12 december 2023 
7 min. leestijd

Kaars versieren, 8 leuke manieren

Kaars versieren, 8 leuke manieren

Als het buiten kouder wordt, is het fijn om het binnen gezellig te maken. Kaarsen  geven een gezellige sfeer. Extra gezellig wordt het als je de kaarsen zelf gemaakt hebt. En wist je dat er heel wat leuke manieren zijn om kaarsen te versieren maar ook zelf kaarsen te maken?
Ik laat je de 8 leukste manieren zien waarop je je kaars kunt versieren. En ik vertel je ook hoe je zelf een kaars kunt maken. Kies de leukste uit en ga zelf aan de slag. Op je kinderfeestje of gewoon gezellig thuis met vriendjes.

Kaarsen maken, zo doe je dat:


Zelf kaarsen maken is niet heel moeilijk. Je gaat alleen wel werken met heet water en kaarsvet. Het is dus een activiteit die niet geschikt is voor jonge kinderen.
Kaarsen maak je van stearine en parafine. Deze smelt je en giet je in een vorm. Niet zo heel moeilijk maar je moet natuurlijk wel weten wat je doet.
In een hittebestendige kom meng je 15% stearine met 75% parafine. Hang de kom voorzichtig in een  pan met water die je op het fornuis verwarmt. Pas op dat het water niet bij het kaarsvet komt.

Kaarsvet smelt al bij 60 graden, dus rustig aan. Zet het vuur niet te hoog.

Zodra het kaarsvet is gesmolten, giet je het in een kaarsenvorm. Zorg dat er in de vorm al een lont hangt, die kun je bijvoorbeeld met wat plakband vastzetten aan  twee satehprikkers, die je als een kruis op de rand van  de vorm hangt.


Nu wacht je tot de kaars is uitgehard en dan haal je hem uit de vorm.

Kies je voor verschillende kleuren? Dan krijg je een super leuke kaars met laagjes. En heb je geen kaarsenvorm? Kijk eens goed om je heen? Misschien kun je een melkpak gebruiken of een andere verpakking die je er later makkelijk af kunt halen.


Kaarsen maken, the easy way:


Ga je met kinderen kaarsen maken? Dan kun je ook voor deze manier kiezen, hij is makkelijk en ongevaarlijk..

Van bijenwasvellen maak je leuke kaarsen. Je kunt ze oprollen of stapelen. In deze video zie je precies hoe het werkt:


Kaarsen versieren 1, dip dye


Wil je van een bestaande kaars iets bijzonders maken?
Dat is helemaal niet zo moeilijk.

Nodig:

 • witte kaars
 • restjes van een gekleurde kaars
 • hittebestendig bakje
 • pan met heet water

Doe de restjes van de gekleurde kaars in het hittebestendige bakje en hang deze voorzichtig in de pan met heet water. Wacht tot alle kaarsvet is gesmolten en doop de kaars dan voorzichtig in de gekleurde kaarsvet.
Wacht tot het is gesmolten en herhaal dit tot je tevreden bent over de kleur.

Stap voor stap uitleg bekijken? Klik dan hier

Kaars versieren 2, stippels


Nodig:

 • witte kaars
 • wasco of een gekleurde kaars
 • waxinelichtje en een  aansteker

Deze manier is zeker geschikt voor kinderen maar blijf erbij, ze werken met vuur.😉

Houd de punt van een wascokrijtje boven het waxinelichtje en wacht tot het begint te smelten. Laat drupjes van de gesmolten wasco op de witte kaars vallen.
Ditzelfde kun je ook met een gekleurde kaars doen. Ook die kun je aansteken en vervolgens boven de witte kaars halen zodat de druppeltjes kaarsvet op de witte kaars vallen.

Voor een uitgebreide instructie, klik hier

Kaars versieren 3, wasfolie


Nodig:

 • Dikke kaars
 • velletjes wasfolie in verschillende kleuren
 • ponsjes, koek uitstekers of schaar (kartelschaar kan ook)
 • alles handig bij elkaar? Kijk dan naar dit knutselpakket

Easy peasy lemon breezy... je kunt de leukste kaarsen maken met kaarsfolie. Dit zijn dunne vellen kaarsenwas die door de warmte van je hand simpel aan de kaars blijven plakken.

Druk vormpjes uit de folie met de koeksteker of de pons en druk deze tegen de kaars.
Je kunt ook met een schaar een vormpje uitknippen en dat op de kaars plakken.

Restjes wasfolie moet je niet weggooien. Die kun je kneden tot balletjes en sliertjes die je ook weer op de kaars kunt plakken.
In deze video laat ik zien hoe je met wasfolie een leuke kerstkaars maakt:


Kaars versieren 4, tekenen en föhnen


Nodig:

 • Dikke witte kaars
 • viltstiften
 • wit papieren servet
 • föhn of hittepistool
 • bakpapier

Hoe leuk is dat; jouw tekening op een kaars. Maak met viltstift een tekening op een servet. Pel dan alle lagen van de servet totdat je alleen de buitenste laag overhoudt met de tekening.

Leg de tekening tegen de kaars en doe hier een stukje bakpapier overheen. Verhit nu de kaars met de fohn of het hittepistool tot de print is overgekomen op de kaars en het servet aan de kaars blijft plakken. Rustig aan, en niet meteen op vol vermogen, anders loop je het risico dat je de kaars vervormt.

Kaars versieren 5, kaarsenpennen


Nodig:

 • kaars
 • kaarsenpennen in verschillende kleuren
 • kaarsenstandaard (als je een dunne kaars gebruikt)

Kaarsen versieren met kaarsenpennen is een precies klusje maar je kunt er de leukste dingen mee doen. In de pennen zit vloeibare was waarmee je voorzichtig op de kaars kunt tekenen. Je kunt dus heel precies hartjes of bloemetjes op een kaars maken maar je kunt de kaarsenwas ook uitsmeren tot een mooie rand.
De was heeft even de tijd nodig om te drogen dus zet een dunne kaars in een standaard zodat je print niet meteen beschadigt.


Kaars versieren 6: foto op een kaars


Nodig:

 • dikke kaars
 • inkjetprinter
 • leuke afbeelding
 • fohn
 • bakpapier
 • schaar

Met een beetje geduld maak je zelf de mooiste kaarsen die natuurlijk ook een super leuke herinnering zijn aan een kerstfeestje.

Print met een inkjetprinter een leuke afbeelding uit en knip die zo precies mogelijk uit. Laat zo min mogelijk witte randen over.
Druk nu de afbeelding tegen de kaars en doe hier zo strak mogelijk een stukje bakpapier overheen. Houd alles goed op zijn plek en pak dan de föhn. Begin op de lage stand en verwarm de kaars rustig zodat de randen rondom de print langzaam een  klein beetje smelten.  Laat nu de kaars heel even afkoelen en föhn dan nog even op een hogere stand over de print. Als je ziet dat je print langzaam wat donkerder wordt, weet je dat je goed zit. Nu moet de kaars helemaal afkoelen. Geduld dus!

Als de kaars helemaal is afgekoeld, neem je voorzichtig een kijkje. Is de print in de kaars gesmolten?

Deze techniek moet je eerst zelf goed uitproberen voordat je dit met kinderen gaat doen. Je loopt namelijk snel de kans dat je te haastig bent waardoor de kaars nog niet goed is uitgehard en je de print dus stuk trekt.

Deze techniek is dus niet geschikt voor jongere kinderen

Kaars versieren 8, servetten


Nodig:

 • Servetten met mooie printjes
 • decoupagelijm
 • kwast
 • fijn schaartje
 • kaars

Wist je dat je een kaars ook leuk kunt versieren met de afbeeldingen van een servet? Helemaal leuk in de kersttijd natuurijk want dan zie je allerlei verschillende printjes.

Knip uit een servet het printje dat je wilt gebruiken. Knip zo precies mogelijik.  Nu haal je de laagjes van het servet uit elkaar tot je alleen de toplaag overhoudt. Smeer je kaars in met wat decopatch en druk je servet hier heel voorzichtig op. Kijk uit; niet te veel wrijven want dan scheurt je print.
Nu doe je voorzichtig nog een laagje decopatch over je print als bescherming en klaar is je kaars.

Kaars versieren met ons kant en klare pakket


Heb je geen zin om stad en land af te lopen? Dan is ons kant en klare knutselpakket kaarsen versieren precies wat je zoekt. In het pakket vind je dikke kaarsen en wasfolievelletjes. Zelf zorg je alleen nog voor een schaar, ponsjes of koekuitstekertjes. Lekker makkelijk toch?

Je vindt het pakket hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel