Speurtocht organiseren?

Zo maak jij eenvoudig een onvergetelijke speurtocht

Wil jij thuis een speurtocht organiseren? 

Met deze tips en tricks maak je je speurtocht extra bijzonder en zet je een bijzondere speurtocht met weinig moeite in elkaar. 

Van het uitzetten van de route tot het bedenken van gekke spelletjes, hier vind je tal van handige tips.

Een speurtocht in 6 stappen

Bedenk een thema

Een speurtocht binnen een thema geef je makkelijk vorm. Wat vindt de jarige leuk? Prinsessen, piraten of heksen? Bedenk een verhaal binnen dit thema waarmee de speurtocht begint. Piraten kunnen op zoek naar een schat, Prinsessen kunnen zoeken naar de zoekgeraakte kroon. 

Bedenk een route

Kijk goed waar je de speurtocht het best kunt houden. Zoek een gebied waar zo min mogelijk gevaarlijke wegen zijn en waar genoeg mogelijkheden zijn om spelletjes te kunnen doen.

Bedenk spelletjes die passen binnen je thema

Bedenk ongeveer 5 spelletjes die passen binnen het thema. Zorg dat er ook een rustmoment in de speurtocht is waar de kinderen even iets kunnen drinken.

Verzamel spulletjes die je nodig hebt voor de speurtocht

Maak een overzicht van alles wat je nodig hebt. Denk hierbij aan de dingen die je nodig hebt voor de spelletjes maar ook de dingen die nodig zijn om de route uit te zetten. Het is handig als je iets zoekt waar je de spullen makkelijk in kunt vervoeren. Dat kan een rugtas zijn of een bolderkar.

Zet de route uit

Doe dit vlak voor dat je met de kinderen gaat lopen. Zo voorkom je dat de spulletjes verdwijnen. Het is handig als je iemand vindt die de route bijvoorbeeld 10 minuten voordat je met de kinderen gaat lopen, uitzet.

De speurtocht lopen

Hoog tijd om de speurtocht ook echt te gaan lopen. Onderweg spelen de kinderen spelletjes en natuurlijk lossen ze aan het eind van de route het probleem uit het verhaal op.

Meer tips? Download gratis het speurtocht tijdschrift

Een onvergetelijke speurtocht zelf organiseren? Jij kunt het ook! In ons Speurtocht tijdschrift laten we je stap voor stap zien hoe je dit doet. Bovendien geven we je lekker veel tips voor spelletjes, een handige paklijst en een diploma om aan het eind van de speurtocht uit te delen.

Een speurtocht uitzetten

Heb je een goed plan bedacht voor een speurtocht? Dan wordt het hoog tijd om te gaan nadenken hoe je de speurtocht uit kunt gaan zetten. Dat kan op veel verschillende manieren. We hebben een paar bijzondere manieren voor je verzameld.

 • fotospeurtocht; maak foto's van dingen die de kinderen tijdens de route tegenkomen en stop deze op volgorde in een fotomapje. De kinderen gaan nu op zoek naar het ding dat op de foto te zien is. Vervolgens lopen ze naar het volgende onderdeel.
 • kleuren speurtocht; Rijg kralen aan een ketting. Geef de kinderen een intructiekaart mee. Hierop staat bijvoorbeeld: rode kraal is rechtdoor, groene kraal is linksaf. Blauwe kraal is rechtsaf. De kinderen volgen nu de aanwijzingen in de volgorde van de ketting.
 • Landkaart speurtocht; geef de kinderen een kaart van de omgeving en teken op de kaart op de juiste plaatsen voor ieder spel een getal, De kinderen zoeken op de kaart het eerste getal en spelen daar het spel. Vervolgens gaan ze op de kaart op zoek naar het volgende getal en zoeken deze locatie op.
 • Telefoon speurtocht, stuur de kinderen op pad met een telefoon en de eerste locatie. Op de plaats van bestemming spelen ze een spelletje en krijgen ze als beloning de volgende locatie door.
speurtocht

Handige thema's voor je speurtocht

Een speurtocht maken is makkelijker als je er een thema aanhangt. Wat wordt jouw thema? Wij verzamelden wat ideeën.

 •  Ridders
 • prinsessen
 • piraten
 • heksen
 • circus
 • detective
 • Pipi Langkous
 • Bekende figuren ( denk aan Bumba, Spongebob of Donald Duck)
 • Dinosaurus
 • griezelen ( het leukst in het donker natuurlijk!)

Speurtocht spelletjes

Tijdens de speurtocht kun je leuke spelletjes spelen op plekken die hiervoor geschikt zijn. Wij verzamelden een paar goede spelletjes voor je.

 • estafette spelletjes; hier zijn tal van mogelijkheden voor. Zo kun je in de meest eenvoudige vorm een voor een naar de overkant rennen maar je kunt het ook moeilijker maken door bijvoorbeeld een hindernisbaan te maken waarbij de kinderen over iets, onder iets of door iets moeten klimmen. De kinderen kunnen ook iets van voren naar achteren iets doorgeven waarna de achterste voor in de rij komt staan. Zo schuift de rij langzaam naar voren.
 • Tikspelletjes; Ook hier zijn tal van varianten te bedenken, van eenvoudig een tikker die alle anderen moet aftikken tot Chinese muur waarbij alle getikten een lange slinger vormen die samen de rest probeert te tikken of kat en muizen waarbij alle spelers (de muizen) een lintje uit hun broekband laten hangen dat door de tikker ( de kat) moet worden afgetrokken.
 • Stiltespelletje: bouw ook een rustmoment in waarbij de kinderen even tot rust kunnen komen. Denk hierbij aan memory, hierbij kun je verschillende dingen onder een kleed leggen, zorg voor telkens twee dezelfde dingen. De kinderen kunnen om beurten proberen twee dezelfde dingen te vinden. Een andere mogelijkheid is het spelletje "ik ga op reis en ik neem mee" Hierbij noemen de kinderen om beurten een extra ding dat ze mee gaan nemen op reis. Hoeveel woorden kunnen de kinderen onthouden?
 • Meer spelletjes? Klik dan hier

speurtocht

Meer tips? Download gratis het speurtocht tijdschrift

Een onvergetelijke speurtocht zelf organiseren? Jij kunt het ook! In ons Speurtocht tijdschrift laten we je stap voor stap zien hoe je dit doet. Bovendien geven we je lekker veel tips voor spelletjes, een handige paklijst en een diploma om aan het eind van de speurtocht uit te delen.

Een beetje hulp nodig?

Laat je het denkwerk liever aan een ander over? Suus heeft kant en klare speurtochten die je makkelijk kunt gebruiken. De speurtochten zijn al helemaal af. Kies het thema dat je leuk vindt, en ontvang meteen een compleet draaiboek in je mailbox. De losse materialen ontvang je binnen enkele werkdagen via de post.Bij iedere speurtocht hoort een webpagina met start- en eindfilm en een contactknop waarmee de kinderen kunnen laten weten dat alles weer goed is gekomen.

Kant en klare Speurtochten

ridderspeurtocht

Ridderspeurtocht


Ridder Roderick is zijn munten kwijt. Vind jij ze terug?

€21,50

speurtocht ridders en prinsessen

Ridders en prinsessen speurtocht

Ridder Roderick en prinses Viola  zoeken de geldzak voor het feest

€21,50

speurtocht prinsessen

Prinsessen speurtocht


Help prinses Viola bij het terugvinden van haar haarlint

€21,50

smikkel speurtocht

Smikkel speurtocht


Speur waar de snoepjesdief de zak met snoep heeft gelaten

€19,50

Piraten speurtocht

Help Knoestige Karel zijn schatkaart compleet te krijgen

€21,50

Circus speurtocht

Help clown Oepsie zijn ballonnen terug te vinden.

€21,50

Pizza speurtocht

Help Luigi van Parma zijn recept terug te vinden

€22,50

Frozen speurtocht

De sneeuwman smelt! Help jij hem op tijd?

€21,50

circus speurtocht

Politie en boeven speurtocht

Help de politie om de snoepjesdief te vangen.

€21,50

sinterklaas speurtocht

Sinterklaasspeurtocht


De pet van Paulo is weg. Vind jij hem terug?

€21,50

kerst speurtocht

Kerst speurtocht


De kerstboom moet versierd worden. Zoek jij de ballen?

€21,50

pasen speurtocht

Paas speurtocht


Waar zijn alle eieren gebleven? Zoek jij ze terug?

€19,50

jungle speurtocht

Jungle speurtocht

Vind alle dieren terug voor de oppasser van de dierentuin

€21,50

koks speurtocht

Koks speurtocht

Help kok Koos komkommer zijn recept te vinden

€21,50

Al onze kinderfeest producten zien?