Lente speurtocht op je kinderfeestje

Lente speurtocht op je kinderfeestje

Organiseer jij een kinderfeestje thuis? Dan is een speurtocht een leuke invulling. Nu het buiten steeds warmer wordt, is een lente speurtocht natuurlijk een leuke vorm. In dit blog heb ik een complete lente speurtocht voor je uitgewerkt, met prints en tips. En of je nu op pad gaat met jonge kinderen of wat oudere? Ik beschrijf verschillende varianten zodat je altijd een lente speurtocht kunt maken die helemaal past bij de kinderen waarvoor jij een feestje organiseert.


Lente speurtocht, dit heb je nodig:

 • Print van de lente speurtocht
 • stiften of potloden
 • eventueel een mobieltje
 • eventueel zakjes of bakjes om verzamelde spulletjes in te doen
 • eventueel krijt om pijlen te zetten 

Lente speurtocht zo doe je dat:

De lente speurtocht kun je op verschillende manieren vormgeven. Of je dus veel of weinig tijd hebt, jongere of oudere kinderen ontvangt, meer of minder tijd wil vullen of kiest voor een vaste route of een  zoektocht in een afgesproken gebied, jij kiest hoe jij de speurtocht uit wilt zetten. Je kunt het zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Ik beschrijft je dan ook verschillende varianten. Aan jou de keuze welke je kiest.

Lente speurtocht variant 1:

Via een vaste route zoeken we in de omgeving naar verschillende dingen. Ogen open dus en als je het hebt gezien, dan streep je dit af op je kaart. 

Voor deze variant gebruik je pagina 1 en 3 van de print. Voor ieder kind print je pagina 1. Pagina 3 zijn routekaartjes. Op één pagina staan 4 routekaartjes. Je print pagina 3 dus meerdere keren uit en knipt iedere pagina in 4 delen. De routekaartjes hang je op strategische plekken in de route op. De kinderen lopen dus van routekaartje naar routekaartje. Onderweg kijken ze heel goed of ze misschien een vlinder, een lieveheersbeestje of een vogelnestje zien want als deze is gevonden, mag het worden afgestreept op de kaart. Hoeveel dingen van de kaart hebben de kinderen aan het eind van de route gevonden? Je zou hier een beloning tegenover kunnen stellen, bijvoorbeeld ieder afgekruist vakje betekent een snoepje in het traktatiezakje dat je aan het eind van het feestje mee naar huis neemt.

Ga je de speurtocht met jonge kinderen doen? Bedenk dan dat het heel wat boze reacties en verdriet scheelt als je er een groepsopdracht van maakt waarbij de kinderen samen zoeken en afstrepen..


Tijdens de route kun je eventueel wat kleine spelletjes invoegen. Je zou eenvoudige spelkaartjes kunnen gebruiken en die op geschikte plekken in de route ophangen. Daar spelen de kinderen een klein spelletje waarna ze weer verder gaan met de speurtocht. Hier vind je wat leuke spelletjes voor tijdens een speurtocht.

Lente speurtocht variant 2:

Binnen een vooraf duidelijk afgesproken gebied gaan de kinderen samen op pad en zoeken naar de verschillende onderdelen op hun kaart. Hierbij gebruiken de kinderen of pagina 1 of pagina 2 van de print. Voor jongere kinderen is pagina 1 meer geschikt. Oudere kinderen zou je met pagina 2 op pad kunnen sturen.

Ook nu zoeken de kinderen naar de onderdelen die genoemd staan op de kaart maar dit keer is er geen vaste route maar een vaste hoeveelheid tijd. Samen gaan de kinderen dus proberen om binnen een uur tijd zoveel mogelijk onderdelen van de kaart te vinden.

Kies je voor pagina 2, dan hebben de kinderen een mobiel nodig om de verschillende opdrachten vast te kunnen leggen. Ze kunnen dit bijvoorbeeld direct via what's app aan je doorsturen maar je kunt ook aan het eind van de route alle foto's en filmpjes samen bekijken op de tv. Dat zorgt vast voor een paar lachbuien.

De variant waarbij je de tweede pagina gebruikt is meer geschikt voor oudere kinderen. Spreek vooraf af wie wanneer de telefoon mag vasthouden. Zo zou je vooraf al kunnen afspreken in welke volgorde de kinderen de telefoon mogen beheren waarbij de telefoon na iedere gemaakte foto of volvulde opdracht naar het volgende kind gaat.

Ook nu kun je tijdens de speurtocht extra elementen invoegen. Zo zou je de kinderen via what's app of telefonisch aanvullende opdrachten kunnen geven die extra punten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je krijgt 5 minuten om zoveel mogelijk foto's van een telkens een andere hond op te sturen
 • Zoek mensen wiens naam begint met de letter L van lente en vraag hen hun naam te noemen terwijl je ze filmt
 • Om beurten nemen jullie een dier in je hoofd en beelden dat uit zonder geluid te maken. Hoeveel dieren kunnen jullie raden? Film dit en stuur het filmpje op. Ieder geraden dier is een extra punt
 • Maak een foto van het straatnaambordje van  de ..... straat. Dit moet voor het eind van de speurtocht worden toegestuurd.

Lente speurtocht variant 3:

Combineer pagina 1 en twee van de lentespeurtocht en laat de kinderen proberen binnen een afgesproken tijd, zoveel mogelijk opdrachten proberen uit te voeren.  Hierbij moeten de kinderen best veel dingen tegelijk doen. Het is dan niet handig om dit nog uit te breiden met extra opdrachten of spelletjes.


Lente speurtocht, dit kan ook:

 • Hang tijdens de route raadsels op en laat de kinderen deze oplossen voor extra punten
 • Kies je voor een speurtocht zonder vaste route maar met een vaste tijd? Dan kun je er ook voor kiezen om de kinderen samen op zoek te laten gaan naar het eindpunt van de route waar bijvoorbeeld een klein prijsje op hen wacht. Zo zouden zij bijvoorbeeld bij iedere goed uitgevoerde opdracht een getal kunnen krijgen. De getallen samen vormen een telefoonnummer van iemand die hen zegt waar de eindbestemming is. Ze zouden ook tijdens de route stukjes van een afbeelding kunnen krijgen die samen de eindlocatie vormen

Ga jij binnenkort een lente speurtocht organiseren?

Ik ben natuurlijk super benieuwd naar jouw tips of foto's. Die kun je kwijt in de comments hieronder.

Binnenkort zelf een kinderfeestje thuis organiseren?

Wist je dat wij kant en klare speurtochtpakketten voor je hebben? En ook de aankleding van je huis kan in stijl met behulp van veel verschillende decoratiematerialen. Benieuwd wat er allemaal is? Klik dan even hier


Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel