02 februari 2022 
9 min. leestijd

Een super Mario kinderfeestje thuis organiseren

Een super Mario kinderfeestje thuis organiseren

Mijn neefje Lenn was niet zo lang geleden jarig en hij wist één ding heel zeker; het moest een Super Mario kinderfeestje worden. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Samen met mijn zus Laura bedacht ik een kinderfeestje helemaal in het teken van Mario, Luigi en Bowser.

Heb jij thuis ook een super Marion fan en staat een Super Mario kinderfeestje op het verlanglijstje? Ik vertel je graag meer over het feestje van Lenn. Zo heb je een kant en klaar plan voor jouw volgende kinderfeestje.


Super Mario kinderfeestje stap voor stap

Super Mario  kinderfeestje uitnodigingen

Je kunt natuurlijk gaan voor kant en klare uitnodigingen maar de voorpret is natuurlijk ook leuk als je de uitnodigingen zelf maakt.

Mario kinderfeestje uitnodigingen

Wat denk je bijvoorbeeld van deze uitnodigingen? Een stap voor stap uitleg vind je hier
Mario kinderfeestje uitnodigingen

Super Mario kinderfeestje; Het huis versieren

Natuurlijk moest het huis helemaal in Super Mario stijl worden aangekleed. Bij de lokale feestartikelen winkel hebben we dan ook lekker veel gele en blauwe ballonnen gekocht. Deze hebben we met helium gevuld en in bosjes in huis neergezet. Ieder tros ballonnen knoopten we aan een plastic zakje gevuld met zand. Op de oprit hadden we iets bijzonders bedacht. Hier stond Boo het spookje uit de Super Mario spelletjes de kinderen op te wachten.


Je maakt Boo makkelijk zelf van een witte ballon. Op de ballon teken je met permanente marker in rood en zwart de ogen en de mond. Als je de ballonnen met helium vult en op dezelfde wijze op de grond zet als de trosjes ballonnen in huis kun je eenvoudig een haag met spookjes maken waar de kinderen langs moeten lopen. Op Etsy vonden we leuke prints die we gebruikt hebben om het huis verder mee aan te kleden.

Op gele borden plakten we een afbeelding van een munt en hingen we aan een koord op verschillende plekken in huis.

mario kinderfeestje boo ballonnen

Zoek je kant en klare materialen dan moet je hier zeker even kijken. Ballonnen, slingers maar ook borden en bekers zijn los te koop.

super mario kinderfeestje

Super Mario  kinderfeestje; Leuke activiteiten

Natuurlijk wil je het kinderfeestje ook op een leuke manier invullen. Zorg voor een goede mix van activiteiten dus wissel activiteiten af waarbij kinderen actief bewegen met activiteiten die wat meer rust en concentratie vragen. Wij kozen ervoor om de volgende dingen te doen.

Op verschillende plekken in en om het huis plaatsten we afbeeldingen van de verschillende figuren uit de bekende spelletjes van Mario. Ieder figuur had een spel bedacht voor de kinderen. Op deze plek stonden de spelletjes al klaar.

Alle figuurtjes hadden we nogmaals geprint en uitgeknipt. Met een perforator hadden we de afbeeldingen voorzien van twee gaatjes waarna ze eenvoudig aan een lang koord konden worden gehangen.  Dit was de volgorde waarin de spelletjes werden gespeeld. Elke keer als een spelletje gespeeld was, schoven we het figuurtje naar de andere zijde van het koord. Zo wisten de kinderen precies wat ging komen.

Op een groot vel papier hadden we een grote controller geprint met daarop vakjes. Telkens als een spel gespeeld was, kon er een vakje worden ingekleurd.

Ik heb een kleine versie op A4 formaat voor je gemaakt. Deze kun je hier downloaden.

Op Spotify kun je muziek vinden uit de Mario spelletjes. Die kun je afspelen tijdens het feestje.

Zodra de kinderen binnenkwamen vertelden we hen dat ze in een Mario spel waren beland en dat we samen zoveel mogelijk munten gingen verzamelen.

Dit waren de onderdelen die wij in het feestje hebben gebruikt:

Munten verzamelen: 


We startten het feestje met het versieren van houten kistjes. Dit waren hun muntenbakjes. De kistjes versierden we met foamclay.

Een compleet pakket waarmee je muntenbakjes kunt maken vind je hier.

Op de bovenzijde van de bakjes plakte ieder kind een geel vierkant met vraagteken dat we vooraf al hadden geprint. Zo leken de doosjes op de bakjes die je ook in de Mario spelletjes tegenkomt.

Zorg dat je munten hebt die je de kinderen uit kunt delen. Dat kunnen chocolademunten zijn maar bij speelgoedwinkels kun je ook plastic munten kopen.


1. Luigi: het buizenspel. Maak van karton wat ronde buizen ( wij hadden er 4 gemaakt) Zet een emmer en wat balletjes klaar. Nu moeten de kinderen proberen om door samen te werken de balletjes via de buizen in de emmer te laten landen. Dat betekent dus dat de buizen precies op elkaar aan moeten sluiten en dat de laatste buis precies boven de emmer uit komt. Hoeveel balletjes krijgen de kinderen samen in de emmer? Voor ieder balletje dat ze in de emmer krijgen, ontvangen de kinderen een muntje voor in hun muntenbakje.

Je kunt dit extra moeilijk of spannen maken door te zorgen voor een hoogteverschil bijvoorbeeld door het spel op een trap te spelen of het eerste kind op een stoel te laten staan.

2. Goomba trappen: Bruine ballonnen verander je eenvoudig en Goomba. Knip uit karton de voetjes en maak in het midden een gaatje waar het tuitje van een opgeblazen ballon doorheen kan.  Blaas ballonnen op en doe hier eventueel een munt in. Een voor een mogen de kinderen  proberen een Goomba kapot te stampen en mogen ze de munt die erin zit in hun muntenbakje stoppen.3. Yoshi's eieren: Kook wat eieren hard en teken hier groene stippen op. De eieren van Yoshi moeten naar de overkant worden gebracht zonder dat ze vallen. Dit kan bijvoorbeeld op een houten lepel en je kunt de route natuurlijk extra moeilijk maken door hier wat hindernissen te plaatsen waar de kinderen op of door moeten.

mario kinderfeestje yoshi eieren

4. Geef Mario een snor; het bekende ezeltje prik maar dan net even anders. Teken of print een grote Mario en knip uit karton snorren.  Plak aan de achterzijde van de snorren wat dubbel plakband. Nu kun je de kinderen blinddoeken en een voor een laten proberen geblinddoekt de snor op Mario te laten plakken. Geen zin om te knutselen? Hier kun je voor weinig een kant en klare print kopen.

Mario kinderfeestje snor plakken

5. Toad ren je rot: Wat weten de kinderen eigenlijk van Mario? Tijdens de Toad ren je rot quiz gaan we dat uitzoeken.  Alle kinderen staan naast elkaar en tegenover hen hang je twee verschillende afbeeldingen van Mario figuurtjes. Zo zijn er dus steeds twee keuzevakjes.

Een voor een stel je vragen over Mario en geef je de kinderen twee mogelijkheden. Ze rennen naar het vakje waarvan zij denken dat het juist is. Hebben ze het goed? Dan verdienen ze een munt. Hier vind je een quiz die je hiervoor kunt gebruiken.

6. Donkey Kong krachtpatsers, pinata stuk slaan: Tijd om de spierballen te laten rollen met dit Donkey Kong krachtpatserspel. Van een kartonnen doos maak je eenvoudig een pinata die je vult met munten en wat lekkere snoepjes. Hang de pinata op en laat de kinderen een voor een met een stok tegen de doos slaan net zo lang tot deze uit elkaar valt. Hier vind je prints en een uitleg voor de pinata.


mario  kinderfeestje pinata

7. Waluigi's warboel; Zal je net zien, Waluigi heeft alles in de war geschopt en wij moeten dat weer proberen op orde te krijgen. We spelen een potje Mario memory en zoeken samen alle kaartjes weer bij elkaar. Hier kun je een memory spel downloaden. Telkens als er een memory paar is gevormd levert dat natuurlijk een munt op.

mario kinderfeestje memory

8. Prinses Peaches Bingospel; Prinses Peach is verzot op spelletjes en dus heeft ze een bingospel meegenomen. Dit is een leuke afsluiter voor het kinderfeestje waarbij de kinderen misschien nog iets lekkers of iets leuks kunnen verdienen om mee naar huis te nemen.  Hier vind je een kant en klare bingo.

mario  kinderfeestje bingo

Mario kinderfeestje, wat eten we?

Lekkere hapjes die ook nog eens passen bij het thema, at is natuurlijk helemaal leuk en moeilijk is het ook niet.  Maak een gezellig snackbuffet voor de feestvierders. Hier kun je prints downloaden maar zie je ook allerlei leuke ideetjes voor hapjes in stijl


Een speurtocht op je super Mario kinderfeestje

Lekker naar buiten, spelletjes spelen en samen speuren? Een speurtocht is natuurlijk altijd leuk op je kinderfeestje en moeilijk hoeft dat echt niet te zijn.

Zo zou je de kinderen natuurlijk op pad kunnen sturen om munten te gaan zoeken. Spelletjes zoals we die op het feestje van Lenn hebben gebruikt, kun je ook tijdens een speurtocht inzetten.

Heb je niet zoveel inspiratie of tijd? Dan zou je ook kunnen kiezen voor deze kant en klare pizzaspeurtocht. Helemaal leuk als de kinderen bij thuiskomst ook zelf pizza gaan bakken (versieren) en dan lekker opeten.

pizza speurtocht

Kant en klare materialen voor een super Mario  kinderfeestje:

Alle materialen zien voor een Mario kinderfeestje? Klik dan hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel