Koningsdag thuis vieren, zo maak je er een feestje van

Koningsdag  thuis vieren, zo maak je er een feestje van

Koningsdag 2021 is toch heel anders dan we ons misschien hadden voorgesteld en ook voor de kinderen is het even wennen, geen vrijmarkt, geen grabbelton en geen cupcakes bakken om die aan de deur te verkopen. Maar Koningsdag zomaar voorbij laten gaan, dat is natuurlijk niet de bedoeling. We maken er gewoon samen een feestje van en vieren ook dit jaar Koningsdag gezellig thuis!

Natuurlijk moeten we goed opletten want heel veel wat we een jaar geleden gewoon vonden, kan nu niet maar er kan ook heel veel wel en dus kunnen we met een beetje fantasie ook dit jaar van Koningsdag iets super gezelligs maken. En helaas, dit keer niet in de drukte met een grote groep maar gewoon gezellig thuis. Doe je met ons mee? Wij verzamelden onze  beste tips om ook dit jaar van Koningsdag tot iets onvergetelijks te maken.

1. Koningsdag  thuis  vieren, lekker ouderwets: oud Hollandse spelletjes

Het hoort er toch gewoon een beetje bij, de Oud hollandse spelletjes die de Koninklijke familie altijd moet doen als ze op bezoek zijn in een stad. Nu zijn wij aan de beurt. Bedenk vooraf een aantal spelletjes en verzamel de materialen. Nu gaan we samen de spelletjes spelen. Wie kan het beste spijkerpoepen of koekhappen?

Maak een mooie stempelkaart en speel de spelletjes een voor een. Is een spelletje gedaan? Dan krijg je een stempel op de kaart. Heb je de kaart vol? Dan verdien je een koninklijke medaille. Hier laten we je zien hoe je die (met de kinderen) zelf kunt maken.

Het zijn vaak eenvoudige spelletjes die je gewoon thuis of in de achtertuin kunt spelen en waar je niet veel bijzondere dingen voor nodig hebt.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende spelletjes:

  • Spijkerpoepen; knoop een spijker aan een koordje en knoop dit om je taille. Zet een lege fles op de grond en probeer de spijker in de fles te laten zakken.
  • Koekhappen; Hang plakjes ontbijtkoek aan een koordje en probeer geblinddoekt de koek te happen
  • Snoephappen; leg een snoepje dat verpakt is in een celofaantje in een bak met water en probeer het met je mond uit het bakje te happen met je mond.
  • Ezeltje prik: Teken op een groot vel papier een ezel en maak van een stukje karton een staart. Doe wat dubbelzijdig plakband op de staart en hang de afbeelding van de ezel tegen een wand. Geblinddoekt probeer je de staart op een ezel te plakken.
  • Eierlopen; leg een ei op een lepel ( knoeien voorkom je door het ei eerst te koken) en probeer zo snel mogelijk van de ene kant van de kamer naar de andere te komen.
  • Zaklopen; wie kan het snelst van de ene kant van de tuin naar de andere kant hoppen in een jute zak?
  • Sjoelen; hoog tijd om de sjoelbak eens onder het stof vandan te halen en een ouderwets potje te sjoelen.
  • Spijker slaan, Pak een groot blok hout, een grote spijker  en een hamer. Hoeveel tikken heb je nodig om de spijker helemaal in het blok te slaan?

2. Koningsdag thuis vieren , schminken hoort erbij

Geen Koningsdag zonder schmink en natuurlijk kun je gewoon een vlaggetje tekenen op je wang maar je hebt nu ook alle tijd om het wat grootser aan te pakken. Dus verzamel wat schminkvoorbeelden en ga lekker aan de slag. Tip: houd wat toetenpoetsers bij de hand want een foutje is zo gemaakt.

Tip 2: Houd jouw kind niet van schminken op de wangen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon iets leuks op de hand of arm schminken. Hier vind je wat leuke ideetjes!

3. Koningsdag thuis vieren, smullen van een tompouce

Maar… natuurlijk moeten ze eerst nog wel gemaakt worden en dat doe je natuurlijk samen. Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is? Laura laat je dit zien in haar blog. Kijk je mee?

4. Koningsdag thuis vieren, toch een kleedje voor de deur?

De vrijmarkt kan natuurlijk nu niet doorgaan maar woon je aan een straat waar regelmatig iemand langsloopt? Dan kun je misschien toch wel een kleedje of tafeltje neerzetten voor het huis.  Bak je cupcakes voor de buurt of maak je mooie tekeningen die je uitdeelt? Het is in deze tijd misschien niet handig om echt iets te verkopen voor geld maar je kunt natuurlijk wel iets uitdelen. Wat zullen anderen daar blij mee zijn! En werkt het weer niet mee? Dan is het misschien handiger om bij iedereen iets door de brievenbus te gooien of iets voor de deur te zetten met een lief kaartje eraan.

5. Koningsdag thuis vieren, we knutselen iets leuks

Gezellig samen iets leuks maken. Dat kan natuurlijk ook. We hebben al wat leuke dingen voor je klaargezet. Wil je een leuke kroon maken of toch een feesthoed of maak je misschien een koning met wiebelogen?

Er zit vast iets voor je bij. Kijk maar snel verder.

6. Koningsdag thuis vieren, hitjes-bingo spelen

Ken je het spel hitjes-bingo al? Het is bingo maar dan net even anders. Dit keer bepalen niet de getallen maar liedjes of je een bingo hebt. Hoe het werkt vertellen we je hier. Hitjes-bingo kun je gezellig samen met het gezin spelen maar je kunt ook op online met anderen hitjesbingo spelen. Gewoon de muziek op 100 en via beeldbellen contact zoeken. Leuk toch? De bingokaart hebben we ook al voor je klaargezet en ook een leuke playlist hebben we al voor je bij elkaar gezocht.

7. Koningsdag thuis vieren, we maken de straat gezellig

Pak de stoepkrijt maar uit de kast. Alleen tekenen we er dit keer niet een plekje af waar je je spulletjes gaat verkopen, we maken dit keer de straat een stukje leuker. Maak je een mooie tekening om alle buren sterkte te wensen? Misschien kun je samen met de andere kinderen de straat helemaal gezellig maken.

8. Koningsdag thuis vieren, gebruik dit kant en klare spelletjespakket:

We kwamen dit super leuke pakket tegen dat je gratis kunt downloaden en vervolgens thuis kunt gebruiken. Hoe handig is dat?

9. Koningsdag thuis vieren , versier de kamer 

Haal alle oranje slingers maar uit de kast, of maak van oranje papier zelf eenvoudige slingers. Natuurlijk mag ook de vlag niet ontbreken. Laten de de woonkamer ( of de tuin) gezellig versieren met alle oranje versiering die we kunnen vinden.

10. Koningsdag thuis vieren, Optreden voor de straat

Kun je dit jaar niet op de vrijmarkt laten zien hoe mooi je kunt zingen of gitaar kunt spelen? Geen probleem. Dit jaar geef jij een gratis concert voor de buren. Buiten op straat en natuurlijk op minimaal anderhalve meter afstand kun jij je act toch doen. En ben je niet zo goed in zingen? Dan ga je playbacken of misschien wel goochelen. Je weet vast wel iets leuks te verzinnen. En als je dan toch bezig bent, natuurlijk geef je via videobellen ook een live concert voor opa en oma.

Leuke dingen doen thuis:

Wist je dat we nog meer leuke tips hebben voor als je even niets leuks weet om thuis te doen? Kijk snel verder op de pagina met heel veel tips voor leuke dingen thuis.

Knutselen op je kinderfeestje?

Houd jij van knutselen en wil je ook op je kinderfeestje iets leuks maken? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Onze kant en klare knutselpakketten zijn er voor alle leeftijden en voor jongens en meisjes. Met een duidelijke uitleg en een knutseldiploma voor iedereen wordt het wel heel eenvoudig om een knutselfeestje te organiseren.

Ben je nieuwsgierig welke pakketten wij voor je hebben?

Klik dan hier

Over de schrijver
Heel wat jaren heb ik als leerkracht gewerkt op basisscholen. Knutselen was een van mijn favoriete vakken. Ook kinderfeestjes vond ik altijd super leuk om te organiseren. Eerst deed ik dit met veel plezier voor mijn kinderen, later ging ik dit op verzoek ook voor anderen doen.
Reactie plaatsen

Zoek een artikel