Een kinderfeestje in Corona tijd
We hebben de afgelopen tijd heel wat teleurgestelde kinderen gezien. Jarig zijn in Corona tijd is toch minder leuk. Niet kunnen trakteren, geen visite en het kinderfeestje op de lange baan. Toch lijkt het nu voorzichtig weer mogelijk. Maar hoe organiseer je nu een veilig kinderfeestje? Waar moet je op letten en wat kan wel en wat kun je beter niet doen? Op 6 mei versoepelde de overheid de maatregelen tegen Corona en het goede nieuws is" Kinderfeestjes kunnen, als je rekening houdt met een aantal zaken weer gevierd worden!
Een kinderfeestje in Corona tijd, houd hier rekening mee:
Vanuit de overheid zijn er in ieder geval een aantal zaken duidelijk gemaakt:- Jonge kinderen mogen samen spelen. Het betref kinderen tot 12 jaar. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
- Samen buiten spelen is veiliger
- Bij verkoudsheidsklachten blijf je thuis
- Hygiëne is heel belangrijk (handen wassen, handen wassen, handen wassen)
- Groepen tot maximaal 10 kinderen zijn op dit moment toegestaan
- Vanaf 11 mei gaan de kinderen weer voorzichtig naar school en het lijkt dan ook verstandig om vanaf dan het kinderfeestje te plannen
Vanaf 1 juni:
[tweetquote]De Corona maatregelen worden langzaam versoepeld. Vanaf 1 juni is het weer mogelijk om met groepen tot 30 personen samen te komen[/tweetquote] Goed nieuws dus als jij wat meer kinderen uit wilt nodigen maar houd in je achterhoofd dat als je de groep groter maakt, dit ook het risico groter maakt. Bovendien moet je je afvragen of het voor de jarige fijn is als er zo'n grote groep komt. Het is onze ervaring dat het vaak nogal overweldigend is. Natuurlijk biedt dit wel de mogelijkheid om met de familie de verjaardag in te halen maar denk er ook dan om dat je zoveel mogelijk afstand houdt en dat je mensen die in de risicogroep zitten wellicht later apart moet ontvangen.Verder zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden:
- Om het risico van verspreiding tegen te gaan, is het verstandig alleen bestaande contacten uit te nodigen. Is de klas van je kind op dit moment dus verdeeld in twee of meer groepen? Dan kun je het best kinderen uitnodigingen die je kind dagelijks al ziet. Dit zouden natuurlijk ook de vriendjes kunnen zijn waarmee je kind na school altijd buiten speelt of de vriendjes van de sportclub.
- Het contact met volwassenen moet je proberen te minimaliseren. Bedenk dus voor het feestje al hoe je de kinderen bijvoorbeeld laat binnen komen. Spreek bijvoorbeeld met ouders af dat zij niet mee naar binnen gaan maar al afscheid nemen bij het hek. Bedenk bovendien of het handig is om de kinderen na het feestje op te laten halen of ze thuis te brengen en welke vorm je ook kiest, bedenk hoe je dit zo kunt doen dat dit je hierbij zo min mogelijk contact hebt met andere volwassenen. Een kinderfeestje kan nog wel eens uitlopen, het zou dan niet handig zijn als ouders bij jou op de stoep samen moeten wachten.
- Vraag vooraf aan ouders of de kinderen verkouden zijn. Wees direct duidelijk; bij verkoudheid liever niet komen. Dat zou je ook op de uitnodiging kunnen melden. Zo weten de ouders van de andere kinderen ook dat je er serieus mee omgaat. Dit geeft in een onzeker tijd vertrouwen. Het is verstandig om ook bij de aanvang van het feestje nogmaals aan de ouders te vragen of de kinderen niet verkouden zijn.
- Hygiëne is natuurlijk een van de belangrijkste zaken bij het bestrijden van Corona. Toch vinden zeker jonge kinderen het vaak lastig de handen te wassen. Het fonteintje is net te hoog of ze willen na het plassen zo snel mogelijk terug naar de andere kinderen om maar niets te missen. Denk hier vooraf over na en begeleid jonge kinderen eventueel als ze naar het toilet gaan. Vraag oudere kinderen even terloops of ze de handen hebben gewassen en plan momenten in waarop je dit allemaal even doet. Ben je dus samen naar buiten geweest voor een speurtocht? Dan is het eerste dat iedereen gaat doen, handen wassen.
- Zorg voor voldoende papieren zakdoekjes. Kinderen en loopneuzen zijn eigenlijk van alle tijden maar nu wil je natuurlijk geen enkel risico nemen. Neus snuiten betekent dus steeds een nieuw zakdoekje gebruiken.
- Houd zoveel mogelijk afstand van de kinderen. Dat is natuurlijk lastig want je zult zo af en toe wel eens iemand moeten helpen met het strikken van de veters of begeleiden bij een spelletje maar je kunt het risico natuurlijk wel zoveel mogelijk beperken. In andere tijden zou je er misschien voor kiezen wat extra volwassenen achter de hand te houden voor hulp bij het feestje. Dat is nu niet echt verstandig. In plaats van meer volwassenen, zou je er nu ook voor kunnen kiezen de groep kinderen iets kleiner te maken. Dan wordt het voor jou wellicht wat overzichtelijker en eerlijk is eerlijk; vaak is een wat kleinere groep ook voor de jarige fijner, er is minder kans op ruzie en ieder krijgt de aandacht die het verdient.
Hoe kun je nu een kinderfeestje organiseren met inachtneming van deze regels?
Hoe geef je het kinderfeestje nu handen en voeten en zorg je voor een onvergetelijk moment zonder dat jij hier zeeën van tijd aan kwijt bent? Zoals het er nu uitziet, is de meest veilige variant, het organiseren van een kinderfeestje thuis. In en om huis loop je op dit moment minder risico van besmetting. Op dit moment is het niet mogelijk en wellicht ook niet verstandig om uit te wijken naar een locatie waar veel mensen samen komen. Het zwembad, de bioscoop of de speeltuin zijn dan ook nu even niet de meest voor de hand liggende opties. Ik kan me voorstellen dat je een beetje op ziet tegen het organiseren van een kinderfeestje thuis. Vinden kinderen dit wel leuk en kost het me niet heel veel tijd? En misschien heb je ook niet zoveel inspiratie om dit zelf te organiseren. Ik help je dan ook graag een stukje op weg want er kan meer dan je denkt en zo moeilijk hoeft het ook niet te zijn. Vooropgesteld, ook kinderen snakken naar gezellige momenten samen. En of dit nu is in het allernieuwste pretpark met fantastische achtbaan of gewoon bij jou thuis, samen ongedwongen lol maken is eigenlijk waar het om draait. In alle jaren dat ik als ouder verantwoordelijk was voor het organiseren van een kinderfeestje voor mijn eigen kinderen, kwam het onderwerp thuis blijven of weggaan altijd weer ter sprake. Ik was altijd bang dat ik met een kinderfeestje thuis de kinderen tekort deed maar telkens weer verzekerden zij (en ook hun vriendjes) me dat zij dit juist heel erg leuk vonden. Het zwembad hadden ze al zo vaak samen bezocht en ook de nieuwste indoor speeltuin was al helemaal verkend tijdens verschillende feestjes. Maar dat thuis feestje was altijd weer spannend omdat ze nooit precies wisten wat er zo u komen. Natuurlijk kostte dit mij wel voorbereidingstijd maar toen ik eenmaal een beproefd concept had bedacht, kon ik dit eenvoudig jaarlijks aanpassen en in een ander thema opnieuw organiseren. Uit al die jaren feestjes organiseren, heb ik wel het een en ander geleerd en dat geef ik graag aan jou door. Klik hier voor mijn beste feesttips.Een kinderfeestje thuis, zorg voor afwisseling
Het is handig om het feestje te laten bestaan uit verschillende onderdelen die je kunt afwisselen. Zo zorg je dat er voor iedereen iets leuks is en is er een gezonde mix van actieve onderdelen en wat rustiger momenten. Denk bijvoorbeeld aan:- Knutselen, ontbreekt het je aan inspiratie? We hebben tal van leuke ideetjes voor je op een rijtje gezet. Je vindt ze hier.
- Bingo, leuke prijsjes, een bingomolen en een gezellige presentator en het wordt zeker gezellig.
- Speurtocht, Je kunt deze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
- Samen film kijken, wat denk je van een buitenbioscoop? Lekker verzamelen op kussens en met popcorn kijken naar de film in de tuin. Het is wel handig om buren te waarschuwen dat je dit gaat doen zodat ze voorbereid zijn op extra geluid
- Schminken of verkleden. Deze laatste is overigens in de Corona tijd wel wat lastiger. Ik zou er persoonlijk nu niet voor kiezen een verkleedkist te gebruiken maar je kunt de kinderen wel vragen om verkleed naar het feestje te komen en ook schminken kan wel maar laat de kinderen dan bijvoorbeeld zichzelf schminken ( meer geschikt voor oudere kinderen) en gebruik voor ieder kind een eigen schminksetje. Dit kun je na afloop meegeven als aandenken. (goedkope setjes zijn te koop bij bijvoorbeeld Action)
- Quizzen, dit kan ook een actieve quiz zijn waarbij je naar een bel moet rennen als je het antwoord weet of organiseer een pubquiz voor kinderen.
- Spellencircuit, kleine spelletjes zorgen vaak voor hilarische momenten, zorg voor een afwisseling van doe spelletjes en concentratie spelletjes.
- Disco, voetjes van de vloer en lekker dansen maar. Je kunt de kinderen vooraf vragen om hun favoriete liedjes door te geven. Hier kun je een playlist van maken waar je ze natuurlijk ook allemaal de link van stuurt zodat iedereen ook na het feestje nog lekker kan genieten.
- Hitjesbingo, deze leuke combinatie van bingo en dansen zorgt zeker voor een gezellige middag. Hoe je hitjesbingo speelt vertel ik je hier.
- Samen koken en lekker eten ( de barbecue is natuurlijk super leuk, bijvoorbeeld broodjes bakken boven het vuur. Let er wel op dat je hier een risico neemt door ieder kind te laten koken voor een ander en dus wellicht bacteriën verspreidt. Dit zou je kunnen voorkomen door ieder kind voor zichzelf te laten koken en bakken)
- Cupcakes versieren, let hier goed op dat ieder kind zijn eigen bakje met versiering krijgt zodat ze niet allemaal uit dezelfde bakjes pakken.
- Knotsgek tekenspel, de uitleg en spelkaarten heb ik voor je klaargezet