Een magische vaderdag kaart knutselen

Een magische vaderdag kaart knutselen

Wat gebeurt daar nu? Als je deze vrolijke vaderdag kaart open doet, verandert hij opeens en krijgt alles kleur! Dat is echt magisch en papa zal vast heel erg verrast zijn als hij deze magische vaderdag kaart van jou krijgt. Natuurlijk kun je de magische vaderdag kaart zelf knutselen en wij laten je stap voor stap zien hoe je dit doet!

Magische vaderdag kaart knutselen, dit heb je nodig:

 • stevig gekleurd papier
 • plakstift
 • schaar
 • print van de vaderdagkaart
 • permanente stift
 • viltstiften
 • nietmachine
 • lineaal
 • transparant insteekhoesje

Magische vaderdag kaart knutselen, zo doe je dit:

Pak de print. Je kunt deze als voorbeeld gebruiken en onderdelen printen op dik (gekleurd) papier maar je kunt ook  de print zelf afdrukken op dik papier. Zorg in ieder geval dat de verschillende onderdelen op stevig papier worden afgedrukt. Anders werkt je mechaniekje niet goed. Knip alle onderdelen uit het papier.

Let op, de print is voor 3 kaarten, je kunt een kaart maken met de tekst “fijne vaderdag”, een kaart met de tekst “papa is” en er is een blanco kaart waar je zelf een mooie tekening op kunt maken.

Knip nu de buitenkant van de kaart uit de print, trek deze over op het dikke papier en knip dit uit. Knip dan ook het venster uit de buitenkant van de kaart.

Nu gaan we de buitenkant van de kaart in elkaar zetten.

Begin met het in elkaar vouwen van de kaart. Vouw de kaart om op de vouwlijn die op het voorbeeld staat aangegeven. Let op: er steekt dus een stukje uit voorbij de rand van de kaart. Dit wordt straks de plakrand.

Pak de losse rechthoek en vouw de twee vouwrandjes om. Smeer wat lijm op de vouwrandjes en plak de witte rechthoek in de kaart precies tegen de vouwrand aan en tegen de zijkant van de kaart.

Nu smeer je wat lijm op de uitstekende rand van je kaart. Vouw je kaart dicht en plak de buitenrand om de kaart.

Je kaart heeft nu dus een geheim vakje. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Nu kies je een van de kleurplaatjes uit of kies je voor de blanco kaart. Kleur de kleurplaat in met vrolijke kleuren. Let op, als je de “Papa is” kaart maakt, lees dan even verderop want hier moet je nog iets doen om te zorgen dat de tekst tevoorschijn komt. Wil je zelf een kaart ontwerpen? Ga dan eerst even uitproberen hoe de kaart wordt met een print zodat je goed snapt hoe het werkt.

Nu heb je het kleine rechthoekje nodig uit de print. Trek ook dit over op gekleurd papier en vouw het dubbel.

Knip nu het plastic hoesje open en knip hier heel precies een rechthoek uit die even groot of een heel klein beetje kleiner is dan je kleurplaat. Let goed op dat het niet uitsteekt aan de zijkanten of de onderkant.

Leg het plastic rechthoekje op de kleurplaat en vouw aan de bovenkant het dubbelgevouwen rechthoekje hier omheen. Niet dit aan elkaar vast.

Teken nu met de markeerstift de buitenlijntjes van je print over. Kijk goed op je kleurplaat, sommige lijntjes zijn lichtgrijs, die hoef je niet over te trekken.

 

Nu schuif je de kaart in de buitenkant. Het is belangrijk dat je de kleurplaat achter het witte tussenschot schuift en het plastic folie hiervoor.

Beweeg nu je kaart naar boven en beneden en je ziet dat de kleurtjes tevoorschijn komen. Wil je kaart nog niet zo goed schuiven? Probeer dan het volgende:

 • schuif de kaart een paar keer heen en weer
 • haal de kaart uit de houder. Steekt het folie misschien ergens een beetje uit waardoor de kaart klemt?
 • heb je alle vouwen scherp gemaakt? Soms moet je de vouwen van de houder nog even goed aanduwen zodat er wat meer ruimte ontstaat in de kaart.

Papa is vaderdag kaart maken:

Deze kaart heeft een bijzonderheidje, als de kaart in de houder zit, zie je alleen de tekst “papa is”

Als de kaart uit de houder geschoven wordt, zie je daar allerlei tekst tevoorschijn komen. Dit werkt als volgt:
de tekst heb je op de kleurplaat geschreven. Zodra de kleurplaat achter het witte tussenschot schuift verdwijnt dus de tekst en zie je alleen “papa is”
Om dus te zorgen dat de tekst tevoorschijn komt, moet je niet alleen de kleurplaat inkleuren maar moet je ook nog tekst op de kleurplaat zetten. Waar is papa goed in? Die woorden zet je op de kleurplaat.

Bekijk de video:

In een live knutselshow op facebook liet ik stap voor stap zien hoe je de kaart kon maken. Kijk je met me mee?

Op je kinderfeestje knutselen?

Vind jij het leuk om zelf dingen te maken en wil je ook op je kinderfeestje knutselen? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Onze kant en klare knutselpakketten zijn er voor alle leeftijden en voor jongens en meisjes. Met een duidelijke uitleg en een knutseldiploma voor iedereen wordt het wel heel eenvoudig om een knutselfeestje te organiseren.

Ben je nieuwsgierig welke pakketten wij voor je hebben?

Klik dan hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel