tips voor een prinsessenfeestje

Piratenfeestje

een stoer kinderfeestje voor jongens en meisjes

Ahoy maatjes, het is tijd voor een piratenfeest.

Piratenhoeden knutselen en zwaaien met een glimmend zwaard, op je piratenfeestje kun je allemaal leuke dingen doen.

Ben je op zoek naar de leukste tips? Kijk dan snel verder!

Piratenfeestje van start tot eind

piratenfeestje

Een knallende start

Welkom stoere piraten! Misschien kun je de kinderen vragen of ze al verkleed kunnen komen. Natuurlijk kun je ook het huis al helemaal in piratenstijl aankleden. Gebruik daarvoor lekker veel rode en zwarte decoratie. Echte piraten drinken natuurlijk piratenbier en eten met hun handen. Dek een tafel met kleine hapjes en vul omgespoelde bierflesjes met limonade. Succes verzekerd.

piratenfeestje

Schminken en verkleden

Piraten hebben stoere snorren en baarden, littekens en tatoeages. 

Er valt dus heel wat te schminken en natuurlijk verkleden we ons in stoere piratenoutfits compleet met ooglapje en piratenhoed. Richt een hoek in als schmink- en verkleedhoek en zet een grote spiegel neer zodat de kinderen zichzelf ook goed kunnen bekijken. Piratenkleding hoeft niet duur te zijn, knip wat shirts aan de onderzijde in of knip van zwarte stof bandana's die de piraten om hun hoofd kunnen knopen.

piratenfeestje

Lekker naar buiten

Samen op pad en de piratenschat zoeken, dat hoort natuurlijk bij een piratenspeurtocht. Vertel de kinderen een spannend verhaal over de verdwenen schat waarna je met de kinderen een route loopt. Volg bijvoorbeeld de stappen van de piraat (print voetafdrukken en hang die op)

Misschien is de schat wel ergens begraven. Laat dan de route naar een zandbak gaan in de buurt waar de kinderen met schepjes kunnen zoeken naar de kist met munten.

piratenfeestje

We maken iets moois

Knutsel je mee? We maken een schatkistje piratenzwaard of een piratenhoed.

Een houten kistje kun je met foamclay of verf versieren en van hout timmer je eenvoudig een zwaard dat versierd kan worden. Wil je het wat eenvoudiger houden? Maak dan van karton piratenhoeden. Hier vind je kant en klare bouwplaten om een hoed te maken.

piratenfeestje

Een feestelijk einde

Iedere dappere piraat verdient natuurlijk een diploma. Maak hier een speciaal moment van en maak van alle piraten samen een foto. Die kun je delen met de ouders maar kun je natuurlijk ook printen en aan de kinderen meegeven.

Zo versier je je feestje

Stoere piraten decoratiepakket

piraten decoratiepakket

Piraten decoratiepakket, pdf

Onze tips voor een geslaagd piratenfeestje

Waar moet je aan denken bij het organiseren van een piratenfeestje?

 • Piraten eten natuurlijk met hun handen. Ze drinken piratenrum uit omgespoelde bierflesjes en borden hebben ze niet nodig. Dek de tafel met een wegwerpkleed, strooi patat op tafel en wil de piraat wat mayonaise of ketchup? Dat spuit je gewoon op de tafel!
 • een piratenspeurtocht organiseer je in een handomdraai. Start de speurtocht met een verhaal waarin de feestende piraten gevraagd worden om te helpen bij het terugvinden van de verdwenen schat. De piraten gaan op pad en volgen het spoor. Onderweg spelen ze stoere piratenspelletjes en aan het eind van de route kunnen de piraten bijv. in een zandbak graven naar de verdwenen schatkist.
 • Verkleden hoort bij een piratenfeestje. Vooraf kun je de kinderen vragen piratenkleren aan te trekken maar je kunt ook in je omgeving leuke piraten spulletjes verzamelen. Wat hoofddoeken, eenvoudige ooglapjes en t-shirts met een gerafelde onderkant maken al snel een mooie verzameling waar echte piraten iets mee kunnen. Zo kun je in een hoek van de kamer snel een piraten verkleedhoek inrichten waar de kinderen zich helemaal in kunnen uitleven.
 • Een echte schminktafel maakt een piratenfeest helemaal compleet. Hang wat mooie voorbeelden bij een spiegel en schmink de piraten met ooglapjes, snorren, stoppelbaarden, tatoeages en littekens. Piraten die niet houden van schmink op het gezicht, kun je natuurlijk ook op de arm schminken.  
 • Niet iedere piraat vindt ieder onderdeel altijd even leuk. Zorg dan ook voor een rustig plekje en materialen waar piraten die de drukte even niet aankunnen of piraten die eerder klaar zijn, zich even kunnen terugtrekken. (met kleurplaatjes, wat leuke boekjes of een spelletje)

Lekkere traktaties

Meloenbootjes

Meloenbootjes

Eierkoek piraat

Bananen piraten

Hoe lang duurt je piratenfeestje

Het hoeft niet te lang!! Dat is eigenlijk wel het belangrijkste. Voor veel jonge kinderen is dit een van de eerste feestjes. Ze doen veel indrukken op dus maak het niet te gek. Een kinderfeestje van 2 tot 3 uur is echt wel lang genoeg!

Piraten vlaggenlijn

Tafel versieren

Piratenrum

Spelletjes voor een piratenfeestje

Af en toe een spelletje tussendoor  of spelletjes tijdens  de speurtocht. Hier vind je een aantal idee├źn.

 • Plak de snor op de piraat, zoek een grote afbeelding van een piraat en teken op dik karton een snor. Blinddoek de kinderen een voor een en laat hen geblinddoekt proberen de snor op de juiste plek te plakken.
 • Evenwicht houden, piraten moeten goed hun evenwicht kunnen bewaren. Dat gaan we proberen op een loopbalk. Wie valt er niet af?
 • Ik ga op reis en ik neem mee... piraten gaan ook vaak lang op reis maar in hun koffer zitten natuurlijk echte piraten dingen. Wat nemen de piraten mee? Speel het spel "ik ga op reis en ik neem mee" met de kinderen
 • Piraten vlaggendans, we spelen stoelendans maar dit keer net even anders. Tijdens de muziek geven de piraten die in een kring staan, een piratenvlag door. De piraat die de vlag vast heeft als de muziek stopt, is af.

Ringwerpen

Piraten Blik gooien

Loopplank balanceren

piraten-feestje

Een speurtocht op je piratenfeestje

Een speurtocht geeft de piraten lekker de kans om even buiten uit te razen. Een speurtocht organiseren is helemaal niet moeilijk. Je kunt een simpele speurtocht houden die start met een verhaal waarin de kinderen bijvoorbeeld een piraat moeten helpen die zijn schat kwijt is. De kinderen helpen met zoeken. Met krijt of draadjes wol kun je de route aangeven en de kinderen kunnen tijdens de speurtocht  spelletjes spelen die passen bij het thema. Aan het eind van de route vinden de kinderen natuurlijk de vermiste schat weer terug.

Vind je het handig om dit niet zelf te bedenken? Kies dan voor een kant en klare speurtocht. Je hebt dan alles bij de hand en kunt zo aan de slag.

knutselen op je prinsessenfeestje

Knutselen op je piratenfeestje

Leuke dingen knutselen op je piratenfeestje. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en twee rechterhanden heb je er ook niet voor nodig. Hier wat tips:

 • Piratenhoeden versieren. Knip van karton piratenhoeden die de kinderen kunnen versieren. Dat kan met stift en verf maar je kunt de hoeden natuurlijk ook beplakken met siersteentjes, stickertjes of foamfiguurtjes. Niet aan de hoed een kartonnen strook die je om het hoofd kan bevestigen. Kant en klare knutselpakketten  voor het maken van een piratenhoed vind je hier.
 • Schatkisten maken. Een houten kistje kun je omtoveren in een schatkist. Beschilder het kistje met verf en beplak het met siersteentjes. Houten kistjes vind je hier
 • Zwaarden maken. Houten zwaarden kun je beschilderen en beplakken met strasstenen. Houten zwaarden vind je hier.
 • Wil je het je makkelijk maken? Er zijn ook kant en klare knutselpakketten waar alle materialen, een duidelijk beschrijving en diploma's  in zitten waarmee je in een handomdraai een leuke knutselactiviteit organiseert.

Piratenmasker maken

Schatkist versieren

Piratenhoed knutselen

Je piratenfeestje in een paar klikken geregeld

Piratenbingo

Piratenhoed knutselen

Piraten decoratie