Niet vervelen op reis? Pret-pot voor op de achterbank

Niet vervelen op reis? Pret-pot voor op de achterbank

Vakantie is zo leuk maar de reis naar je bestemming duurt soms zo lang! Uren in de auto of in het vliegtuig zijn soms best een beetje saai. Wil jij je niet vervelen op reis? Wij bedachten de pret-pot waarmee je lekker lang leuke dingen kunt doen. Ben je benieuwd wat we er allemaal in hebben gestopt? Kijk dan snel verder. En verzamel jij op vakantie altijd allemaal mooie schatten die je mee wilt nemen naar huis? Dan kun je de pretpot tijdens je vakantie natuurlijk ook daar voor gebruiken. Wij hebben hier al wat voorwerk voor je gedaan.

Niet vervelen op reis, dit heb je nodig voor de pret-pot

 • plastic pot met deksel
 • schaartje
 • dun washi-tape
 • permanente markeerstift
 • whiteboard marker
 • klein doosje kleurpotloden
 • sponsje
 • lego
 • lego onderplaat
 • luciferdoosjes
 • print voor de pret-pot
 • groot stickervel
 • dobbelsteen
 • post-it blaadjes
 • kleine pilonnetjes of knopen
 • lijmpistool
 • dik karton
 • klein tekenblokje

Niet vervelen op reis, zo maak je de pret-pot

Haal aan de buitenkant de etiketten van de plastic pot.. Print de eerste pagina van de print op een groot stickervel. Dit is het etiket. Het etiket bestaat uit twee delen. Het bovenste deel is het etiket dat je aan de buitenkant van de pot plakt. Het onderste deel kun je voorzichtig in de pot stoppen. Dit is het etiket dat je op de pot kunt plakken als je hem tijdens je vakantie als schattenpot gaat gebruiken. Zet dan wel je naam op dit etiket.

In de pot gaan allerlei spulletjes die je kunt gebruiken voor verschillende activiteiten.

We hebben de activiteiten voor je op een rijtje gezet zodat je makkelijk kunt kiezen wat jij in de pot wilt stoppen.

Boter, kaas en eieren

Teken op het deksel met de permanente stift een ruitpatroon of plak strepen met washi tape op het deksel. In de pot doe je een whitboardmarker waarmee je kruisjes en rondjes kunt tekenen op het deksel. Om beurten mogen jij en iemand anders een kruisje of een rondje zetten. Wie lukt het om een rijtje met rondjes of kruisjes te krijgen?

Lego box

Lijm een lego onderplaatje aan de binnenzijde van het deksel. Doe wat legoblokjes in een luciferdoosje. Nu kun je op de onderplaat een figuur van lego drukken. Ben je klaar? Dan ruim je de lego weer op in het doosje.

Wie ben ik?

Knip uit de print de verschillende kaartjes met namen. Doe deze bij elkaar in een luciferdoosje. Haal een kaartje uit het doosje en schrijf de naam over op een post-it blaadje dat je op het voorhoofd van de ander plakt. Die doet dit ook bij jou. Nu kunnen jullie gaan beginnen met raden. Je mag alleen vragen stellen waar je met ja of nee kunt antwoorden. Is het antwoord ja, dan mag je nog een vraag stellen. Is het antwoord nee, dan is de ander aan de beurt om een vraag te stellen. Wie raadt als eerste wie hij is?

Tangram

Knip het tamgram uit de print en lijm het op dik karton.  Nu kun je de stukjes losknippen. Stop deze bij elkaar in een luciferdoosje. Lukt het om van de losse stukjes een vierkant te maken? Het vierkant kan precies op het deksel gelegd worden. Wil je nog verder puzzelen met het tangram? Kijk dan even op deze website. Hier vind je nog meer tangram puzzeltjes. De puzzeltjes kun je printen en in de pot stoppen. Kijk dan wel goed welke puzzel geschikt is voor welke leeftijd. De puzzeltjes waarbij je de losse stukjes kunt zien, zijn geschikt voor jongere kinderen en de puzzeltjes waarbij je alleen de omtrek van de puzzel ziet zijn meer geschikt voor oudere kinderen.

Tekenen

Doe in de pot een klein tekenblokje en een klein bakje kleurpotloden ( liever geen stiften want als er per ongeluk een stift op de bank valt zonder dop, ontstaan er grote vlekken die je moeilijk uit de bekleding krijgt)

Je kunt natuurlijk ook het blokje met post it blaadjes gebruiken. Nu kun je leuke dingen tekenen. Je kunt ook de print van de doedeltekening in de pot stoppen. Het idee is dat de kinderen de tekening afmaken en hierbij hun fantasie gebruiken.

Mens erger je niet

Dit spelletje speel je gezellig samen met anderen. In een luciferdoosje doe je een dobbelsteen en voor iedere speler 4 pilonnetjes of 4 knopen in dezelfde kleur. Knip de print van het mens erger je niet spelbord uit en leg dit op het deksel van de pot. Nu kun je beginnen met spelen. Ben je de pselregels van mens erger je niet vergeten? Kijk dan even hier.

Galgje

Op de achterkant van de pot is nog ruimte over voor een leuk potje galgje. Ken je dit spel?

Bedenk een woord dat de ander moet raden. Met de whiteboard marker teken je  precies evenveel streepjes als er letters in het woord zitten. Nu mag de ander steeds een letter raden. Als de letter in het woord zit, schrijf je de letter op de juiste plek op een van de streepjes. Als de letter niet in het woord zit, teken je een stukje van het galgje poppetje net als op de afbeelding. Lukt het jou om het poppetje af te tekenen of lukt het de ander eerder om het woord te raden?

Autobingo

Niets leuker dan een potje autobingo. Kijk goed uit het raam en als je iets ziet dat op je kaart staat? Dan maag je dat op de kaart afstrepen.

Stop in de pot de kaartjes en potloden.  De print voor de bingokaartjes kun je hier vinden.

Wil je vaker autobingo spelen? Dan is het slim om de kaartjes te lamineren en met de whiteboardmarker op de kaartjes af te tekenen. Zorg dan ook dat er een sponsje in de pot zit waarmee je de kruisjes weer weg kunt vegen.

Kamertje verhuren

Op de bodem van de pot teken je met een permanente marker een vierkant van stipjes met een afstand van 1 cm. van elkaar. Met een whiteboardmarker kun je nu om beurten een streepje zetten tussen de stipjes. Wie het lukt om een vierkantje dicht te maken, mag de eerste letter van zijn naam in het vakje zetten. Soms lukt het je zelfs om met een streepje meer vakjes dicht te maken. Dan zijn al die vakjes voor jou. Wie heeft er uiteindelijk de meeste kamertjes?

Ook leuk:

Nog wat leuke dingen om in de pot te stoppen:

 • vingerpoppetjes
 • puzzelboekje
 • klein doosje met een goocheltrucje

Video bekijken:

 

Knutselen op je kinderfeestje?

Houd jij van knutselen en wil je ook op je kinderfeestje iets leuks maken? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Onze kant en klare knutselpakketten zijn er voor alle leeftijden en voor jongens en meisjes. Met een duidelijke uitleg en een knutseldiploma voor iedereen wordt het wel heel eenvoudig om een knutselfeestje te organiseren.

Ben je nieuwsgierig welke pakketten wij voor je hebben?

Klik dan hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel