Even een frisse neus halen is in tijden van thuisquarantaine zo af en toe echt wel even nodig maar wat doe je dan als het antwoord van de kinderen dan is:”saai!!”?
Nou gewoon, je maakt van de wandeling iets bijzonders. Een speurtocht bijvoorbeeld zodat het wandelingetje door de buurt opeens verandert in een avontuur.
Hoe je dat regelt? Wij geven je onze beste tips.
Zo zet je een speurtocht voor het gezin in stappen uit:
Een speurtocht maken is best even een klusje maar als je het gestructureerd aanpakt, lukt het je vast.
In dit bericht delen we een paar handige stappen voor het maken van een speurtocht. Als je deze stappen volgt, kom je een heel eind.
Let op, in deze bijzondere tijd waarin je contact zoveel mogelijk moet beperken is niet alles mogelijk. Kijk zelf goed wat wel en niet verantwoord is en zorg vooral dat jij maar ook anderen geen onnodig risico lopen op besmetting.
Speurtocht stap voor stap:
- Bedenk een thema, zorg dat je een thema vindt dat past bij de groep waar jij mee gaat lopen. Dat kan een favoriet tv programma zijn maar het kan natuurlijk ook gaan over weetjes over je gezin.Als je speurtocht een duidelijk thema heeft, is het voor jou makkelijker om spelletjes of opdrachten te vinden die hierbij passen maar je zorgt er ook voor dat de speurtocht voor degenen die hem gaan lopen, interessant is. Je kiest immers een thema waarvan jij weet dat hij aansluit op dat wat je gezin leuk vindt.
- Bedenk een veilige route met mogelijkheid om spelletjes te spelen. Kijk in de wijk even goed waar ruimte is om dit te doen
- Zoek spelletjes die passen binnen het gekozen thema, dit kunnen eenvoudige doe opdrachten zijn maar ook raadsels of vragen.
- Verzamel alle spullen die nodig zijn de speurtocht, slepen met spullen is niet handig dus misschien heb je een handige rugzak of een bolderkar.
- Zet de route uit, dat kan natuurlijk met pijlen of met draadjes die je aan bomen hangt maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere manieren om de route te laten vinden. Hier vind je wat handige tips.
- Speurtocht lopen, maak vooraf goede afspraken over het lopen van de route zodat de kinderen niet vooruit rennen en je het overzicht kwijt raakt. Een handige afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat om beurten iemand anders de volgende spelopdracht mag voorlezen.
Doel
Je zult merken dat een speurtocht die leidt naar een duidelijk doel, iedereen motiveert. Zoek dus een duidelijk einddoel voor de speurtocht in jouw thema.
Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je tijdens de speurtocht ingrediënten verzamelt die je nodig hebt voor de pizza die je aan het eind van de speurtocht met elkaar gaat maken, je kunt een schat terugvinden, puzzelstukken verzamelen van een afbeelding van het lekkers dat je aan het eind van de route staat te wachten of je kunt tijdens de speurtocht samen de geheime code kraken. Op die manier is iedereen gemotiveerd om de speurtocht tot een goed einde te brengen.
Een speurtocht met het gezin; Net even anders:
Verveelde tieners die helemaal geen zin hebben om mee te gaan, worden plotseling wel enthousiast als je de mobiel mag gebruiken tijdens de tocht. En als jij zorgt dat de speurtocht niet kinderachtig is maar juist uitdagend voor iedereen, lukt het je vast om hier een geslaagd moment voor het hele gezin van te maken.
We verzamelden wat ideetjes voor je waarmee jij makkelijk van iets simpels iets unieks maakt.
Bellen moet!
- Stel je nu eens voor dat de antwoorden op de vragen die tijdens de speurtocht voorbij komen moeten komen van familieleden. Dus opa moet gebeld worden om er achter te komen wat zijn favoriete avondeten is en misschien kan de oom die ver weg woont vertellen hoe zijn buurvrouw heet. Elk antwoord is een punt. De vragen vinden de lopers onderweg en voor de antwoorden gaan ze met een telefoon op pad. Maak het extra spannend door een tijdslimiet in te stellen en een beloning in het vooruitschiet te stellen voor een bepaalde hoeveelheid antwoorden.
- Van locatie naar locatie via de app. Oma en opa zijn het hoofdkantoor. Zij sturen je op pad met een foto van een bepaalde plek. Stuur jij heb exact dezelfde foto terug? Dan geven ze je een nieuwe locatie door via what’s app.
Vooraf loop jij natuurlijk een rondje door je buurt en maakt foto’s die je doorstuurt aan hen zodat zij de deur niet uit hoeven.
Op pad met google maps:
Google maps ken je vast. Wist je dat je hier eenvoudig pinpoints in kunt plaatsen? Zo stuur je iedereen op pad met een telefoon en de map. Bij ieder pinpoint kan natuurlijk een opdracht hangen maar je kunt ook foto’s laten maken van de exacte locatie.Wist je trouwens dat je de opdracht of vraag ook op de map kunt noteren?
Hier vind je een uitleg.
Geocachen:
Ken je geocache al? je gaat op pad met de telefoon en zoekt naar een schat die al door anderen is verstopt. Er zijn door heel Nederland ( in de hele wereld trouwens) geocaches. Hoog tijd om het ook eens uit te proberen en dat kan misschien wel bij jou in de buurt. Misschien is er wel een speciale kinder-geocache bij jou in de buurt die je met het gezin kunt lopen. Wel eerst even goed kijken of het daar niet druk is natuurlijk.
Hier vind je de verschillende geocaches
Verzamelen:
Op pad met een tas en laat de zoektocht maar beginnen. Speuren naar spullen kan op heel veel manieren. Zo kun je op pad om stukjes van een puzzel te vinden. Op het internet zijn blanco puzzels te koop waar je bijvoorbeeld een woord of een raadsel op kunt tekenen maar je kunt ook op pad gaan op zoek naar zingen die je vooraf hebt verstopt. Ga je bijvoorbeeld na de speurtocht samen koken? Dan kun je de ingrediënten verstoppen van de gerechten die jullie gaan maken maar je kunt natuurlijk ook de schat van een piraat of de knutselmaterialen waarmee je na afloop samen iets gaat maken.
En natuurlijk kun je in de omgeving ook op zoek gaan naar dingen. Maak een zoekkaart waarop bijvoorbeeld een stoplicht, een rode auto, een tuinkabouter, een nummerbordje met het getal 6, of een zebrapad staan getekend en laat de kinderen dit onderweg aankruisen. Is alles gevonden? Dan wordt het tijd om naar huis te gaan.
Op pad met een app:
Wist je dat er een leuke app is waar je allerlei speurtochten inclusief opdrachten in vindt?De izi travel app zit vol met tours en speurtochten. Extra leuk zijn de speurtochten van Lotje van Zomeren. Er zijn allerlei speurtochten op veel plekken dus misschien is er ook wel een toch bij jou in de buurt. Natuurlijk geldt ook hier, alleen als het rustig is, kun je dit doen.
Raadsels raden:
Op pad en onderweg raadsels oplossen, maakt een saaie wandeling veel leuker. Je hebt het zo geregeld. Verzamel leuke raadsels en stuur iedereen op pad met een vel papier waar ze de antwoorden op kunnen schrijven.
Leuke raadsels vind je hier. Ga je met een jongere en oudere kinderen? Dan kun je de raadsels voorzien van een kleurtje, rode raadsels zijn bijvoorbeeld moeilijker dan de blauwe.
Code kraken:
Op pad om de code te kraken, dat is nog eens spannend! Tijdens de tocht vinden de kinderen geheime tekens maar wat staat er nu eigenlijk? Aan het eind van de route vinden ze de sleutel om de code te kraken. Wat zal er staan? Misschien wel de plek waar wat lekkers te vinden is als beloning.
Hier vind je verschillende codes.
Woordpuzzel oplossen:
Stuur de kinderen op pad met een woordpuzzel. Onderweg vinden ze woorden die ze in de woordpuzzel opzoeken en wegkruisen. Ben je aan het eind van de route? Lees dan snel de letters die overblijven. Staat daar nu cupcakes? Misschien ga je die wel bakken. Zelf een woordzoeker maken met de uitkomst die jij wilt, kan hier.
Ideetjes genoeg maar misschien heb jij ook nog wel leuke tips. Vertel ons die hieronder dan in de comments. Zo zorgen we samen voor nog meer leuke speurtochten samen.
Een beetje hulp nodig?
Heb je liever een kant en klare speurtocht? Wij hebben kant en klare speurtochten voor je klaar die je eenvoudig ook met wat kleine aanpassingen met het gezin kunt doen. Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Klik dan hier.