circus kinderfeestje

Circusfeestje

Clowns, jongleurs en goochelaars op je circusfeestje

Word je goochelaar, clown of dompteur? Dat kan allemaal bij een circusfeestje!

Maar hoe zorg je nu dat je een onvergetelijk circusfeestje hebt?

Een circusfeestje  organiseren is helemaal niet moeilijk!

We helpen je een handje op weg.

Circusfeestje van start tot eind

circus-feestje

Een vliegende start

Aankomst, cadeautjes uitpakken en samen taart eten. Van een eierkoek kunnen alle kinderen heel makkelijk een clown maken. Met wat suikerglazuur lijm je er ogen, een mondje en haren van snoep op. En dan natuurlijk lekker opeten.
circus-feestje

Schminken en verkleden

Schminken en verkleden. Op een circusfeestje is dit natuurlijk een must. Richt een hoek in waar de kinderen geschminkt kunnen worden tot clown of stoere dompteur. Natuurlijk hoort verkleden hier ook bij. Vraag de kinderen of ze verkleed naar het feestje willen komen of  knutsel samen van karton clownshoedjes.
circus-feestje

Lekker naar buiten

Even lekker naar buiten, daarvoor is een speurtocht natuurlijk geschikt. Ga samen op pad en speel onderweg grappige circusspelletjes.
circus-feestje

Knutselen

Iets leuks maken dat je na het feestje mee naar huis kunt nemen, dat is natuurlijk altijd leuk. Knutsel clownshoedjes, een leeuwenmasker of versier met textielstiften witte shirtjes tot clowsshirtjes.
circus-feestje

Circusvoorstelling

Samen een circusvoorstelling maken, dat is echt leuk. Een voorstelling voor de ouders of een voorstelling die je samen opneemt en lekker terug gaat kijken.

Daar hoort natuurlijk een goochelact bij maar ook een leeuwentemmer, acrobaat  en een clown mogen niet ontbreken.

circus-feestje

Een knallend einde

Natuurlijk  verdienen de kinderen een diploma maar maak ook een foto die je kunt delen met de ouders of kunt printen en meegeven.

Zo versier je een circusfeestje

Onze tips voor een geslaagd circusfeestje

Waar moet je aan denken bij het organiseren van een circusfeestje?

 • Als je de kinderen uitnodigt, kun je al vragen om verkleedkleding aan te doen. Misschien hebben sommigen een clownspak of dieren pak. Anderen kunnen sportkleding aan doen zodat ze makkelijk veranderen in sterke man (of vrouw) of nette kleding voor een goochelaar.
 • Een leuke uitnodiging maak je makkelijk door een kaartje met een lintje aan een clownsneus te knopen.
 • Een speurtocht is altijd een fijn moment waarop kinderen even lekker kunnen uitrazen. Dat kan ook bij een circusfeestje. De toegangskaartjes voor de voorstelling zijn weggevlogen. Die moeten natuurlijk teruggevonden worden. Bij ieder spel dat onderweg gespeeld wordt, krijgen de kinderen weer een kaartje terug.
 • Richt een schminkhoek in. Hang hier leuke schminkvoorbeelden bij een spiegel en leg schmink klaar. Gedurende het feestje kun je telkens een ander kind schminken. Hier kun je ook een kledingrek neerzetten met bijzondere verkleedkleding en accesoires.
 • Is het mooi weer? Zet dan een partytent op in de tuin en hang wat rode doeken aan de voorzijde. Dit wordt circuspiste waar straks de voorstelling zal zijn. 
 • Niet iedere kind vindt ieder onderdeel altijd even leuk. Zorg dan ook voor een rustig plekje en materialen waar de kinderen die de drukte even niet aankunnen of kinderen die eerder klaar zijn zich even kunnen terugtrekken. (met kleurplaatjes, wat leuke boekjes of een spelletje)
circusfeestje

Hoe lang duurt je circusfeestje

Samen een voorstelling maken kost best wel wat tijd.  Kijk samen met je kind welke onderdelen je wel en niet in het feestje gebruikt. Je loopt anders het risico dat het feestje te lang duurt. Een kinderfeestje van maximaal 3 uur is echt wel lang genoeg!

tips voor een circusfeestje

Spelletjes voor een circusfeestje

Af en toe een spelletje tussendoor  of spelletjes tijdens  de speurtocht. Hier vind je een aantal ideeën.

 • Leeuwen vangen: geef ieder kind een reepje stof dat het aan de achterkant uit de broekband laat hangen. Nu zijn alle kinderen tijgers. Één van de kinderen is de leeuwentemmer en probeert alle leeuwen te vangen. Een leeuw is gevangen als de staart is gepakt.
 • Verkleeddobbelen: de kinderen zitten in een kring. In het midden liggen een ontbijtkoek met een mes clownskleren. (pruik, clowsneus, gekke broek, grote jas en grote schoenen) Om beurten gooien de kinderen met een dobbelsteen. Als je 6 gooit, trek je snel de kleren aan en mag je een plak ontbijtkoek afsnijden en opeten. Als een ander echter 6 gooit in de tussentijd, moet je stoppen
 • Gekke bekken trekken: wie kan er het beste gekke bekken trekken? Twee kinderen gaan tegenover elkaar zitten. Een van hen probeert niet te lachen terwijl de ander geke bekken trekt. Wie kan het langst zijn lachen in houden of wie kan er een ander zo snel mogelijk aan het lachen krijgen?
 • Goochelen maar: Niets is zo leuk als een echte goocheltruc kunnen doen waar niemand iets van snapt. Zoek vooraf een leuke goocheltruc op en zorg dat je de spulletjes al klaar hebt liggen. Ga de truc nu samen met de kinderen oefenen. Hier vind je leuke goocheltrucs met een uitleg.
 • Ballonvouwen: met langwerpige ballonnen kun je met de kinderen gekke vormen vouwen. Hier vind je leuke voorbeelden met een uitleg
een speurtocht voor je circusfeestje

Een speurtocht op je circusfeestje

De circusartiesten hebben ook een moment nodig om even uit te razen. Een speurtocht is dan een prima hulpmiddel. Bij een circusfeestje kun zouden de kinderen kunnen gaan zoeken naar de toegangskaartjes die zijn weggewaaid.  Tijdens de speurtocht kunnen de kinderen spelletjes doen waarbij ze telkens kaartjes krijgen.

De route zet je eenvoudig uit met krijtpijlen of draadjes die je langs de route ophangt.

Vind je het lastig om dit zelf op te zetten? Kies dan voor een kant en klare speurtocht. Je hebt dan alles bij de hand en kunt zo aan de slag.

Circus speurtocht

Help clown Oepsie de ballonnen terug te vinden die weggewaaid zijn uit de cirucustent. De kant en klare circus-speurtocht start en eindigt met een film van clown Oepsie. De kinderen spelen tijdens de speurtocht grappige circus spelletjes en zoeken alle ballonnen terug.

Is het slecht weer? Geen nood. Het pakket bevat een slecht weer beschrijving zodat je het ook dan kunt gebruiken.

knutselen op je circusfeestje

Knutselen op je circusfeestje

Leuke dingen knutselen op je circusfeestje. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en twee rechterhanden heb je er ook niet voor nodig. Hier wat tips:

 • Knutsel een clownsstrik. Hier vind je een uitleg
 • Knutselen een balancerende clown van papier. Hier vind je de uitleg
 • Wat gezellige muziek is natuurlijk altijd leuk op je circusfeestje. Knutsel je mee aan deze rommeltrommels?
 • Knutsel je mee aan een grappige clownshoed? Met deze bouwplaat wordt het extra makkelijk

Compleet circusfeestje in een paar klikken geregeld

Uitnodiging voor een circusfeestje

Heb je nog een leuke foto van jezelf? Daar kun je een grappige uitnodiging van maken. Plak er een clownsneus van foam op en schrijf op de achterkant de tekst.


Een circus voorstelling maken

Samen een leuke circusvoorstelling maken is een super leuke invulling van je kinderfeestje. Je kunt allerlei verschillende acts bedenken die de kinderen gaan oefenen.

Een partytent kan bijvoorbeeld dienst doen als circustent.

De voorstelling kun je opnemen op video en later aan alle ouders sturen zodat de kinderen het thuis nog een keertje kunnen bekijken maar je kunt natuurlijk ook aan het eind van de dag alle ouders uitnodigen en de kinderen de voorstelling voor hen laten doen.

Bedenk samen met de kinderen welke onderdelen je kunt doen:

 • googchelact
 • dompteur met een leeuw die bijvoorbeeld door een hoepel kan springen of op een krukje kan staan
 • jongleren
 • circusdirecteur
 • dansact