Een fotospeurtocht maken

Een fotospeurtocht maken

Een fotospeurtocht maken voor je kinderfeestje? Het is eigenlijk best eenvoudig. In dit blog heb ik voor jou een handige print en een instructie voor jongere en oudere kinderen.  Zo heb jij in een handomdraai een super leuke invulling voor je kinderfeestje thuis!


Een fotospeurtocht maken, dit heb je nodig:

fotospeurtocht maken

Een fotospeurtocht maken, zo doe je dat

Lekker met je vrienden op pad en samen speuren naar alle onderdelen die je op de foto moet zetten. Dat is het idee van de fotospeurtocht. Een hoe meer foto's je maakt, hoe meer punten je verzamelt. Het leukste is het om er een teamopdracht van te maken, dus samen probeer je punten te verzamelen en extra spannend wordt het als je vooraf al kleine prijsjes hebt klaar gelegd die corresponderen met het behaalde aantal punten. Hoe meer punten de kinderen samen scoren, hoe meer dingetjes de kinderen uiteindelijk in een traktatiezakje mee naar huis nemen.

Hoe moeilijk je het maakt hangt natuurlijk af van de leeftijd van de kinderen dus hieronder een aantal suggesties waaruit je kunt kiezen zodat je de fotospeurtocht helemaal op maat kunt maken.

  • Loop je een vaste route of mogen de kinderen zelf in de buurt op pad gaan zonder dat je vooraf hebt afgesproken hoe ze moeten lopen. Ga je een fotospeurtocht maken voor jongere kinderen? Dan wil je dit natuurlijk wat meer begeleiden en is de keuze voor een vast route misschien wel zo handig. De route zet je dan vooraf uit en loop je samen met de kinderen.  De route kun je aangeven met krijtpijlen of met draadjes die je langs de route aan lantaarnpalen, hekken of bomen knoopt. Ik heb ook leuke routekaartjes voor je gemaakt. Die kun je hier downloaden. Op een vel papier staan 4 routekaartjes die je losknipt. De kinderen lopen dan van routekaartje naar routekaartje.
    fotospeurtocht maken
  • Stuur je de kinderen in een groot team op pad of kies je voor twee of meer kleinere teams? Kies je voor het laatste, kun je er ook een wedstrijdje van maken ( minder geschikt voor jongere kinderen) Welk team verzamelt de meeste punten?
  • De fotospeurtocht bestaat uit twee onderdelen, het eerste vel bestaat uit foto-opdrachten die de kinderen kunnen maken in hun eigen omgeving. De tweede print is wat lastiger en vraagt wat creativiteit. Deze laatst is geschikt voor oudere kinderen. Natuurlijk kun je de kinderen op pad sturen met één van beide opdrachtvellen maar ze kunnen ook vertrekken met beide vellen. Dan is het handig om extra tijd te geven voor de fotospeurtocht.
  • Moeten de kinderen binnen een vooraf afgesproken tijd terug zijn? Dan kun je de kinderen natuurlijk met een timer op pad sturen. Een uur is al snel om dus maak het niet te kort. Gaan de kinderen op pad met een mobiele telefoon voor het maken van de foto's? Dan kun je op de mobiel natuurlijk de timer aanzetten
  • Geef je per team één of meer camera's / mobieltjes mee? Denk erom dat dit laatste voor verwarring en ruzie kan zorgen. Je kunt ook afspreken dat telkens nadat een foto is gemaakt een volgend kind de camera mag vasthouden. Hoe duidelijker je dit vooraf afspreekt, hoe groter de kans dat dit niet tot ruzies leidt.
  • Mobieltje, fotocamera of misschien zelfs een instant camera? Dat laatste is natuurlijk helemaal leuk maar ook extra spannend. Als het rolletje op is, zijn je kansen verkeken dus voorzichtig en slim foto's maken!

fotospeurtocht maken

Veel plezier bij de fotospeurtocht. Ga je zelf een fotospeurtocht maken? Ik hoor natuurlijk heel graag hoe het is geweest en heb je nog leuke tips voor een fotospeurtocht? Die kun je delen in de comments

fotospeurtocht maken

Kinderfeestje thuis organiseren?


Ben jij druk met het organiseren van een kinderfeestje? Ik help je  natuurlijk graag op weg om van het komende kinderfeestje een onvergetelijk succes te maken. Wist je dat er een webshop is propvol leuke materialen die het helemaal makkelijk maken?
Van decoratie voor je kinderfeestje, en knutselpakketten tot kant en klare speurtochten en bouwplaten.

Nieuwsgierig wat er allemaal is?
Klik dan hier.


Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel