Oei, we kunnen geen Verjaardag vieren tijdens Corona. Toch?

Oei, we kunnen geen Verjaardag vieren tijdens Corona. Toch?

Je kijkt er een heel jaar naar uit, je verjaardag. Voor kinderen is dit een van de belangrijkste momenten van het jaar. Lekker verwend worden, visite die speciaal voor jou komt, het hele huis versierd en taart snoepen. En dan opeens gooit het Coronavirus roet in het eten. Wat doe je dan?
Bij de pakken neer zitten? Nee toch? We gaan er het beste van maken en wij gaan je hierbij helpen!

Oke, eerlijk is eerlijk. Je verjaardag vieren in deze tijd is gewoon anders en dat is best even slikken.  En ook al zegt iedereen, we gaan het later natuurlijk inhalen, jarig zijn is voor een kind heel belangrijk en je kunt de grote dag echt niet zomaar voorbij laten gaan.
Hoog tijd dus om even goed na te denken over hoe je deze dag toch extra bijzonder kunt maken.

Het middelpunt zijn

Daar draait het voor veel kinderen wel om op de verjaardag. Maar ja, hoe wordt je nu het middelpunt zonder al die mensen om je heen?
De volgende dingen helpen daar zeker bij:

 • Wakker zingen met een gebakje
  Je doet je ogen open en daar staan papa en mama en je broertje voor je neus met een gebakje met een kaarsje. Vandaag mag het gewoon; de dag beginnen met een taartje. Hoor je dat nou goed? Zingen er ook andere mensen mee? Ja hoor, want natuurlijk zingen opa en oma gewoon op afstand mee via videobellen.
 • Wat wil je eten?
  Natuurlijk mag de jarige bepalen wat we gaan eten en we maken er een feestmaal van. Dus lekker eten en een heel bijzonder toetje met misschien wel een sterretje erin.
 • Slingers en ballonnen
  Natuurlijk versieren we het huis met slingers en ballonnen maar dit keer maken we dit extra bijzonder. Dus niet alleen de woonkamer versieren maar ook de slaapkamer versier je stiekem als je kind slaapt. En nog leuker, van een behangrol of een laken maak je een spandoek dat je buiten hangt met de tekst: “ik ben jarig, toeter je even?”
 • Post voor de jarige
  Vraag vrienden en familie om een kaartje te sturen naar de jarige. Hoe leuk is het als de postbode een hele verzameling kaartjes brengt?

Cadeautjes krijgen

 • De hele dag door pakjes krijgen is natuurlijk hartstikke leuk en dat kan ook heus wel als de visite niet komt. Maak dus vooraf een uitnodiging voor alle visite met daarbij een link naar een online cadeaulijstje. Hier kun je bijvoorbeeld een lijstje maken en delen met de visite.  Cadeautjes kunnen dan eenvoudig online besteld worden en door de pakketdienst bij je thuis bezorgd.
  Woont de visite bij je in de buurt? Dan kunnen de pakjes natuurlijk ook voor de deur worden gezet. Dat is weer een goede reden voor een klein wandelingetje.
 • Pakjes uitpakken kan natuurlijk ook samen. Zet de pakjes  op tafel en spreek met de familie het feestmoment af. Spreek een moment af en via videobellen kun je toch samen de pakjes uitpakken. Dat is niet alleen leuk voor je kind maar ook voor de familie die zo kan zien of het cadeau in de smaak valt.

Extra bijzonder

We maken van het feestje iets bijzonders. Laten we samen spelletjes gaan spelen. Nu hoor ik je denken: “dat kan toch niet?” maar er kan meer dan je denkt.

Hoe kun je met meer mensen samen videobellen?

Natuurlijk kun je via what’s app en facetime videobellen en tegenwoordig kan dit ook met meer mensen tegelijk. Toch zit hier wel een bovengrens aan. Gelukkig zijn er ook andere tools waarmee je met meer mensen tegelijk kunt videobellen. Denk hierbij aan Zoom en aan Google hangouts. Via deze systemen kun je met meer mensen tegelijk videobellen.

Wat zullen we doen?

Wat denk je van de volgende dingen:

 • Bingo
  Een van jullie bedient de bingomolen en noemt de getallen op. Alle anderen spelen het spel. De bingokaartjes kun je via de post (samen met de uitnodiging) sturen aan de visite maar je kunt ook een foto maken van de bingokaartjes en die via de post toesturen.
 • Wie ben ik?
  Je kent dit spel vast wel. Door vragen te stellen waar je of nee op kan worden geantwoord, probeer je te ontdekken wie jij bent. Dat kan ook voor de camera. Verspreid voor het feestje kaartjes met het ding of de persoon die geraden moet worden. Deze woorden worden op een post-it geschreven en deze plak je op je voorhoofd. Nu moet er geraden worden en dat werkt simpel. Je stelt een vraag aan iemand die je zelf uitkiest. Is het antwoord op je vraag ja? Dan mag je nog een vraag stellen. Is het antwoord nee? Dan is de volgende aan de beurt.
  De kaartjes kun je via de post verspreiden maar je kunt ook een appje sturen met het woord. Zorg dat je het appje niet stuurt aan degene die moet raden maar stuur het aan de persoon die bij hem of haar woont zodat die het op kan schrijven en op het voorhoofd kan plakken.
 • Quiz spelen
  Vragen stellen en zoveel mogelijk antwoorden geven. Het blijft altijd leuk. Quizzen kun je ook op afstand. Een van jullie is de quizmaster en stelt iedereen om beurten vragen. Dit kunnen natuurlijk allerlei vragen zijn bijvoorbeeld weetjes over de jarige, liedjes raden of kennisvragen. Zorg dat er vragen zijn op verschillende niveaus zodat de quiz geschikt is voor jong en oud. Hier vind je quizvragen voor kinderen
 • Hitjesbingo
  Ken je het spel hitjesbingo al? Deze variant op het bekende spel bingo is net even anders en eigenlijk minstens zo  leuk.
  Het werkt als volgt:
  Maak een bingokaart voor iedereen. Deze kaart heeft 16 vakjes ( 4 rijtjes van 4 vakjes)
  Maak op spotify een lijst van liedjes die iedereen wel kent, leuke meezingers maar ook kinderliedjes. Zorg dat je de titels van de liedjes op een lijst zet en stuur deze vooraf naar iedereen. Nu mag iedereen zijn eigen bingokaart invullen. Schrijf op ieder vakje een titel van een liedje.
  Tijd om het spel te spelen. Zet de afspeellijst op shuffle en speel liedje voor liedje af. Staat het liedje op de kaart? Dan  mag het afgekruist worden.

De verjaardag liever gewoon met het gezin vieren?

Ook dan kun je er iets onvergetelijks van maken. Zo kun je er ook in kleine kring iets onvergetelijks van maken. Wat denk je bijvoorbeeld van:

 • Spelletjescircuit
  Haal alle spelletjes uit de kast en organiseer een spelletjesmiddag of -avond. Natuurlijk kun je dit ook aanvullen met hilarische spelletjes als spijkerpoepen, koekhappen of knikkers verhuizen ( knikkers van het ene bakje naar het andere bakje brengen met je tenen.) Maak leuke kaartjes waarop je de spelnamen schrijft aan een slinger en laat de jarige geblinddoekt steeds een nieuw spel kiezen.  Je kunt ook kleine briefjes met de spelnamen in ballonnen stoppen en de jarige telkens een ballon laten doorprikken om zo het spel te kiezen.
 • Minute te win it
  Misschien ken je het nog, het programma Minute to win it was een tijdje op tv. In dit programma moesten mensen in een minuut gekke opdrachten uitvoeren. Deze minute to win it spelletjes kun je natuurlijk ook thuis vieren en staan garant voor een gezellige middag samen.
  Wij hebben een handig pakket met minute to win it spelletjes voor je samengesteld. Het pakket is direct te downloaden. Bij het pakket hoort ook een webpagina met instructievideo’s van alle spelletjes. Hier vind je het minute to win it pakket.
 • Wil je liever meteen aan de slag zonder moeite? Onze feestbeesten spelletjesbox bevat alle materialen voor een onvergetelijk feestje met 11 gekke kleine spelletjes
 • Films van vroeger
  Samen even terug in de tijd. Dat doe je op een filmavond. Pak alle oude videobeelden erbij en we kijken terug in het leven van de jarige. Dat levert vast heel wat grappige en vertederende momenten op.
 • Bioscoopje spelen
  Eerst popcorn bakken en dan lekker samen leuke films kijken. De woonkamer bouwen we om tot bioscoop en natuurlijk mag de jarige kiezen welke films we gaan kijken.
 • High tea
  Een tafel vol met lekkers waar je onbeperkt van mag eten. Dat klinkt toch als een echt feest. Nog leuker wordt het als je de high tea ook nog samen klaarmaakt. Dat is dubbel pret. Heb je daar geen tijd voor of geen in in, is het ook mogelijk een high tea thuis te laten bezorgen.

Het is natuurlijk even schakelen en het vraagt wat improvistatievermogen maar ook in deze bijzondere tijd kun je van de verjaardag iets bijzonders maken. Voor kinderen is deze periode net zo indrukwekkend als voor volwassenen. Het zou dan ook fijn zijn als ze er niet alleen aan terugdenken met een naar gevoel.  Aan ons dus de taak om vooral ook bijzondere en leuke momenten te creëren zodat de kinderen ook met een glimlach terug kunnen denken aan deze tijd.

Heb jij nog goede ideetjes voor het vieren van een verjaardag tijdens Corona? Laat het ons dan vooral weten in de comments. Zo helpen we elkaar!

En het kinderfeestje?

6-5 2020:
Nu de maatregelen voor kinderen wat versoepeld zijn, kun je voorzichtig ook weer gaan kijken naar het verjaardagsfeestje. Hoe zorg je dat dit  op een leuke manier gebeurt? Daar waar je een paar maanden geleden misschien gedachteloos koos voor een kinderfeestje bij een (binnen)speeltuin , het zwembad of de bioscoop, ziet het er naar uit dat dit voorlopig nog niet mogelijk gaat zijn en de vraag is dan wellicht ook,; hoe veilig is dit als het wel weer mag en zullen andere ouders hun kind ook mee laten gaan. Een kinderfeestje thuis organiseren is misschien wel het veiligst. Daarbij kunnen we ons voorstellen dat als je er voor kiest een groot deel buiten te laten plaats vinden, dit ouders nog verder geruststelt en dat dit ook het risico wat vermindert.

Toch kunnen we ons voorstellen dat je ook niet zit te wachten op een dolle boel thuis waarbij jij alles moet proberen in het gareel te houden.

Nu is een kinderfeestje thuis organiseren misschien wel wat makkelijker dan je denkt. Wat voorbereiding hierbij is wel handig.
Wij hebben wat handige tips voor je verzameld waarmee dit een stuk makkelijk gaat.
Deze vind je hier handig bij elkaar.

Belangrijk is dat je zorgt voor verschillende onderdelen die je vooraf voorbereidt. Het kan helpen om aan het kinderfeestje binnen een thema te organiseren. Op die manier is het makkelijker om onderdelen te bedenken. Of het nu een speurtocht is of een leuke knutselactiviteit.

Met name de speurtocht is een handig onderdeel om in deze periode in te gaan zetten. je kunt namelijk met weinig moeite een leuke buitenactiviteit organiseren die een groot deel van het kinderfeestje beslaat.

Wil je precies weten hoe je eenvoudig een kinderfeestje organiseert in de Corona periode? Wij hebben concrete tips voor je op een rijtje gezet waarmee je het kinderfeestje ook in deze tijd kunt organiseren en hebben de mogelijkheden en de regels voor de komende periode voor je op een rijtje gezet in ons blogbericht over een kinderfeestje tijdens Corona

Een onvergetelijk kinderfeestje thuis met weinig moeite?

Ontbreekt het je aan tijd of inspiratie? Laat ons het denkwerk dan voor je doen. met onze kant en klare knutselpakketten, speurtochten en decoratiematerialen heb je met weinig moeite eenvoudig een onvergetelijk kinderfeestje geregeld. ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

Kijk dan hier.

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel