Slaapfeestje

Slapen en feesten met je vriendinnen

Pak je mooiste pyjama maar uit de kast, vergeet je tandenborstel niet in te pakken en neem ook je knuffel mee. Jouw slaapfeestje wordt natuurlijk onvergetelijk want zeg nu zelf... een kinderfeestje waarbij je samen met je vriendinnen lekker laat opblijft en pas gaat slapen als je ogen echt niet meer kunnen openblijven, dat is natuurlijk heel bijzonder!

Zo organiseer je een slaapfeestje

Een slaapfeestje organiseren is niet heel ingewikkeld. Toch is het wel handig als je vooraf een goed plan maakt en ook zorgt dat er duidelijke afspraken zijn zodat het slaapfeestje geen slijtageslag wordt voor jou en de kinderen.

Ik geef je een aantal handige tips waarmee je een onvergetelijk slaapfeestje organiseert.

 • Maak ook voor een slaapfeestje een goede planning. Alleen maar matrassen neerleggen is niet voldoende. Grote kans dat je dan gedurende de avond met je handen in het haar zit. Bedenk dus ook voor een slaapfeestje wat leuke onderdelen waarmee je de avond kunt vullen.
 • Maak duidelijke afspraken met de kinderen over de slaaptijd. Bespreek dit vooraf duidelijk en houd je hier ook aan. Hiermee voorkom je dat kinderen helemaal over hun grenzen heen gaan en anderen in huilen uitbarsten omdat ze echt moeten slapen maar dat niet kunnen vanwege het lawaai van anderen.
 • Vraag vooraf aan ouders of je nog ergens rekening mee moet houden, gebruikt een kind medicijnen of is het wellicht nog niet zindelijk? Zeker bij jongetjes kan het nog wel gebeuren dat dit ook op oudere leeftijd nog een probleem is.
 • Blijf je er wel of niet bij? Of spreek je af dat je af en toe om het hoekje komt kijken? Hoe ouder de kinderen, hoe vervelender ze het vaak vinden als jij je steeds met ze bemoeit maar het is natuurlijk wel handig als je zo af en toe een oogje in het zeil kunt houden. Zorg dus dat je dit vooraf wel duidelijk hebt voor jezelf en de kinderen. Je kunt natuurlijk subtiel aanwezig zijn als spelleider bij een onderdeel van het feestje of om even wat drinken in te schenken of iets lekkers te serveren. 
 • Wat doe je met mobieltjes? Bedenk dit vooraf voor jezelf en bespreek ook dit met de kinderen. Natuurlijk zijn mobieltjes heel leuk om samen een tiktok filmpje op te nemen of een filmpje te bekijken maar ze zijn niet leuk meer als er foto's gemaakt worden als iemand ligt te slapen of als iedereen zou moeten slapen maar er nog uren op mobieltjes wordt gerommeld. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen de mobieltjes toe te staan tot een bepaalde tijd en ze dan allemaal op te bergen tot de volgende morgen.
 • Natuurlijk wil je de kinderen tijdens het slaapfeestje ook lekker verwennen met iets lekkers maar overdaad kan in dit geval heel vervelende gevolgen hebben. Het feestje wordt opeens een stuk minder leuk als kinderen helemaal misselijk boven de toiletpot hangen. Doseer dus dat wat je uitdeelt en zorg dat er na een bepaalde tijd geen eten en drinken meer wordt uitgedeeld. Dat scheelt je veel ellende.
 • Zorg voor wat reservezaken. Denk hierbij aan een extra tandenborstel, een extra pyjama en misschien ook een reserveknuffel voor wie hem is vergeten en niet zonder kan slapen.


Slinger voor een slaapfeestje
Servetten voor een slaapfeestje

Borden voor een slaapfeestje

Wat ga je doen op je slaapfeestje?

Beautyfeestje

We gaan elkaar mooi opmaken, nagels lakken, een maskertje opdoen, zeepkettingen maken en haren vlechten. Vergeet niet een foto te maken van het eindresultaat.


Je zou hier zelfs een heuse fotoshoot van kunnen maken, natuurlijk wel in pyjama!

Slaapmaskers maken

Slaapmaskers zijn natuurlijk onmisbaar op een slaapfeestje. Natuurlijk kun je kant en klare slaapmaskers kopen maar misschien is het wel veel leuker om deze zelf te maken. Het is helemaal niet zo moeilijk en eerlijk, het resultaat is echt heel leuk. Jill laat je in een video precies zien hoe je leuke slaapmaskers kunt maken. Snel aan de slag dus!

Speurtocht in het donker

Een speurtocht wordt toch net even leuker in het donker. Samen op pad met een zaklantaarn en zoeken naar de juiste weg. Extra leuk is het als je de route aangeeft met reflectoren. natuurlijk kun je er een griezelspeurtocht van maken maar je kunt de kinderen ook op pad sturen met een grote mand en ze onderweg al het lekkers laten vinden wat later tijdens het feestje kan worden opgesnoept.

Dansen, zingen, springen

Niets zo leuk als lekker ongegeneerd meezingen met bekende liedjes, samen dansen of voor elkaar optreden. Met een karaokeset organiseer je eenvoudig een gezellige karaoke avond.


Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen wat discolichten op te hangen en samen te dansen tot de late uurtjes. Heb je een dansspel op de spelcomputer? Dat is ook leuk om in te zetten op je slaapfeestje. Maak het extra leuk door vooraf aan de kinderen hun favoriete nummers te vragen en daar een leuke playlist van te maken. Dan weet je zeker dat er voor iedereen iets leuks bij zit.


Vinden de kinderen het leuk om op te treden voor elkaar? Dan organiseer je een bonte avond waarbij iedereen een dansje, liedje op toneelstukje kan doen. Je zou dit ook op kunnen nemen zodat je het samen nog een keertje terug kunt kijken.

Samen koken of bakken

Gezellig samen iets lekkers maken en het dan opeten. Koken is een leuke activiteit voor op je kinderfeestje. En of dit nu samen pizza' s bakken, je samen een uitgebreide maaltijd maakt, popcorn bakt of cupcakes gaat versieren, het is allemaal leuk om te doen. Maak het jezelf niet te ingewikkeld en kies iets wat je zelf hebt uitgeprobeerd of eenvoudig met een groep kunt organiseren en zorg vooraf dat je alles wat je hiervoor nodig hebt, en duidelijke beschrijvingen hebt klaarliggen. Dat scheelt je heel wat stress.

Gekke spelletjes

Lekker lachen tijdens allerlei gekke spelletjes. 

Je organiseert het makkelijker dan je denkt. Minute to win it spelletjes zijn kleine spelletjes die je vaak met materialen uit je omgeving speelt. Zo probeer je bijvoorbeeld een stapel te maken van appels of een koekje van je voorhoofd naar je mond te laten glijden zonder je handen te gebruiken. Er zijn tal van dit soort spelletjes waarbij het vooral de bedoeling is lekker samen te lachen. 

Wil je het je lekker makkelijk maken? In onze webshop hebben we een kant en klaar feestbeesten spelletjespakket maar ook hebben we een compleet minute to win it feestje voor je klaarstaan.

Film kijken

Lekker samen genieten van een grappige film of juist onder je veilige dekbed een klein beetje griezelen bij een enge film. Samen in je pyjama ingestopt onder dekentjes een leuke film kijken is natuurlijk altijd gezellig. Pak de popcorn er maar vast bij!

Natuurlijk kun je film kijken op de tv maar misschien lukt het je ergens een beamer te regelen zodat je in de woonkamer een groot scherm kunt realiseren. Zo maak je eenvoudig je eigen binnen- bedden-bioscoop, leuk toch?

Bekers voor op je slaapfeestje
slaapfeestje foto props
Fotoprops
Ballonnen voor je slaapfeestje

Voor welke leeftijd?

Op welke leeftijd geef je nu een slaapfeestje? Tja, het is natuurlijk aan jou om dit te bepalen maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Zo is een nachtje ergens anders slapen best spannend en zeker jonge kinderen kunnen last van heimwee hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het iets wordt waar kinderen tegenop zien. En hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de kans dat er een kind tussen zit dat nog niet helemaal zindelijk is 's nachts.


Persoonlijk zou ik je dan ook willen adviseren een slaapfeestje pas te organiseren met kinderen uit de bovenbouw van de basisschool en ook vooraf even aan ouders te vragen of het kind last heeft van heimwee. Zo is iedereen goed voorbereid.

Naar bed naar bed...

Hoe gezellig het natuurlijk ook is, er komt ook een moment dat iedereen moet gaan slapen. Je kunt ervoor kiezen de kinderen allemaal in de slaapkamer van de jarige te laten slapen maar deze is vaak al snel te klein voor een groep kinderen. Heb je een ruime woonkamer? Dan zou je natuurlijk ook alle kinderen daar kunnen laten slapen op matrasjes. Je kunt deze natuurlijk zelf bij elkaar zoeken maar je kunt ook in de uitnodiging vragen of de kinderen dit zelf willen meenemen. Zorg in ieder geval dat je een goed pomp bij de hand hebt voor leeggelopen luchtbedden. Wist je trouwens dat je voor slaapfeestjes ook tentjes kunt huren die je in huis kunt opzetten?

Is het warm weer en heb je een ruime tuin? Dan kunnen de kinderen misschien ook slapen in tentjes in de tuin. Het is dan wel handig dat je de buren even laat weten dat dit gaat gebeuren, zo voorkom je boze gezichten. Kies je voor een slaapfeestje in tentjes, dan kun je natuurlijk ook een vuurkorf neerzetten om 's avonds nog marshmellows op te roosteren.

Minute to win it spelletjes pakket
Knutselpakket doodle tas
Doodle tassen versieren

Slaapfeestje Uitnodigingen

Natuurlijk horen er bij een kinderfeestje ook uitnodigingen. Die maak je vanzelfsprekend in stijl. Zo kun je zelf een uitnodiging maken in de vorm van een slaapmasker compleet met linten. maar je zou ook een glazen buisje kunnen vullen met slaapzand en voorzien van een mooi etiket. Hieraan kun je dan je uitnodiging hangen.

Denk even goed na wat je op de uitnodiging zet want een slaapfeestje is natuurlijk net even iets anders. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Geef duidelijk de tijdstippen aan
 • Worden de kinderen gehaald en gebracht of moeten de ouders dit zelf regelen?
 • Zijn er nog speciale dingen die jij moet weten? Vraag dit ook persoonlijk nog even na bij de ouders, bijv. heimwee of bedplassen
 • Vraag de ouders om een telefoonnummer in geval van acute heimwee of andere calamiteiten
 • Geef duidelijk aan wat kinderen mee moeten nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaapmatjes
 

Samen ontbijten

Je wilt het feestje natuurlijk wel gezellig afsluiten. Bij een slaapfeestje kan dat nog best een hele uitdaging zijn. Waarschijnlijk is er de afgelopen nacht toch iets minder geslapen dan je vooraf had gehoopt en dat leidt niet altijd tot gezellige onderonsjes. 
Spreek vooraf met de kinderen een duidelijke tijd af dat je samen gaat ontbijten en maak ook hier een klein feestje van. Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je vooraf het ontbijt al zoveel mogelijk hebt geregeld zodat je niet in de ochtend nog van alles moet doen. 
Heb je zelf vaak wat last van een ochtendhumeur en zie je hier toch wel een beetje tegenop? Dan kun je natuurlijk ook kijken of je dit uit handen kunt geven. Misschien is er een opa of oma die in de ochtend op een vooraf afgesproken tijdstip het ontbijt wil brengen en eventueel ook wil verzorgen zodat jij even je handen vrij hebt, puin kunt ruimen en de slaapspullen van de kinderen al wat bij elkaar kunt zoeken. 

Organiseer je slaapfeestje eenvoudig met deze materialen:

Ballonnen


Vrolijk je slaapfeestje hiermee op!

€ 3,95

Feestbeesten spelletjes pakket

Speel samen knotsgekke spelletjes

€ 58,75

Servetten 


Kleed de tafel aan in stijl

€4,99