speurtocht maken

Een speurtocht maken


speurtocht maken


Een vaak terugkomend onderdeel bij kinderfeestjes is de speurtocht. Er is niets spannenders dan samen te zoeken naar de schat of het raadsel op te lossen.

Maar hoe kun je nu zelf eenvoudig een speurtocht maken? Hier vind je tips en uitleg waarmee je zelf aan de slag kunt.

Verbind een thema aan je speurtocht

Een speurtocht zet je het makkelijkst op rond een thema. Kies een thema voor het feestje een geschikt thema dat past bij de leeftijd en interesse van de kinderen en ga vervolgens op zoek naar spelletjes die passen binnen dit thema en die je kunt inpassen in de speurtocht. Het is handig als je de kinderen een duidelijke opdracht meegeeft. Er is iets weg geraakt of de kinderen proberen punten te scoren door tijdens de route zo veel mogelijk vragen goed  te beantwoorden. Zo krijgt je speurtocht een duidelijk begin, eind en doel.

Waar houd je de speurtocht?

Waar ga je de speurtocht uitzetten? Natuurlijk kun je dit doen in de omgeving van je huis, maar heb je er wel eens aan gedacht dat dit ook kan in het bos of op het strand? Deze omgeving leent zich uitstekend voor een speurtocht. Zo organiseer je een kinderfeestje buitenshuis en het kost je geen cent! Waar je de speurtocht ook gaat uitzetten, bedenk vooraf de route en kijk er naar of je tijdens de route voldoende mogelijkheden hebt om de kinderen een spel te laten doen. Houd ook in de gaten of de route niet langs gevaarlijke kruispunten gaat.

Besluit je de speurtocht niet in je eigen omgeving te houden, ga dan vooraf een keer kijken.

Kijk tijdens de route ook naar mogelijkheden voor een leuk spel of een goede vraag. Noteer dus bijzondere dingen die de kinderen onderweg tegenkomen of plekjes waar nu net dat ene spelletje gespeeld kan worden.


Hoe zet je de route uit?

De meeste mensen denken bij een speurtocht aan de pijlen die met krijt worden getekend op de straat. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je hier van:

 • Hang ballonnen of slierten crèpepapier op. De kinderen volgen dit spoor.
 • Hang routebordjes op waarop een gezichtje staat afgebeeld. De kant waar de ogen naartoe kijken, is de richting die de kinderen op moeten gaan.
 • Maak voorafgaand aan het feestje foto’s van dingen uit de omgeving. Geef de
  kinderen een mapje mee met foto’s op volgorde van de route. Ze lopen van foto naar foto.
 • Je kunt een ketting maken met kralen in verschillende kleuren. Iedere kleur symboliseert een actie. Een gele kraal betekent bijvoorbeeld rechtdoor en een rode kraal betekent rechtsaf.
 • Oudere kinderen kun je zonder route op pad laten gaan binnen een van tevoren
  afgesproken gebied. Hierbinnen moeten ze zoeken naar enveloppen waarin ze bijvoorbeeld stukken van een woord kunnen vinden. Het woord zou natuurlijk een adres kunnen zijn waar de kinderen hun beloning vinden.
 • Een andere leuke mogelijkheid voor oudere kinderen is ze op pad te sturen met een mobiele telefoon. Hiermee kunnen ze contact houden met het hoofdkantoor (jij). Je geeft ze telkens een locatie op. Hier vinden ze een codewoord. Dit bellen ze door naar het hoofdkantoor waarna ze de volgende locatie te horen krijgen.
 • Kaartlezen is natuurlijk ook heel geschikt. Deze variant is prima in te passen in een piratenspeurtocht. De kinderen krijgen een schatkaart waarop je duidelijk een aantal herkenbare punten hebt getekend. De kinderen lopen de route op weg naar de schat.
 • Een vragenspeurtocht is ten slotte ook bijzondere manier. Bij ieder kruispunt hangt een vragenkaartje. De kinderen moeten het antwoord op de vraag samen
  bedenken. Ze krijgen telkens drie mogelijkheden, a, b en c. Geven ze antwoord a, moeten ze linksaf. Bij b rechtdoor en bij c rechtsaf. Lopen ze fout? Dat merken ze bij het volgende kruispunt want daar hangt geen kaartje.

Speurtocht thuis met je gezin:

In een tijd waarin kinderen veel thuis zijn en ook voor hen de sociale contacten tot een minimum beperkt blijven, kan het fijn zijn om als gezin in je eigen buurt er even op uit te trekken. Hoe organiseer je dit nu handig? Hierover maakten wij een artikel met tal van ideeën. Het helpt je vast een stuk op weg.

Hier vind je het artikel


Een speurtocht maken is  super leuk!

Het maken van een speurtocht kan soms best een klusje zijn maar het is zeker de moeite waard als je de kinderen ziet genieten.

Natuurlijk moet je er zelf wat tijd en steken maar je kunt de speurtocht dan wel helemaal passend maken bij je kind of de omgeving waar je de speurtocht uitzet. Extra leuk dus!

Kan je nog wel een beetje extra hulp gebruiken? Hier vind je nog meer speurtocht tips.

fotospeurtocht maken

Een beetje hulp nodig?

Suus heeft kant en klare speurtochten voor je. De speurtochten starten en eindigen met een film waarin de kinderen de hoofdpersoon van de speurtocht ontmoeten en gaan helpen. Iedere speurtocht bevat een compleet uitgewerkt draaiboek waarin je ook tips vind voor de rest van het kinderfeestje.

Het draaiboek ontvang je direct na je bestelling in je mailbox. Je kunt dus meteen aan de slag. De aanvullende materialen ontvang je binnen enkele dagen per post.

Wil je hier meer van weten? Klik dan hier.
Evi
Door

Evi

op 26 Apr 2021

heyy, Heb jij misschien een ideetje voor een speurtocht me als thema circus? Het is voor kinderen van 8-14 jaar. Groetjes.

Susanne
Door

Susanne

op 26 Apr 2021

Hallo Evi, Dat heb ik zeker. We hebben namelijk een kant en klare circus speurtocht voor deze leeftijd. Je vindt hem hier: https://www.suuskinderfeestjesshop.nl/product/postpakket-circus-speurtocht-materialen-voor-10-kinderen/ En voor meer ideetjes voor een circusfeestje kun je ook even hier kijken: https://suuskinderfeestjes.nl/circusfeestje/ Veel succes met de voorbereidingen van het feestje! Susanne Suus kinderfeestjes

missmies80@gmail.com
Door

missmies80@gmail.com

op 17 Dec 2020

Dag dag Suzanne, ik zou graag een speurtocht willen maken voor de kerstkerstdagen, als gezin. We hebben 2 meiden (4 & 12 jaar) en pappa en mamma. Misschien heb jij hier een leuk idee over, hoor het graag van je. Natuurlijk zal ik laten weten hoe de speurtocht geworden en gegaan is. Lieve groet Fleur

Susanne
Door

Susanne

op 20 Dec 2020

Hoi Fleur, Nou dat heb ik zeker. dat moet natuurlijk een kerstspeurtocht zijn met spelletjes in kerststijl en die heb je zo georganiseerd. De route wordt natuurlijk aangegeven met kerstballetjes of kerstslingers. Het is wel handig om ook een soort einddoel bij de speurtocht te hebben. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat er ergens een kerstverrassing is ( bijvoorbeeld een kerstcadeautje voor de kinderen) Dat moeten ze zien te vinden. Nu zou je de kinderen bijvoorbeeld bij ieder spel dat ze spelen of op verschillende plekken in de route steeds een aanwijzing kunnen geven, bijvoorbeeld door een foto van de vindplek in stukjes te knippen en telkens een stukje van de foto uit te delen. Leuke spelletjes voor buiten kun je eenvoudig een kersttintje geven dus bijvoorbeeld eierlopen wordt dan kerstbal overbrengen op een pollepel. Heb je nu niet zoveel zin om het allemaal zelf uit te vogelen, dan hebben we een kant en klare kerstspeurtocht voor je gemaakt. Die vind je hier: https://www.suuskinderfeestjesshop.nl/product/kerst-speurtocht-compleet-speurtocht-pakket-voor-een-groep-van-10-kinderen/

Anouk
Door

Anouk

op 29 Mar 2020

Hallo, ik wil graag een speurtocht maken voor 3 kinderen. de leeftijd is 3,6 en 9. ik wil ze graag allemaal natuurlijke materialen laten zoeken. Wat is een leuk thema hierbij? En heb je ook wat tips?

