Zo organiseer je een kinderfeestje thuis

Een kinderfeestje thuis organiseren is best een uitdaging. Hoe houd je alle kinderen bezig? Wat kun je met de kinderen doen? Wat doe je als je tijd over hebt?
Hoe zorg je dat niemand zich verveelt?
Deze vragen krijg ik best vaak en dus werd het tijd voor een handig stappenplan voor een kinderfeestje thuis.

Zo organiseer je een kinderfeestje thuis:

Een kinderfeestje organiseren vraagt wat voorbereiding. Last minuten nog even wat in elkaar flansen geeft stress.
Begin dus op tijd. Ga er een paar weken voor de geplande datum even goed voor zitten en bedenk samen met de jarige hoe je het feestje in grote lijnen op wilt gaan zetten.

  • Wie nodig je uit?
  • Hoe lang laat je het feestje duren?
  • Welk thema verbind je aan het feestje?

Als je deze eerste zaken al hebt afgestemd, heb je al een voorzichtig plan dat je kunt gaan uitwerken.

Zorg nu dat de ouders van de feestgangers de datum al vastzetten in de agenda. Dat scheelt straks teleurstelling omdat het beste vriendje bijvoorbeeld niet kan komen.

Ga nu ideetjes verzamelen. Pinterest is hier heel handig voor. Hier vind je super veel ideetjes voor een kinderfeestje thuis. Hier kun je ook allerlei tips vinden.


Bedenk verschillende onderdelen voor je kinderfeestje thuis

Nu wordt het tijd voor een concrete invulling van het feestje. Ik help je een stukje op weg met mogelijke activiteiten voor je kinderfeestje thuis.

Wissel activiteiten slim af

Het is handig om te zoeken naar afwisseling tussen actieve en rustige activiteiten en activiteiten waarbij concentratie nodig is of die lekker ontspannend zijn.

Wissel dus een renspel af met een concentratiespel en ga na het knutselen even een tikspel doen met de kinderen.

Lekker makkelijk: een compleet kinderfeestje in een pakket

Geen zin in lang zoeken of geen tijd om het allemaal voor te bereiden? Met een compleet kinderfeestje heb je in één keer alles bij elkaar. Het handige pakket bevat naast een speurtocht, de uitnodigingen, een knutselactiviteit, een handig draaiboek, een bingo en een decoratiekit.


Activiteiten voor tijdens je kinderfeestje:

Een kinderfeestje heeft altijd een aantal standaard onderdelen die je kunt aanvullen met verschillende activiteiten. Globaal  bestaat een kinderfeestje vaak uit de volgende onderdelen:

  • Cadeautjes uitpakken
  • taart eten
  • speurtocht
  • knutselen
  • losse spelletjes voor tussendoor
  • samen eten
  • afsluiting

Cadeautjes uitpakken:

Voor veel kinderen is het lastig om lang stil te zitten. Bedenk een leuk spel waarmee ook het uitpakken van de cadeautjes iets bijzonders wordt. Laat de kinderen de cadeautjes bijvoorbeeld verstoppen. In ons feestmagazine geef ik je hiervoor nog meer handige tips.


Taart eten:

Ook bij het taart eten geldt, maak dit niet te lang en te ingewikkeld. Laat de kinderen zelf hun cupcake versieren of kies voor kleine hapjes die de kinderen van tafel kunnen pakken. Dat maakt het wat minder statisch en gezelliger. Leuke ideetjes voor taarten vind je hier.


Speurtocht:

Een speurtocht is een heel fijne manier om even lekker samen buiten te bewegen. Speurtochten zijn er in veel vormen en maten. Kant en klaar of je bedenkt hem zelf. Een eenvoudige raadsel speurtocht is niet moeilijk op te zetten. Wil je meer tips voor een speurtocht? Hier heb ik een handig stappenplan voor je. Kant en klare speurtochten vind je hier.

Knutselen:

Iets leuks maken dat je mee naar huis kunt nemen is heel geschikt voor een kinderfeestje. Knutselen kan op allerlei manieren, je kunt natuurlijk aan de slag met lijm en schaar maar je kunt ook samen iets lekkers koken of bakken, proefjes doen of je eigen badzeep maken.

Knutselen kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Houd in je achterhoofd dat jonge kinderen maximaal 30 minuten geconcentreerd iets kunnen doen. Is de activiteit dus langer? Knip hem dan in stukken.

Hier vind je kant en klare knutselactiviteiten en hier ideetjes.

Losse spelletjes voor tussendoor:

Soms heb je even een stil moment. Dat hoeft geen probleem te zijn. Kinderen vinden het vaak ook heerlijk om gewoon even samen te spelen. Bijvoorbeeld in het speeltuintje voor de deur.
Toch is het wel handig om wat kleine spelletjes achter de hand te hebben voor tussendoor.

Ideetjes voor kleine activiteiten tussendoor:

  • Bingo.Hier vind je kant en klare bingo's in thema en hier vind je een gratis verjaardagsbingo
  • Don't eat Pete, dit smakelijke spelletje staat garant voor hard lachen
  • Moordenaartje: stuur één kind naar de hal en spreek met de andere kinderen af wie de moordenaar is en wat het geheime teken af (knipogen, wijzen naar de ander) Het kind van de hal gaat tegenover de groep staan en kijkt heel goed. De andere kinderen houden de moordenaar heel goed in de gaten. Krijg jij een teken? Dan val je op de grond. Lukt het de moordenaar te ontmaskeren?
  • Commando pinkelen: De kinderen zitten tegenover je. Jij geeft de commando's.
    Commando pinkelen  betekent met je vingers op de tafel tikken
    Andere commando's: Commando staan, commando zit, Commando bol (je hand bol op de tafel), commando plat (hand plat op de tafel) De kinderen doen precies wat je zegt maar alleen als je er commando voor zegt. Wie let er het beste op?
  • Tekenspel: kun jij tekenen wat er op het kaartje staat?  Hier vind je de uitleg en de kaartjes

Meer ideetjes vind je in dit tijdschrift.

Samen eten:

Samen lunchen of tot besluit van het feestje avondeten, het hoort bij een kinderfeestje. Waar kies jij voor? Worden het pannenkoeken, patat, poffertjes, of toch hamburgertjes, pizza of lekkere tosti's.

Een paar tips voor een geslaagde maaltijd:

  • Maak het niet te ingewikkeld, en bereid eventueel vooraf al voor zodat je snel kunt schakelen.
  • Zorg voor wat extra hulp tijdens de maaltijd zodat er toezicht is op de kinderen terwijl jij misschien in de keuken nog iets bereidt.
  • Laat de maaltijd niet te lang duren en spreek met de kinderen duidelijk af dat ze aan tafel blijven zitten
  • Zorg voor een uitloopactiviteit voor wie snel uitgegeten is. Leg bijvoorbeeld wat kleurplaten klaar of bedek de tafel met een rol behang waar de kinderen samen op kunnen tekenen.


Afsluiting van het feestje:

En dan is het al weer tijd om naar huis te gaan. Spreek met de ouders een duidelijke eindtijd af en spreek of of de kinderen gebracht worden of moeten worden op gehaald.
Samen nog even op de foto?
Nog een klein cadeautje tot besluit?
Bedenk vooraf hoe je het feestje wilt eindigen. 

Meer inspiratie? Dat vind je hier:

Je feestje voorbereiden als een pro? Dat doe je met het tijdschrift "1,2,3, kinderfeest" Hierin vind je superveel tips, inpsiratie en ideetjes voor jouw volgende kinderfeestje. Makkelijk toch?