld een voorwerp op school, in de buurt of in de supermarkt. In hoeveel vragen vinden de kinderen het antwoord?

Kinderfeestje thuis maar dan net even anders?


 • Is je kind binnenkort jarig maar heb je geen zin in het overbekende zwembad of de bioscoop? Dan doe je het dit keer gewoon anders. Een kinderfeestje kan ook thuis en daar hoef je echt niet weken aan voor te bereiden. Dat hebben wij namelijk al voor je gedaan.
  Benieuwd naar onze kant en klare speurtochten, bouwplaten en spelletjes-feestjes?
  Je vindt ze hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel