Knutselen koningsdag: 10 manieren om kronen te knutselen

Knutselen koningsdag: 10 manieren om kronen te knutselen

Van een toiletrol of stroken papier. Er zijn veel verschillende manieren om kronen te knutselen. Dat wordt nog lastig kiezen. Welke kroon ga jij knutselen voor koningsdag?


1. Kronen Knutselen voor koningsdag: Diadeem kroon

Image Caption

Alles wat je nodig hebt voor het knutselen van deze kroon is een diadeem, een bekertje, een stukje vrolijk papier en wat kleine pompons, knoopjes of siersteentjes.
Meet het papier af op het formaat van het bekertje en plak het eromheen. Nu teken je met een potlood de driehoeken op de bovenkant van de beker en je knipt deze uit. Dit worden de punten van het kroontje. Hierna knip je in de onderkant van het bekertje en bevestig je het bekertje over de diadeem. Je kunt dit met lijm vastmaken. Nu maak je de pompons aan de punten vast en is je kroontje klaar!

De hele uitleg van de knutsel vind je hier

2. Kronen Knutselen voor koningsdag: Koningskroon van een bord

Voor deze knutsel heb je alleen maar een papieren bord, wat versiering en verf nodig.
Wil je precies weten hoe je dit doet? Wij maakten voor jou een handige video waarin je stap voor stap zie hoe je dit doet.

De hele uitleg voor deze knutsel vind je hier

3. Kronen Knutselen voor koningsdag:Oranje kroontje

Vouw een strook oranje karton in een rondje zodat hij groot genoeg is om over het hoofd te passen. Vouw van oranje vouwpapier ongeveer vijf vliegers. Lijm deze naast elkaar vast aan de strook karton. Je kunt de kroon versieren met bijvoorbeeld papieren stippen, sierstenen of stiften. Niet op het einde de kroon vast.

De bron van deze knutsel vind je hier

4. Kronen knutselen voor koningsdag: Kroontje van de Nederlandse vlag

Neem een witte strook karton en knip deze af op de lengte dat hij om het hoofd past. Knip nu van rood, wit en blauw papier repen op verschillende lengtes (zorg dat de kortste reep zo lang is als de witte strook). Plak deze repen op de witte strook in de volgorde van de Nederlandse vlag. Niet of plak het kroontje vast.

De hele uitleg van de kroon vind je hier

5. Kronen knutselen voor koningsdag: Koninklijke kroon

Deze kroon is de meest koninklijke van allemaal. Het lijkt misschien ingewikkeld maar valt reuze mee.
Neem een strook geel karton en niet deze vast zodat hij om het hoofd heen past. Gebruik zwart (of een andere kleur) karton en knip hier twee stroken vast. Vervolgens niet je deze over elkaar in een soort boog vast (zie plaatje). Je kunt eventueel van rood crêpepapier vijf bogen knippen en deze op het zwarte crêpepapier nieten. Knip nu 6 gelijke stukken geel karton. Niet deze vast van de ronde strook en in het midden, waar de stukken zwart karton samenkomen (in een soort boog). Knip van geel karton een kruisje en niet dit vast aan de bovenkant. Je kunt de kroon nu versieren met glitterstenen, papier en stiften.

De hele uitleg van deze knutsel vind je hier

6. Kronen knutselen voor koningsdag: kroon van pijpenragers

Soms is het zo simpel. Je neemt wat gouden pijpenragers en buigt die in de vorm van een kroon. Wil je precies weten hoe je dit doet? Kijk dan even verder.

7. Kronen knutselen voor koningsdag: Vrolijke kroon van karton

Kant en klare kartonnen kronen vind je in onze webshop. Deze kun jezelf heel leuk versieren met stift, verf, sierstenen of stickers. De kronen zijn in lengte verstelbaar en kunnen dus op maat gemaakt worden. Zo kun je wel heel gemakkelijk een mooie kroon maken!

De kroon (0,99) kun je hier bestellen

8. Kronen knutselen voor koningsdag: kroontje van kant

Doe een scheutje stofversteviger in een kommetje en leg hier een kanten lintje in tot het doordrenkt is. Wring met de vingers de stofversteviger eruit. Leg het lintje op een stukje waspapier en haal dep met een servetje de overige stofversteviger eraf. Laat het kant nu een uurtje drogen of leg het kort in de oven. Herhaal de voorgaande stappen drie of vier keer tot het lintje rechtop kan staan en zijn vorm kan behouden. Vervang het waspapier door een nieuw stukje en verf het kroontje (zilver of goud). Je kunt hier glitter overheen strooien.  Laat het lintje drogen en knip dan de zijkantjes eraf. Lijm de twee zijkanten van het lintje aan elkaar en zorg dat het in de goede vorm blijft door het om iets rond te hangen (kopje). Nu is je kroontje klaar!

De hele uitleg van deze knutsel vind je hier

9. Kronen knutselen koningsdag: tiara van vilt

Knip van papier de vorm van een kroon uit. Knip deze vorm ook uit van vilt maar laat veel ruimt aan de onderkant over (meer dan voor een kroontje). Vouw het vilt om de diadeem heen en knip aan de achterkant dezelfde vorm van het kroontje uit (gebruik de voorkant als voorbeeld). Lijm de twee kanten aan elkaar vast en en plak hier nog een stukje vilt op in de vorm van een iets kleiner kroontje. Gebruik sierstenen om het te versieren. Nu is je kroontje klaar!

De uitleg van deze knutsel vind je hier

10. Kronen knutselen voor koningsdag: kristallen kroon

Neem een lege plastic fles en knip een stuk van het midden eruit en zo hoog als je ongeveer je kroon wilt hebben.
Teken op een papier de vorm die je wilt dat je kroon heeft en teken ook de binnenkant (dus waar je wilt dat de glitter komt). Plak dit met plakband aan de binnenkant van je plastic rondje.
Knip vervolgens de buitenkant van de kroon uit.
Gebruik glitterlijm om aan de buitenkant de lijnen te volgen die je op het papiertje getekend hebt. Als je alles getekend hebt kun je het papiertje eruit halen. Laat je kroon drogen. Nu is hij klaar!

De hele uitleg van deze knutsel vind je hier

Knutselen op je kinderfeestje?

Houd jij van knutselen en wil je ook op je kinderfeestje iets leuks maken? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Onze kant en klare knutselpakketten zijn er voor alle leeftijden en voor jongens en meisjes. Met een duidelijke uitleg en een knutseldiploma voor iedereen wordt het wel heel eenvoudig om een knutselfeestje te organiseren.

Ben je nieuwsgierig welke pakketten wij voor je hebben?

Klik dan hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel