speurtocht opdrachten

speurtocht opdrachten
Wil jij een speurtocht organiseren en zoek je naar leuke opdrachten wqarmee je je speurtocht extra leuk kunt maken?Ik heb verschillende ideetjes voor je op eenrijtje gezet.

Welke speurtocht opdrachten kun je doen?

Speurtocht opdrachten of speurtochgt spelletjes, het is natuurlijk allebei leuk. Extra bijzonder wordt het als de kinderen door de spelletjes te spelen of de opdrachten te doen, stukjes van de oplossing voor een probleem of kleine beloningen bij elkaar kunnen vinden. Ik heb verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

 • Estafette spelletjes kun je in veel verschillende varianten doen. De eenvoudigste variant is om de beurt zo snel mogelijk naar een eindpunt te rennen maar je kunt natuurlijk ook in estafettevorm een bal doorgeven over de hoofden of de kinderen in estafettevorm kleding naar de overkant laten brengen waarmee ze uiteindelijk iemand aan kunnen kleden.

 • Ik ga op reis en neem mee…: dit bekende spelletje past prima in een speurtocht. De kinderen proberen samen zo veel mogelijk dingen te onthouden die mee gaan op reis. Het eerste kind noemt een ding en vervolgens moet het volgende kind dit ding noemen en iets nieuws. De lijst wordt zo steeds langer.
 • Eierloop: twee kinderen proberen tegelijk een ei (of bal of aardappel) op een houten lepel zo snel mogelijk naar de eindstreep te brengen zonder deze te laten vallen.

 • Driebenen-race: laat twee kinderen naast elkaar staan en bind van beide kinderen de benen die naast elkaar staan met een touw aan elkaar vast. Nu moeten de kinderen samen proberen zo snel mogelijk bij de eindstreep te komen maar let op: lopen wordt nu wel een stukje moeilijker!
 • Kat-en-muizen: hang bij ieder kind aan de achterzijde aan de broek een sliert crepepapier of een touwtje. Een van de kinderen is de kat. De kat probeert de muizen te vangen door de muizen hun staart af te trekken. Welke muizen lukt het uit de handen van de kat te blijven.

Meer spelletjes zien?
In dit artikel deel ik tips voor leuke oudollandse spelletjes.

Speurtocht opdrachten voor oudere kinderen:

Oudere kinderen kun je onderweg nog opdrachten meegeven die ze zo goed mogelijk proberen uit te voeren. Hier een paar voorbeelden:

 • Geef de kinderen een fototoestel mee en laat ze zo veel mogelijk foto’s maken van rugzakken, honden of tuinkabouters. Ik heb in dit artikel een uitleg en handige print voor je waarmee je eenvoudig een fotospeurtocht opzet.

  fotospeurtocht maken
 • Een wat moelijkere variant is de kinderen op pad sturen met de opdracht om foto’s te maken van dingen die ze onderweg tegenkomen op volgorde van het alfabet (aardbeien, bakker, chocola, deur...).
 • Geef de kinderen een lijst met raadsels mee die ze onderweg op moeten lossen.
 • Geocachen, ken jij dit al? In heel Nederland liggen kleine schatjes verstopt die je met behulp van wat zoekwerk kunt vinden. Ook dit is leuk om te doen op je kinderfeestje. Hier vind je een uitleg over hoe dit werkt en kun je zien of er ook in jouw omgeving een schat begraven ligt.
 • Appspeurtocht, op pad met je telefoon, dat is natuurlijk ook leuk. Zet een appspeurtocht op waarbij de kinderen tijdens de route telefonisch steeds opdrachten ontvangen die ze moeten uitvoeren. Zo snel mogelijk een foto maken van een tuinkabouter bijvoorbeeld of samen een spreekwoord uitbeelden, het zijn wat ideetjes waarmee je de kinderen tijdens de route via de app kunt verrassen.

Speurtocht thuis met je gezin:

Wil je lekker op pad met het gezin maar vinden de kinderen een wandeling maar saai? Dan is een speurtocht een uitkomst.  Hoe organiseer je dit nu handig? Hierover maakten wij een artikel met tal van ideeën. Het helpt je vast een stuk op weg.

Hier vind je het artikel

Een beetje hulp nodig?

Suus heeft kant en klare speurtochten voor je die je eenvoudig in je eigen omgeving kunt uitzetten. Deze speurtochten starten en eindigen met een film waarin de kinderen de hoofdpersoon van de speurtocht ontmoeten. Het draaiboek voor je speurtocht ontvang je meteen na je bestelling in je mailbox. Binnen enkele werkdagen ontvang je de aanvullende materialen via de post.

Hier vind je de speurtochten

       


ds
Door

ds

op 10 Jul 2023

was er helpvol

Reactie plaatsen