11 november 2020 
3 min. leestijd

Pieten cupcakes maken

Pieten cupcakes maken

Lekker smullen van deze grappige pieten cupcakes in verschillende kleuren. Natuurlijk moet je de cupcakes eerst maken en dat doe je eenvoudig. Ik laat je stap voor stap zien hoe je deze pieten cupcakes in allerlei kleuren zelf maakt. Ga je de pieten cupcakes trakteren of maak je ze voor Sinterklaas?

Pieten cupcakes maken, dit heb je nodig:

  • cupcakes, je kunt natuurlijk kant en klare cupcakes gebruiken maar het is leuker om eerst zelf de cupcakes te bakken
  • marsepein of fondant
  • snijplank
  • kleurstof in verschillende kleuren
  • eventueel wegwerp handschoenen
  • ronde vorm even groot als de cupcake
  • deegroller
  • eventueel jam

Pieten cupcakes, zo maak je ze:

Maak met je vinger een holletje in een bolletje marsepein of fondant en druppel hier een paar drupjes kleurstof in. Nu kneed je de marsepein of fondant net zo lang tot het egaal gekleurd is. Maak op deze manier verschillende kleuren marsepein of fondant.

Nu rol je een stukje marsepein plat. Tip: als je wilt dat het niet aan de ondergrond blijft plakken, moet je een klein beetje poedersuiker onder de laag marsepein strooien

Druk hier voorzichtig met een ronde vorm (bijvoorbeeld een glas) cirkels uit. Smeer een klein beetje jam op de bovenkant van de cupcake en leg de cirkel op de cupcake. Dit is het gezicht.

Nu maak je de pet van piet. Rol weer een stukje marsepein of fondant uit. Druk uit het marsepein weer en cirkel maar snijd dit met een mesje op een snijplank voorzichtig doormidden.

 

Rol nu een sliertje marsepein dat net zo langs is als de rand van de pet. Leg dit precies op de rand van de pet.
Nu rol van je een klein beetje marspein of fondant een klein bolletje en dat druk je midden op het gezicht. Dit is de neus. Van wat marsepein of fondant in een andere kleur maak je lange sliertjes die je  op het hoofd legt als haren. Je kunt piet natuurlijk allerlei kapsels geven.

Als je je vinger een klein beetje nat maakt en daarmee de onderdelen insmeert , zullen ze eenvoudig  blijven plakken op het laagje marsepein of fondant eronder.

Maak ook een klein sliertje als mond. Wat ook leuk is, is om een klein balletje te maken en in het midden van het balletje een gaatje te prikken. Dan heb je een verbaasd mondje gemaakt.

In een andere kleur maak je een veer. Met een mesje kun je op je veer kleine haartjes tekenen.

Maak op deze manier allemaal verschillende pietjes, van kaaspiet en smurfenpiet tot roetveegpiet, je kunt je fantasie de vrije loop laten.

Nog meer leuks voor Sinterklaas:

Wil je meer Sinterklaas tips, bijvoorbeeld om een leuk Sinterklaas feestje te organiseren? Klik dan hier

Ben je op zoek naar leuke Sinterklaas knutseltips? Klik dan hier

Zoek je een kant en klare Sinterklaas speurtocht of leuke knutselpakketten in het Sinterklaas thema? Klik dan hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel