Sinterklaas kinderfeestje

Alles om het leukste feest van het jaar nog leuker te maken!

Sinterklaas Feestje

Als je jarig bent in de november of december maand is dat altijd een beetje anders. Jij bent jarig tussen alle feestdagen. Toch kun je juist nu je feestje extra bijzonder maken. Een feestje in het Sinterklaas thema is heel makkelijk geregeld. En of je nu 4 bent of 10, er is altijd wel iets dat erbij past.

We helpen je een handje op weg met knutseltips, speurtocht tips en ideetjes voor leuke Sinterklaas versieringen en traktaties.

Onze tips voor een geslaagd Sinterklaas feestje

Waar moet je aan denken bij het organiseren van een Sinterklaas feestje?

 • Houden de feestgangers van bakken? Dan kun je heel eenvoudig pieten cupcakes versieren. Met wat fondant of marsepein in allerlei vrolijke kleuren hebj je al snel een pietenhoofdje op een cupcake gemaakt. Hier vind je een stap voor stap uitleg voor pieten cupcakes
 • Een speurtocht is altijd leuk op een kinderfeestje. De kinderen kunnen lekker even uitrazen en samen gekke spelletjes spelen. Je hebt heel eenvoudig een Sinterklaas speurtocht in elkaar gezet met de tips die je hieronder vindt.
 • Schminken en verkleden kan ook bij een Sinterklaasfeestje en is helemaal niet zo moeilijk. Op internet vindt je verschillende leuke schminkvoorbeelden waarmee je de kinderen met weinig moeite in een piet verandert. Natuurlijk kun je de kinderen vooraf vragen om zich te verkleden als Sint of piet maar je kunt ook met de kinderen samen pietenpetten of de mijter van Sint knutselen.
 • Lijkt het je leuk om foto's te maken van de kinderen als Sint of piet? Vooraf kun je foto props maken die de kinderen voor kunnen houden. Zo kan iedereen in stijl op de foto, ook als verkleden en schminken nog een beetje spannend is. De uitleg vind je hier
 •  Houden de kinderen van knutselen? Dan zorg je natuurlijk dat dit ook in het Sinterklaas thema wordt georganiseerd. Van marsepeinen varkentjes tot echte Sinterklaas chocoladeletters. Je maakt het met weinig moeite. Of versier speculaasletters met snoepjes en icing.
 • Niet ieder kind vindt ieder onderdeel altijd even leuk. Zorg dan ook voor een plekje en materialen waar kinderen die de drukte even niet aankunnen of kinderen die eerder klaar zijn zich even kunnen terugtrekken. (met kleurplaatjes, wat leuke boekjes of een spelletje) Minions kleurplaten kun je hier vinden

Opzet van een Sinterklaas kinderfeestje

Aankomst en cadeautjes uitpakken

Aankomst, cadeautjes uitpakken, Natuurlijk doen we dit in Sinterklaas stijl. Versier het huis helemaal in Sinterklaas stijl. Je kunt om je heen vast wel leuke slingers, borden, een Sinterklaasvlag of andere leuke decoratie vinden. Natuurlijk eten we pietencakejes of maak je een smikkeltafel met allemaal kleine bakjes met lekkers voor Sinterklaas. Cadeautjes uitpakken maak je speciaal door bijv. alle cadeautjes in de zak van Sint te stoppen en de jarige hier steeds een pakje uit te laten pakken. Ben je op zoek naar leuke decoratiematerialen? Die vind je hier

Speurtocht

Een Sinterklaas speurtocht is altijd leuk. Samen zoeken we de cadeautjes terug die een van de pieten is verloren en onderweg spelen we natuurlijk spelletjes die passen bij het Sinterklaas thema. We volgen het pepernoten spoor. 

Knutselen

Knutselen; wat dacht je van chocoladeletters maken, marsepeinen varkentjes maken of een pet voor piet? En natuurlijk kunnen de kinderen samen ook een grote pepernotenfabriek beginnen. of speculaaspoppen versieren met smarties, glazuur en ander lekkers.

Einde

We sluiten het feestje af met een echt Sinterklaas of pieten diploma en natuurlijk maken we een foto van alle feestgangers samen als aandenken.

Hoe lang duurt je Sinterklaas feestje?

Het hoeft niet te lang!! Houd rekening met de leeftijd van de kinderen. Ga je jonge kinderen ontvangen? Houd er dan rekening mee dat het vaak een van de eerste feestjes is en dat een kinderfeestje erg intensief kan zijn. Een feestje van maximaal 3 uur is dan ruim voldoende.

Ontvang je wat oudere kinderen? Dan kun je het feestje wat langer laten duren. Maar ook dan is 4 tot 5 uur meer dan genoeg.

Spelletjes voor een Sinterklaas feestje

Af en toe een spelletje tussendoor  of spelletjes tijdens  de speurtocht. Hier vind je een aantal idee├źn.

 • Precisiestrooien. Pieten moeten natuurlijk goed kunnen mikken en dat kunnen de kinderen oefenen. Pak doosjes in en laat deze om beurten in een grote bak gooien. Deze kan natuurlijk versierd worden als schoorsteen. Wie kan de meeste pakjes in de schoorsteen mikken? 
 • Rijden op de schimmel. Een wedstrijdje paardrijden op stokpaarden. Wie haalt het parcours het snelst?
  Hier vind je ideetjes en prints om eenvoudig een stokpaard te maken
 • Zaklooprace. Twee kinderen mogen proberen zo snel mogelijk naar de overkant te komen in de zak van Sint. Wie is het snelst?
 • Pepernoten mikken. Leg op enige afstand een pakje. De kinderen mogen nu proberen over tafel de pepernoten naar het pakje te schuiven. Wie komt het dichtst in de buurt?
 • Pietendans, We spelen stoelendans maar dan op leuke Sinterklaas muziek.

Lekker makkelijk; kant en klare materialen

Een speurtocht op je Sinterklaas feestje

Een speurtocht op je Sinterklaas feestje organiseren is helemaal niet zo lastig.

Hier vind je een paar tips waarmee je zelf makkelijk een speurtocht organiseert.

 • Vertel een verhaal over piet Pedro die pakjes rondbrengt maar niet merkt dat er een gat in de zak zit. De piet heeft allemaal pakjes verloren en de kinderen mogen dit terug zoeken. Gelukkig zaten er in de zak ook pepernoten en kunnen de kinderen het spoor van de pepernoten volgen.
 • De kinderen gaan op pad met een Sinterklaas zak en volgen het pepernoten spoor. Onderweg komen ze pakjes tegen die in de zak worden gestopt en spelen ze spelletjes in het Sinterklaas thema.
 • Aan het eind van de speurtocht mogen de kinderen samen hun schoen zetten en hier zetten ze de pakjes voor piet Pedro bij. Natuurlijk moet er wel een briefje of een mooie tekening bij. Zou Pedro de volgende dag iets kleins in de schoenen hebben gestopt voor alle kinderen?
 • Is het slecht weer en lukt het niet om een speurtocht te lopen? Dan kun je ook allerlei leuke Sinterklaas spelletjes binnen doen. De kinderen oefenen dan voor Piet. Zo moeten ze sluipen met een zak op hun rug zonder dat een ander hen hoort, Proberen ze pepernootjes in een schoen te gooien en moeten ze pakjes in de schoorsteen mikken (een grote prullenbak of kartonnen doos)
knutselen op je Minions feestje

Knutselen op je Sinterklaas feestje

Leuke dingen knutselen op je Sinterklaasfeestje. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en twee rechterhanden heb je er ook niet voor nodig. Hier wat tips:

 • Pieten maskers knutselen. Met deze uitleg heb je het zo voor elkaar! 
 • Chocoladeletters maken, je kunt het echt zelf! Hier zie je hoe
 • Samen maken we een Sinterklaas vlaggenlijn. Dat is helemaal niet moeilijk en maakt het huis extra gezellig. Hier vind je de prints en de uitleg.
 • Hoe komt Sint eigenlijk in je huis? Zullen we een sleutel maken voor Sint zodat we zeker weten dat hij bij jou naar binnen kan? Hier zie je hoe je dat doet.

Meer knutseltips

Nog meer knutselideetjes?

Trakteren op je Sinterklaas kinderfeestje

Natuurlijk wil je ook in stijl trakteren op je Sinterklaas kinderfeestje of misschien op school.

Wij verzamelden een paar leuke tips:

 • Pieten traktatie Hier vind je de gratis print
 • Sinterklaas traktatie, de print en de instrutie vind je hier.
 • Wat verstopt Sint daar onder zijn mantel? Deze traktatie is zelfs een beetje geheimzinnig.
 • Van een lolly maak je een grappige Sint. Hier vind je de uitleg.

In een paar klikken jouw Sinterklaas feestje geregeld