Susanne
Door

Susanne

op 18 Jun 2020

Dan is het misschien een leuk idee om ze op pad te sturen met een zoekkaart waar je afbeeldingen op zet van de dingen die ze moeten zoeken. Dat maakt het ook voor de jongste inzichtelijk. Je speelt dan een soort autobingo maar dan in de natuur. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden!

Roy
Door

Roy

op 05 Dec 2019

Na het lezen van deze tips denk ik dat de Sint dit jaar zijn cadootjes aan een zeer verstrooide piet heeft gegeven en ze zullen hem een beetje moeten helpen om hun cadootjes te vinden. Op deze manier blijft de fun langer hangen. Dank je voor tips.

Mirjam
Door

Mirjam

op 08 Apr 2019

Hallo, mijn dochtertje wordt 5. Er komen 2 jongens en 3 meiden op haar feestje. We dachten aan een speurtocht. Wat leuk is voor de jongens en meiden. Misschien idieeen?

Susanne
Door

Susanne

op 08 Apr 2019

Jazeker, je zou bijvoorbeeld een ridders en prinsessenfeestje kunnen houden. Of wat dacht je van een citcusfeestje. Beide thema's kunnen prima voor een gemengde groep. In onze webshop hebben we voor deze thema's allerlei materialen kant en klaar maar zijn er ook complete speurtochtpakketten beschikbaar. Natuurlijk kun je ook met een beetje inzet zelf een dergelijk thema goed vullen. Zorg in ieder geval voor afwisseling tussen actieve en wat rustiger onderdelen en maak het feestje niet te lang. Voor veel kinderen is dit waarschijnlijk een van de eerste feestjes.

Stefan
Door

Stefan

op 04 Apr 2019

Ik doe als bedrijf mee met Girlsday 2019 en dit artikel was zeer nuttig bij het verzinnen van een speurtocht voor de kinderen. Dank!

Susanne
Door

Susanne

op 08 Apr 2019

Jij ook bedankt voor dit leuke compliment. Wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig hoe de speurtocht uiteindlijk is geworden!

Martha
Door

Martha

op 21 Nov 2018

hoi toevallig tips of ideeén voor het jachtseizoen te spelen met jongens van 10 jaar..!?

Susanne
Door

Susanne

op 03 Jan 2019

Hallo Martha, ik weet niet precies wat je bedoelt maar als je me wat meer info geeft, denk ik graag met je mee!

olivia
Door

olivia

op 14 Nov 2018

goed

Sofia
Door

Sofia

op 26 Sep 2018

Wat een leuk stukje! En wat ben jij creatief! Heb je mischien ideeen voor een piraten en zeemeerminnen speurtocht?

Susanne
Door

Susanne

op 08 Apr 2019

Je kunt hier heel wat leuke dingen doen. Bij piraten kun je natuurlijk speuren naar verdwenen munten of kun je met een schatkaarten aan de slag en bij zeemeerminnen zou je kunnen speuren naar verdwenen schelpjes of de zeemeerminnen zouden bijv. allerlei zeedieren kunnen terugvinden die verdwaald zijn.

Susanne
Door

Susanne

op 13 Nov 2018

Ja hoor, de piraten variant hebben we uitgewerkt tot een kant en klare speurtocht en op de website zijn tal van piraten ideetjes. Hier vind je de speurtocht. https://www.suuskinderfeestjesshop.nl/speurtocht-piraten.htmlOok van de zeemeerminnen hebben we tal van leuke materialen in de webshop.

nicole
Door

nicole

op 14 Mar 2018

hoi heb je ook tips voor een eenhoorn speurtocht voor kindjes van 6 jaar ?

Susanne
Door

Susanne

op 04 Aug 2018

Oh wat een leuk idee! Je zou bijvoorbeeld het verhaal kunnen vertellen over een eenhoorn die zijn hoorn kwijt is. Die moet natuurijk door de kinderen worden teruggevonden. De kinderen lopen de speurtocht en volgen dan het spoor van de eenhoor. (mischien is het wel een glitterspoor of een spoor waarbij de kinderen afbeeldingen volgen van hoefjes) Onderweg spelen ze spelletjes en aan het eind, is hangt daar dan de hoorn. ( deze kun je van stof of karton maken maar er zijn ook tiara's te koop met een hoorn)

tet
Door

tet

op 10 Feb 2018

Hoe zou je een speurtocht op een boerderij kunnen doen ( geen kruispunten.....)

Susanne
Door

Susanne

op 04 Aug 2018

Eigenlijk is dat juist een heel leuk onderwerp. Je zou de kinderen bijvoorbeeld alle boerderij dieren bij elkaar kunnen laten speuren. Bij ieder spel dat ze spelen krijgen ze bijvoorbeeld een afbeelding van een dier. Die kun je dan aan het eind van de speurtocht op een kleurplaat of een groot tekenvel laten plakken zodat de kinderen hun hele boerderij compleet hebben.

Sandra
Door

Sandra

op 27 Aug 2017

ik vind dit geweldig. ik heb de opdracht om voor de bovenbouw van de lager school een speurtocht in elkaar te zetten dat te maken heeft met het milieu en dit helpt me op weg

Susanne
Door

Susanne

op 04 Aug 2018

Super om te horen dat je hier iets aan hebt. Ik ben heel benieuwd hoe je speurtocht uiteindelijk is geworden!

Neeltje
Door

Neeltje

op 20 Jun 2018

Heb ik ook ?

Bart hofland
Door

Bart hofland

op 05 May 2017

Hoi Susanne, Heb je ook tips voor een speurtocht in het bos voor kinderen van 5 jaar oud?

Susanne
Door

Susanne

op 06 May 2017

Hallo Bart, dan zou ik gaan voor een kabouterthema want kabouters wonen nu eenmaal in het bos en als je heel goed zoekt, kun je er vast een paar vinden. Kabouters laten namelijk voor goede zoekers sporen achter.Ze hebben ook vaak een beetje hulp nodig dus kunnen de kinderen in allerlei kleine spelletjes tijdens een speurtocht door het bos het spoor van de kabouters vinden. Iedereen een kaboutermuts op, dan op pad om het spoor te volgen. ( wie weet hangen er op verschillende plekken kleine kaartjes met paddestoelen erop) en onderweg leuke spelletjes spelen. Ze kunnend e kabouters ook helpen bij het vinden van allemaal spulletjes in het bos. Dan kunnen de kinderen op pad met een zoekkaart met afbeeldingen waarmee ze moeten gaan zoeken naar dingen die in het bos te vinden zijn. Er kan zelfs door ieder kind een knapzak worden meegenomen met iets lekkers zodat er onderweg een echte bospicknick gehouden kan worden. Misschien heb je nog iets aan de volgende links: https://suuskinderfeestjes.nl/kennisbank/traktatie-maken/kabouter-traktatie/ (prints waarmee je een kabouterfeest kunt aankleden) https://suuskinderfeestjes.nl/kabouterpopjes-pollepel/ (kabouterknutselactiviteit) https://suuskinderfeestjes.nl/speurtochten ( nog meer tips voor speurtochten)

12 jarige = )
Door

12 jarige = )

op 08 Apr 2017

bedankt voor de tip ik zoek al de hele week naar zo'n website en nu heb ik er eindelijk een gevonden!! = )

tiamo
Door

tiamo

op 06 Mar 2020

echt suuuuuuupeeeeeeeerr leuk

Susanne
Door

Susanne

op 15 Apr 2017

Graag gedaan! Ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijk is geworden. Veel plezier op het feestje!

Elvin
Door

Elvin

op 30 Mar 2017

Bedankt voor de tips!

Susanne
Door

Susanne

op 15 Apr 2017

Graag gedaan! Veel plezier bij de speurtocht. Laat je weten hoe het is gegaan?

drien
Door

drien

op 16 Apr 2022

ik wil graag een speurtocht maken voor me zusje (op de boerderij)!

Madelief en Ron
Door

Madelief en Ron

op 30 Oct 2022

Beste Suus, Mijn zoontje is 7 geworden. Ik wilde graag, nu de dagen korter worden, een spannend kinderfeestje in het bos na zonsondergang plannen. alle kinderen krijgen een zaklamp en lopen we samen door het bos. Heb je iets wat daarbij aansluit? Bedankt

enna
Door

enna

op 09 Jul 2023

dankuwel voor de leuke tips ik maak een leuke speurtocht voor mijn gezin in de vakantie

Reactie plaatsen