ridderfeestje

Ridderfeestje

een stoer en koninklijk kinderfeestje voor jongens

Rijden op je paard en zwaaien met je zwaard.Draken verslaan en prinsessen redden. Een ridderfeestje is superleuk!

Maar hoe zorg je nu dat je een onvergetelijk ridderfeestje hebt?

Een ridderfeestje  organiseren is helemaal niet moeilijk!

We helpen je een handje op weg.

Een ridderfeestje van start tot eind

Knallende start

Aankomst, cadeautjes uitpakken en samen genieten van een stoer riddermaal. Jij maakt van de start van het feestje natuurlijk al iets bijzonders. Knip uit karton de vorm van een ridderschild en versier deze. Dit is een mooi bord voor aan de voordeur. 

Leg stroken crepepapier over de tafel  en maak een echt ridderbanket compleet met ridderbier in omgespoelde bierflesjes met ridderetiket.
Hang een tros ballonnen op met daarin de namen van de kinderen.
De stoere ridders kunnen een voor een met een zwaard waarop je aan het uiteinde een speld plakt de ballonnen lekprikken. Wiens naam komt er tevoorschijn? Diegene mag zijn of haar cadeautje geven.

Zo word je een stoere ridder

We gaan schminken en verkleden.  Verzamel wat ridderpakjes of vraag de kinderen verkleed als ridder naar het feestje te komen. Maak in een hoekje van de kamer een schminkhoek waar je bij alle kinderen een snor, baard, litteken of een tatoeage kunt schminken. En stoere ridders hebben natuurlijk ook riddernamen. Die mogen de kinderen nu verzinnen.

Samen op pad 

Tijd voor een ridderspeurtocht,. Samen gaan we zoeken naar het zoekgeraakte ridderzwaard of de helm en onderweg  spelen we  spannende ridderspelletjes.

We maken iets leuks

Wat gaan we knutselen? Wordt het een zwaard? (misschien wel van hout, dat betekent zagen en timmeren) of toch een ridderschild of helm?

Een mooi einde

Ook het einde van het ridderfeest moet knallend zijn. Dus ieder kind krijgt een diploma, we maken een foto van de kinderen samen die je misschien aan alle ouders kunt sturen en nu de kinderen hebben laten zien zulke goede ridders te zijn, verdienen ze het ook tot ridder geslagen te worden, een officieel momentje dus.

Zo versier je je ridderfeestje

Onze tips voor een geslaagd ridderfeestje

Waar moet je aan denken bij het organiseren van een ridderfeestje?

  • Ridders eten graag met hun handen. Lekker kipkluifjes eten dus of patat gewoon van tafel. Daar hoort natuurlijk ook een lekker flesje ridderbier bij. Spoel bierflesjes goed om, plak er een leuk etiket op en vul ze met limonade of appelsap. Succes verzekerd!
  • Verkleden en schminken hoort bij een ridderfeestje. Vooraf kun je de kinderen vragen hun ridderpak aan te trekken maar je kunt ook makkelijk zelf of samen met de kinderen een riddertuniek maken. Knip in een rechthoekige effen katoen een gat voor het hoofd. Nu kan de tuniek met markeerstiften of textielstiften worden versierd. Dit kan een prima onderdeel van het kinderfeestje zijn. De tuniek staat extra leuk als je een riem of een koord knoopt om de middel . 
  • Niet iedere ridder vindt ieder onderdeel altijd even leuk. Zorg dan ook voor een rustig plekje en materialen waar de ridders die de drukte even niet aankunnen of ridders die eerder klaar zijn zich even kunnen terugtrekken. (met kleurplaatjes, wat leuke boekjes of een spelletje

In een paar klikken je hele ridderfeestje geregeld

ridderfeestje

Hoe lang duurt je ridderfeestje

Het hoeft niet te lang!! Dat is eigenlijk wel het belangrijkste. Voor veel jonge kinderen is dit een van de eerste feestjes. Ze doen veel indrukken op dus maak het niet te gek. Een kinderfeestje van 2 tot 3 uur is echt wel lang genoeg!

tips voor een ridderfeestje

Spelletjes voor een ridderfeestje

Af en toe een spelletje tussendoor  of spelletjes tijdens  de speurtocht. Hier vind je een aantal idee├źn.

  • Ringsteken: hang een hoepel op en blinddoek een van de kinderen. Nu mag het proberen met een zwaard precies in de ring te steken.
  • Paardenrace; wie kan er het snelst over een parcours met zijn stokpaard de finish bereiken?
  • Ik ga op reis en ik neem mee... Op een lange tocht op zoek naar de draak moeten de ridders natuurlijk wel de juiste dingen meenemen.  Speel het spel "ik ga op reis en ik neem mee" met de kinderen
  • Draken vangen. Een van de kinderen is de ridder en de andere kinderen zijn de draken. Zij krijgen allemaal een lange staart. Deze kun je eenvoudig maken van een reep stof die de kinderen aan de achterkant uit de broekband laten hangen.  Alle draken proberen natuurlijk aan de ridder te ontsnappen maar de ridder is snel. Vangt hij de draak? Dan is de draak af.

Lekkers voor ridders

ridderfeestje

Een speurtocht op je ridderfeestje

Een speurtocht geeft de ridders even lekker de kans om even buiten uit te razen.

Een speurtocht organiseren is helemaal niet moeilijk. Je kunt een simpele speurtocht houden die start met een verhaal waarin de kinderen bijvoorbeeld een ridder moeten helpen die zijn zwaard nergens kan vinden.

De kinderen helpen met zoeken. Met krijt of draadjes wol kun je de route aangeven en de kinderen kunnen tijdens de speurtocht  spelletjes spelen die passen bij het thema.

Aan het eind van de route vinden de kinderen natuurlijk het vermiste zwaard weer terug.

Vind je het lastig om dit zelf op te zetten? Kies dan voor een kant en klare speurtocht. Je hebt dan alles bij de hand en kunt zo aan de slag.

ridderfeestje knutselen

Knutselen op je ridderfeestje

Leuke dingen knutselen op je ridderfeestje. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en twee rechterhanden heb je er ook niet voor nodig. Hier wat tips:

  • Een ridderschild maken. Knip uit dik karton de vorm van een ridderschild. De kinderen kunnen het schild beschilderen of beplakken. Niet aan de achterzijde een stukje elastiek waar het schild aan vastgehouden kan worden. Kartonnen ridderschildern vind je hier.
  • Ridderzwaarden beschilderen. Zaag uit een houten stok een zwaard. Hier kun je een dwarslat tegen timmeren. Dit kun je eventueel ook samen met de kinderen doen. Het zwaard kan beschilderd worden.
  • Schatkist voor riddermunten versieren. Zorg voor kleine houten kistjes en laat de kinderen deze versieren met verf, siersteentjes of foam clay

Meer knutsels