19 augustus 2020 
11 min. leestijd

De leukste Oudhollandse spelletjes voor op je kinderfeestje

De leukste Oudhollandse spelletjes voor op je kinderfeestje

Moet een kinderfeestje altijd duur en ingewikkeld? Is het persé nodig om ergens naartoe te gaan? En wat vinden kinderen nu eigenlijk het leukst om te doen op een kinderfeestje?

Sta jij weer voor de uitdaging om een onvergetelijk kinderfeestje te organiseren? Dan heb ik goed nieuws voor je. Die uitdaging is misschien wel kleiner dan je denkt. In dit artikel geef ik je tips voor een onvergetelijk kinderfeestje met weinig moeite,; we gaan Oudhollandse spelletjes spelen!

Ik hoor je denken, Oudhollandse spelletjes, vinden kinderen dat wel leuk? Laat ik je dan geruststellen met een verhaal uit mijn eigen ervaring. Toen mijn kinderen (inmiddels 22 en 20) de leeftijd kregen voor een kinderfeestje, begon ik eenvoudig. Gezellig met een klein groepje een taartje eten, cadeautjes uitpakken en spelletjes spelen. Vaak verbond ik aan het feestje een thema waar mijn kind op dat moment helemaal vol van was. Dat maakte het bedenken namelijk voor mij ook een stuk makkelijker. Na dit zo een paar jaar gedaan te hebben, merkte ik steeds meer dat de andere kinderen eigenlijk altijd feestjes buiten de deur hadden. Van zwembaden en de bioscoop tot speeltuinen en bowlingbanen. Tijd voor overleg met mijn kinderen. Hun antwoord (en dat van een vriendinnetje dat die dag was blijven spelen) was heel duidelijk. Ze wilden helemaal niet weg.  Juist de feestjes thuis waren de leukste want dat deden ze bijna nooit.

Kort en bondig; wil jij dit keer thuis een feestje organiseren? Vooral doen! En een aanrader is zeker een feestje met leuke Oudhollandse spelletjes. Makkelijk te organiseren voor jou, op elke plek te doen en voor de kinderen lekker veel lachen.

Leuke Oudhollandse spelletjes:

1. Spijkerpoepen

Je kent het spel vast wel. Een fles, een koord en een grote spijker, meer heb je niet nodig. Bind het koord om de middel van een kind en zorg dat er aan de achterzijde een lang stuk naar beneden hangt. Hang hieraan een grote spijker en zet een fles vlakbij het kind. Op jouw startteken mag het proberen de spijker in de hals van de fles te laten zakken zonder de handen te gebruiken. Het vergt wat geduld maar het lukt vast.

2. Koekhappen

Ook een gouden oude en altijd leuk voor een lach. Koekhappen kun je spelen in vele varianten. Je kunt natuurlijk een ouderwets plakje ontbijtkoek aan een koord hangen ( met een naald kun je een koord door het plakje koek halen maar een knijper wil ook wel werken) maar je kunt natuurlijk ook allerlei ander lekkers gebruiken, van een dropsleutel tot een donut, de kinderen kunnen er allemaal naar happen. Ook de moeilijkheid van het spel kun je aanpassen. Zo kunnen de kinderen natuurlijk met hun ogen open happen maar moeilijker wordt het met een blinddoek voor en extra moeilijk is het als je op enige afstand van het koord staat met een blinddoek voor en vervolgens op aanwijzing van een ander naar de juiste plek moet zien te komen.

3. Timmerspel

Een plank hout of een oude boomstronk, wat grote spijkers en een paar hamers zijn de enige dingen die je voor dit spel nodig hebt en ook hier kun je lekker variëren. Zo kun je twee spijkers even diep in de plank tikken en dan twee kinderen om beurten een voor een een tik laten geven. Wie heeft de spijker als eerste helemaal in de plank? ( of zet met een marker een streepje op de spijkers zodat je precies kunt zien wie de spijker tot de markering in de plank heeft. Dit kun je natuurlijk ook geblinddoekt doen of je kunt de kinderen tegelijk gewoon zo snel mogelijk laten slaan. Een laatste variant zou een estafettevorm kunnen zijn waarbij je twee rijtjes kinderen naast elkaar zet met op enige afstand de plank met de spijkers en de hamer. Om beurten mogen de voorste kinderen in de rij de spijker proberen te tikken en dan moeten ze terug waarna de volgende het mag proberen. Welk team lukt het het snelst een spijker in de plank te krijgen?

4. Ballonnentrap

Weet je het nog van de kinderfeestjes van vroeger? Ballonnentrap was altijd een beetje spannend maar toch leuk. Bind ieder kind een ballon om de been en spreek een duidelijk gebied af waarbinnen de kinderen mogen bewegen. Wie houdt als laatste een ballon over? Natuurlijk kun je ook dit spel geblinddoekt spelen, dat zou ook een tegen een kunnen.

5. Stoelendans

Altijd leuk op een kinderfeestje is natuurlijk het spel stoelendans. Zet stoelen in een kringetje met de zitting naar buiten zodat de kinderen eromheen kunnen lopen. Zet een gezellig muziekje op. Zodra dit stopt, gaat ieder kind op een stoel zitten. Haal nu telkens een stoel over. Wie geen stoel heeft als demuziek stopt, valt af en mag de volgende ronde de muziek bedienen.

Natuurlijk kun je ook dit spel aanpassen. Zo zou je het spel ook buiten kunnen spelen. Je tekent op de straat een aantal cirkels waar de kinderen in moeten gaan staan. Zet telkens in een cirkel een kruis. Er blijven dus steeds minder cirkels over. Wie wordt de winnaar?

6. Sjoelen

Heb je nog een sjoelbak staan op zolder? Haal hem onder het stof vandaan want sjoelen is een super leuk spel voor een kinderfeestje. Heb je geen sjoelbak? Dan kun je natuurlijk ook de tafel veranderen in een sjoelbak. Maak met tape bijvoorbeeld aan het uiteinde van de tafel vakjes en plak in ieder vakje een post-it met de punten. Nu gaan de kinderen aan het andere uiteinde van de tafel staan en mogen proberen om bijvoorbeeld platte snoepjes in het vakje te sjoelen. Je kunt ook sjoelen met koekjes, damstenen of stevige onderzetters.

7. Eierloop

Twee lepels en twee gekookte eieren en het feest kan beginnen. Teken met krijt een begin en eindstreep en laat twee kinderen aan het begin van het parcours gaan staan. Leg het ei op de lepel en op jouw startteken mogen de kinderen naar de eindstreep rennen. Wie is er het eerste? Natuurlijk kun je de eieren ook vervangen door een balletje en kun je ook dit spel in estafettevorm spelen.

8. Bingo

Bingo is lekker spannend en bij dit spel is er voor iedereen kans op een prijs. Bingo kun je natuurlijk spelen met fiches en kaarten met getallen waarbij de kinderen die een rijtje vol hebben en de kinderen die een volle kaart hebben natuurlijk een leuk kleinigheidje verdienen maar je kunt het spel ook een beetje veranderen. Zo kun je de fiches vervangen door smarties ( aan het eind van een potje bingo mag je de smarties natuurlijk opeten) en kun je bij jonge kinderen een bingo kaart met getallen vervangen door een kaart met afbeeldingen. Heb je een themafeestje? Dan zorg je natuurlijk dat de plaatjes passen bij het gekozen thema.

9. snoep happen

Met warm weer is dit altijd een leuk spel! Zet een bak met water neer en leg in de bak een verpakt snoepje of een appel. Nu mag ieder kind proberen om het snoepje met de mond uit de bak met water te vissen.

10. Ringwerpen

Ringwerpen is spannend en leuk. Natuurlijk zijn er kant en klare spellen te koop maar met een paar pillonnen en wat ringen of met een paar hoepels en pittenzakken of balletjes kun je dit spel ook spelen. Natuurlijk kun je een ring werpen om een stok maar je kunt ook kiezen om een balletje in een hoepel te gooien die wat verderop ligt. Kortom, de keuze is ook hier reuze.

11. Zaklopen

Zaklopen is het voorbeeld van hoe eenvoudig een leuk spelletje kan zijn. Teken een begin- en eindstreep en laat de kinderen tegelijk naar de eindstreep springen.

12. Proefspel

Duik even in je keuken en je hebt in een mum van tijd allerlei eten verzameld met de meest uiteenlopende smaken. Nu mogen de kinderen een voor een proberen om de smaken te raden. Lukt dat? Wil je het extra spannend maken, dan maak je er natuurlijk een smaak competitie van. Ieder kind proeft de smaken en onthoudt alles wat het geproefd heeft. Zodra het de blinddoek heeft afgedaan mag het alle smaken die het onthouden heeft op een briefje schrijven. Wie heeft de meeste smaken goed?

13. Blik gooien

Een super makkelijk spelletje is blikgooien. Natuurlijk kun je lege blikken verzamelen en hier met balletjes tegenaan gooien maar blikgooien kan ook met plastic bekertjes die je als een toren stapelt. En wil je het spel binnen spelen maar zie je op tegen balletjes die door de kamer vliegen? Dan vervang je de balletjes gewoon door een bolletje sokken.

14. Touw trekken

Een lang touw is alles wat je nodig hebt voor een potje touwtrekken. Natuurlijk kunnen twee groepjes kinderen tegen elkaar spelen maar je kunt natuurlijk ook een potje spelen van de kinderen tegen jou! Durf jij dat aan?

15. Fles gooien

Dit is een waterspelletje dat zeker bij mooi weer aan zal slaan. Geef ieder kind een plastic fles gevuld met water en zorg dat de kinderen in een grote cirkel op enige afstand van elkaar staan. Nu mogen de kinderen om beurten proberen met een bal een plastic fles om te gooien. Als je fles is omgegooid, moet je eerst de bal ophalen en mag je je fles dan pas recht zetten. Wie houdt er het meeste water over?

16. Watje blazen

Hilariteit alom bij een potje watje blazen. Geef twee kinderen beiden een rietje en leg een bolletje watten in het midden op een gladde tafel. Op jouw startteken mogen de kinderen proberen het watje aan de overkant van de tafel te blazen. Is dat gelukt? dan mag het volgende tweetal het proberen.

17. Kuub

Niet echt Nederlands maar wel de grote hit deze zomer op allerlei campings in Nederland is het spel Kuub. Dit spel kent verschillende varianten waarbij het telkens de bedoeling is dat je paaltjes die op enige afstand staan met een stok omgooit. Lekker spannend en ook heel geschikt om met een kleine groep kinderen te doen.

18. Ezeltje prik

Dit welbekende spelletje is natuurlijk onmisbaar bij een Oudhollands spelletjesfeest. Natuurlijk kun je een ezel tekenen waar de kinderen met een punaise een kartonnen staart op kunnen prikken maar als je een leuk thema aan je feestje hebt verbonden, is het natuurlijk ook leuk om hier mee te variëren. Zo kan een eenhoorn zijn hoorn terug kunnen krijgen, een dinosaurus zijn slagtand of een piraat zijn hoed. En wil je niet dat kinderen met punaises in je deur gaan prikken? Dan plak je gewoon aan de achterkant van je afbeelding een stukje dubbelzijdig plakband.

Zo organiseer je een Oudhollands spelletjes feestje:

Genoeg spelletjes dus om een kinderfeestje mee te vulleen maar hoe zorg je nu dat dit op een leuke manier verloopt. Natuurlijk zijn ook hier verschillende mogelijkheden.

  • Estafette vorm. Is er bij jou in de buurt een groot veld dat je kunt gebruiken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de spelletjes daar op verschillende plekken al klaar te leggen en de kinderen vervolgens van spelletje naar spelletjes te laten lopen. De spelletjes kun je nummeren zodat de kinderen weten waar ze naartoe moeten.  Ontvang je een grote groep kinderen? Dan zou je die ook kunnen splitsen in twee kleinere groepjes die onder begeleiding van een volwassene het parcours aflopen. Beide groepen kunnen dan op een andere plek beginnen. Helemaal leuk is het dan dat je tot besluit bijvoorbeeld het spel touwtrekken speelt waarbij de groepen tegen elkaar kunnen spelen.
  • Speurtochtvorm, bedenk vooraf een route en neem in een tas alle spullen mee. Teken met krijt de pijlen van de route en hang op verschillende plekken een groot nummer op dat correspondeert met een spel dat jij hebt uitgekozen.
  • Lekker binnen spelen. Een spelletjesfeestje is ook heel geschikt voor een binnenfeestje. Kies de spelletjes uit die goed te doen zijn in de ruimte die je beschikbaar hebt. Nu kun je bijvoorbeeld in ballonnen papiertjes stoppen met nummers. Telkens mag een van de kinderen een ballon lek prikken en valt er een papiertje uit dat correspondeert met het spelletje dat je hebt bedacht.

Houd hier nog wel rekening mee:

  • Spelletjes kennen winnaars en verliezers en niet ieder kind kan hier even goed mee omgaan. Houd hier dus al rekening mee. Zo kun je bij de instructie dit bijvoorbeeld al benoemen of kun je een verliezer een rol geven als begeleider van het spel. Ook zou je spelletjes kunnen kiezen die niet persé winnaars en verliezers kennen zoals blikgooien of snoephappen.
  • Zoek vooraf alle materialen bij elkaar en zorg dat die per spel gesorteerd zijn in een bakje of zakje. Dat voorkomt stress en een last minute zoektocht door het huis.
  • Kijk goed naar de groep die je ontvangt en kies spelletjes en varianten uit die passen bij de leeftijd. Twijfel je of iets wel geschikt is? Vraag dat dan gewoon even na bij de leerkracht van de kinderen.

Oudhollands spelletjes diploma:

Het is altijd leuk om na afloop van een feestje iets leuks mee naar huis te krijgen. Aan het eind van het feestje kun je ieder kind een diploma meegeven voorzien van de naam. Ook is er een print bijgevoegd die je zelf kunt gebruiken als spelformulier. Print het uit en maak vervolgens een word document waar je de verschillende spelletjes onder elkaar opsomt met hierachter een invulveld voor een stickertje of een score. Druk dat af op de print af en je hebt je persoonlijke spelformulier gemaakt. Daarmee kunnen de kinderen op pad.

Eenvoudig een kinderfeestje thuis organiseren?

Wil jij thuis een kinderfeestje organiseren maar zie je op tegen de voorbereidingen, ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Mag ik je dan een stukje helpen? Dat kan met kant en klare speurtochten of knutselpakketten voor kinderfeestjes en ook aan de decoratie heb ik gedacht.

Wil je weten wat we allemaal voor je hebben?

Kijk dan even hier


Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel