19 november 2014 
3 min. leestijd

Sinterklaas kapoentje, hoe vaak zet jij je schoentje?

Sinterklaas kapoentje, hoe vaak zet jij je schoentje?

Nu Sint weer in het land is  mogen de kinderen hun schoen weer zetten.  Het liefst elke dag natuurlijk maar dat vindt Sint niet goed.

Hoe vaak mag het dan wel van de Goedheiligman? En hoe regelen jullie dat thuis?

Dit is hoe wij het doen. Ik ben benieuwd naar jullie tips…

Als Sint in het land komt, kunnen kinderen niet wachten tot ze hun schoen mogen zetten. Een spannende tijd want je weet nooit zeker of Sint of piet er wel iets in doet. Hoe vaak mag je je schoen zetten? Dit is vaak een onderwerp van discussie. Kinderen zetten de schoen het liefst iedere dag . Op school horen ze vaak van vriendjes dat zij hun schoen wel gezet hebben, duss waarom mogen zij niet? Om teleurstelling en verwarring te voorkomen kan het helpen om vooraf een duidelijke afspraak te maken met je kind.

Er zijn verschillende manieren om dit te regelen. Als Sint aankomt in Nederland, zegt hij altijd dat de kinderen hun schoen mogen zetten die avond. De kinderen kunnen van Sint dan natuurlijk naast hun schoencadeautje een brief van de Sint ontvangen waarin hij vertelt op welke dagen de kinderen hun schoen mogen zetten. Vaste dagen geeft kinderen houvast. Als je zorgt dat in ieder geval 1 van die dagen in het weekend valt, hebben kinderen ook de kans om de volgende dag met hun cadeautje te spelen.

Veel kinderen vinden het fijn om te kunnen zien wanneer de schoen gezet mag worden. Hiervoor kun je een aftelkalender gebruiken. Zet op de dagen dat de schoen gezet mag worden, een cirkel om het pakje. Hang de aftelkalender op een centrale plek op in huis. Zo zien de kinderen precies wanneer de schoen gezet mag worden.

Klik hier om de aftelkalender te downloaden

schoen zetten

Schoen zetten 2.0

Met een klein beetje creativiteit kun je ook van het schoen zetten en bijzonder moment maken. Wij maakten er thuis een sport van om af en toe een grap uit te halen bij het zetten van de schoen. Zelfs nu mijn kinderen 14 en 16 zijn, zetten ze nog af en toe de schoen en dat is echt niet alleen voor het cadeautje maar vaak ook voor de verrassing van het niet weten wat Sint nu weer heeft uitgehaald. Hier vind je wat eenvoudige ideeën:

– een pepernotenspoor van je bed naar de schoen maakt het opstaan wel heel spannend

– alle schoenen liggen op een hoop maar waar zijn nu toch de schoenen van de kinderen? Die zijn natuurlijk verstopt ergens in huis – Piet maakt ook wel eens een foutje.. Zo kwam bij ons de sorry piet langs,. Met pepernoten legde hij het woord sorry bij de schoenen

– Hilarisch was de keer dat Amerigo in huis was geweest en per ongeluk een grote drol had achtergelaten bij de schoenen. De drol werd meegesleept naar school en iederen moest er even naar kijken ( en aan ruiken) Een paardenvijg maak je eenvoudig door wat ontbijtkoek te kneden met water. Succes verzekerd!

– Als heuse schatzoekers gingen de kinderen door het huis toen ze een schatkaart vonden in hun schoen. Op de schatkaart zagen ze een stippellijn die langs een aantal getekende (of uitgeprinte en opgeplakte) afbeeldingen ging. Denk hierbij aan het toillet, de trap, een bed of een wastafel . Laat de laatste lijn wat verder lopen dan de laatste tekening en zet dan een kruisje. Dan weten de kinderen dat ze daar in de buurt moeten gaan zoeken .

– Een speurtocht door het huis was ook altijd een van de favorieten. De kinderen vonden in hun schoen een papier met de eerste locatie. Hier vonden ze een briefje met de volgende plek en zo zochten ze het hele huis door. – Bij verschillende speelgoedwinkels zijn blanco puzzels te koop. Deze gebruikte ik om een tekst van de Snt op te zetten. In een klein gedichtje vertelde de sint waar de cadeautjes te vinden waren. Eerst puzzelen dus…

– Toen de kinderen wat ouder werden, kwamen er hele speurtochten door het huis. Zo vonden ze een woordpuzzel in hun schoen die ze moesten oplossen. Het antwoord van de rebus was de plek waar het schoencadeau lag.

Een rebus maak je snel op de volgende website: http://www.festisite.nl/tekst-opmaak/rebus/

 

Nog meer leuks voor Sinterklaas:

Wil je meer Sinterklaas tips, bijvoorbeeld om een leuk Sinterklaas feestje te organiseren? Klik dan hier

Ben je op zoek naar leuke Sinterklaas knutseltips? Klik dan hier

Zoek je een kant en klare Sinterklaas speurtocht of leuke knutselpakketten in het Sinterklaas thema? Klik dan hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel